Skocz do zawartości
tobster

Mała Obudowa - Plexi Vs Rama + Siatka ?

Rekomendowane odpowiedzi

Chcę zrobić małą obudowę na pewne urządzenie. Obudowa wielkości pudełka po butach. Czy coś takiego można zrobić z samego plexi ? Czy lepiej zrobić np. ramę z kątowników i w taką ramę wklejać plexi, czy kleić bezpośrednio z samych kawałków plexi ? Może lepszym rozwiązaniem będzie rama i ściany z siatki ? Znacie może podobne projekty ? Chcę podejrzeć jak ludzie robili ramę z kątowników (spawali czy na śruby ?). Gdzie można dostać blachę z otworami typu "plaster" miodu lub zwykłe oczka ?

Edytowane przez tobster

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja ogólnie robiłem budę używając kątowników aluminiowych - ciąłem na kawałki wierciłem otwory i gwintowałem śrubkami. Takie przygotowane kątowniki dawałem od środka i nie było ich widać ścianki u mnie były aluminiowe - szukaj mego worklogu

Edytowane przez Arni

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Poczytaj tematy Maniaka o budach z plexi. Co do kątowników to alu będzie lepsze bo lżejsze. Jeśli robiłbyś za stali to pasowałoby potem ocynkować. I lepsze kątowniki gięte niż walcowane. Jak znajdę czas to może zrobię taką skrzynkę :lol: Co do łączenia to w trakcie spawania może "pościągać" na spoinach, można połączyć na śrubki ze stożkowymi łbami imo trzeba byłoby nawiercić odpowiednim wiertłem kątownik aby schował się.

Edytowane przez hoobcio540

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Robiłem niedawno takie pudełka wielkości 30x20x15cm z PMMA 5mm przeźroczystego + grawerka na topie

Całość wycinana laserem. Łączenie na wcisk bezklejowe. (Pasowanie ciasne)

W podstawie, topie i 2 ściankach wycinałem otwory, a we wszystkich ściankach wypustki.

Po wciśnięciu ścianek w podstawę i nałożeniu topu wyszło pudełko.

Cala konstrukcja byla pudelkiem na eksponaty, wyszlo calkiem solidnie.

Gdzies powinienem miec fotki jezeli jeszcze Ci to potrzebne.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi