Havoc Opublikowano 9 Września 2009 Zgłoś Opublikowano 9 Września 2009 Witam. Nie chcę dwóch tematów rzucać więc streszczę się tutaj. Liczę że Panowie pomożecie :) Pierwsza rzecz, poruszana już przeze mnie w temacie o mobo nie spotkała się jednak z odp. Config jak w podpisie a problem jest następujący. Komputer czasami się nie włącza. -wentylatory działają, -dyski ruszają, -didody się palą, -napęd dvd się uruchamia Jednak nie ma obrazu na monitorze oraz tego start-beepu. Aby przwrócić go do życia muszę wyłączać i właczać (za pomocą pwrb, używanie rst jakoś nie pomaga) komputer kilkakrotnie. Pada płyta czy co innego? Druga rzecz: Wczoraj chciałem pomóc znajomemu...sytuacja dziwna dla mnie. GF 9800GT nie chciał działać na kompie (dosyć budżetowym, fakt) z Athlonem 4x00+ i MS-7253. Moja 8800gs też nie ruszała, za to GF7600 już bez problemu. Co wyklucza uszkodzenie PCI-E. Grafika w moim kompie również działa. Czy to możliwe żeby płyta nie obsługiwała tych kart? 9800 to wersja green coś, bez wtyczki zasilania. Mój za to ma dodatkowego powera. Podpinałem z mocniejszym zasilaczem (nic dobrego ale mocniejsze od jego) i też nic. Więc pozostaje chyba tylko wina płyty. Pytanie co tam zamontować do 200zł żeby to działało na 100%? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BuMeL Opublikowano 9 Września 2009 Zgłoś Opublikowano 9 Września 2009 (edytowane) Jak ma stare PCI-E to 9800Green niekoniecznie będzie działał bo wymaga co najmniej 75W z gniazda, 9600Green już powinien. 8800GS nie działał bo możliwe, że płyta ma uszkodzone zasilanie i nie dostarcza takiej energii jak karta z gniazda potrzebuje. Tak czy siak na moje oko wszystko sprowadza się do tandemu zasilacz+płyta, zakładając oczywiście, że karty grafiki są sprawne. Edytowane 9 Września 2009 przez BuMeL Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
psz3mo Opublikowano 9 Września 2009 Zgłoś Opublikowano 9 Września 2009 Havoc ja ostatnio miałem podobną sytuacje, tyle, że u mnie komp potrafił się kilka razy zresetować i za którymś razem się uruchamiał (co dziwne po takim czymś potrafił się uruchamiać kilka dni bez problemu), 10 dni temu siadło mi OC, 3 dni później się naprawiło, a tydzień temu już był kaput, ekran się nie odpalał (wszystko inne ruszało). Wymieniłem zasilacz (z delty na fortrona) i się dodatkowo okazało, że padł mi dysk systemowy (wiesza kompa jeszcze przed biosem), a delta nagle ożyła :blink: U siebie obstawiałem ram albo zasilacz, bo po zabawie kostkami za którymś razem ruszał. Po wymianie zasilacza przestał się uruchamiać, mieszałem dyskami - myślałem, że padły mi gniazda sata na mobo, ale na szczęście nie. W Twoim przypadku spróbuj z innym zasilaczem, albo odepnij wszystko co się da i wtedy spróbuj uruchomić. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
prze Opublikowano 9 Września 2009 Zgłoś Opublikowano 9 Września 2009 (edytowane) Spróbuj zdjąć parę MHz z FSB. Może kręcenie przestało mu służyć. Jak nie to masz coś z okolicy płyta główna-zasilacz, albo kostki ramu - popróbuj z jedną lub z drugą. U kolegi to pewnie jest taki problem, że na płycie ma PCIx16 1.0 a nie 2.0 - trzeba to dprawdzić. Różnica niby niewielka, ale chodzi o zasilanie karty. PCIx16 1.0 po prostu daje mniej prądu niż PCIx16 2.0 i niezbędna jest dodatkowa wtyczka zasilająca na grafice do poprawnego działania. Apetyt na prąd GF7600 jest mniejszy, więc działa. Kartę trzeba wymienić. Edytowane 9 Września 2009 przez prze Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 9 Września 2009 Zgłoś Opublikowano 9 Września 2009 Ad Druga rzecz: Zasilacze miały wtyczki 24pin? czy 20? We wyczce 20 pin jest tylko jeden przewód 12V, z tego względu nie powinno się używać wtyczki 20 pin gdy grafika nie ma osobnego zasilania. Za duży prąd ja jeden pin to spadki napięć, ciepło... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Havoc Opublikowano 9 Września 2009 Zgłoś Opublikowano 9 Września 2009 (edytowane) Więc pokoleji, dzięki za odpowiedzi :) (sprzęt tak samo reaguje po clear cmos, wiec to nie przez oc) @Bumel i Prze, tak też obstawiam. Zwyczajnie problem z zasilaniem. Ale nie sądziłem że grafiki są robione tak by nie dały rady na 1.0 startować, myślałem że m.in po to jest wtyczka 6pin aby sobie pociągneła niedobór mocy z tej linii. Dlatego zdziwiło mnie że mój 8800 nie działa na tej płycie. Może faktycznie pomimo standardu 1.0 jest jeszcze coś uszkodzone. @Klaus, tak wiem o tym, 24 piny :) @Przemo, proszę nie strasz :D Już mam wręcz nadzieję że to płyta. Pamięci jak z podpisu, używki...ale dlatego że wcześniej z goodramami i OCZ'ami same problemy na tej mobo były, jak znów będzie coś z pamięcią to wyrzucę cały config przez okno chyba :D Też mi płyta działała pare dni po czym foch. Potem znow dziala i znow foch...Teraz notorycznie po wyłączeniu nie chce się uruchomić, procedura taka jak opisana w 1 poście (naciskam pwr, puszczam i znow naciskam do wylaczenia, po czym znow to samo. Po paru razach zostawiam ON i juz dziala). Mam kostke 1gb, posiedze na nich chwilę jutro. WAŻNE bo zapomniałem napisać. Czy to może być też wina procesora? Dodatkowa sprawa, kiedy nie chce się uruchomić i wyciągnę mu vga i ram płyta nie daje beep-errorów kompletnie. Dlatego ją podejrzewam, ale tak samo się może chyba dziać w przypadku uwalonego proca prawda? Edytowane 9 Września 2009 przez Havoc Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BuMeL Opublikowano 9 Września 2009 Zgłoś Opublikowano 9 Września 2009 .. wcześniej z goodramami i OCZ'ami same problemy na tej mobo były.. Czy to może być też wina procesora? Dodatkowa sprawa, kiedy nie chce się uruchomić i wyciągnę mu vga i ram płyta nie daje beep-errorów kompletnie. Dlatego ją podejrzewam, ale tak samo się może chyba dziać w przypadku uwalonego proca prawda? AD1. Asus ZAWSZE był wybredny co do pamięci AD2. Może być winny zasilacz, płyta i procek Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
owiec Opublikowano 13 Września 2009 Zgłoś Opublikowano 13 Września 2009 Odnośnie problemu z włączaniem- ja bym stawiał na płytę główną. Wyciągnij wszystko co możesz i obejrzyj dokładnie kondensatory, zobacz czy przypadkiem niektóre nie spuchły. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Havoc Opublikowano 18 Września 2009 Zgłoś Opublikowano 18 Września 2009 Dorwałem wreszcie PSU i okazuje się że OCZ zdechł. Trudno, wracam do starego i niezawodnego Huntkeya HK. Pierdziele te wymyślne zasilacze dla overclockerów, shit jakiś ;/ A już traciłem wiarę w Asusa ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...