tobster Opublikowano 9 Września 2009 Zgłoś Opublikowano 9 Września 2009 (edytowane) Chcę zrobić małą obudowę na pewne urządzenie. Obudowa wielkości pudełka po butach. Czy coś takiego można zrobić z samego plexi ? Czy lepiej zrobić np. ramę z kątowników i w taką ramę wklejać plexi, czy kleić bezpośrednio z samych kawałków plexi ? Może lepszym rozwiązaniem będzie rama i ściany z siatki ? Znacie może podobne projekty ? Chcę podejrzeć jak ludzie robili ramę z kątowników (spawali czy na śruby ?). Gdzie można dostać blachę z otworami typu "plaster" miodu lub zwykłe oczka ? Edytowane 9 Września 2009 przez tobster Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Arni Opublikowano 9 Września 2009 Zgłoś Opublikowano 9 Września 2009 (edytowane) Ja ogólnie robiłem budę używając kątowników aluminiowych - ciąłem na kawałki wierciłem otwory i gwintowałem śrubkami. Takie przygotowane kątowniki dawałem od środka i nie było ich widać ścianki u mnie były aluminiowe - szukaj mego worklogu Edytowane 9 Września 2009 przez Arni Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hoobcio540 Opublikowano 10 Września 2009 Zgłoś Opublikowano 10 Września 2009 (edytowane) Poczytaj tematy Maniaka o budach z plexi. Co do kątowników to alu będzie lepsze bo lżejsze. Jeśli robiłbyś za stali to pasowałoby potem ocynkować. I lepsze kątowniki gięte niż walcowane. Jak znajdę czas to może zrobię taką skrzynkę :lol: Co do łączenia to w trakcie spawania może "pościągać" na spoinach, można połączyć na śrubki ze stożkowymi łbami imo trzeba byłoby nawiercić odpowiednim wiertłem kątownik aby schował się. Edytowane 10 Września 2009 przez hoobcio540 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
klami85 Opublikowano 23 Września 2009 Zgłoś Opublikowano 23 Września 2009 Robiłem niedawno takie pudełka wielkości 30x20x15cm z PMMA 5mm przeźroczystego + grawerka na topie Całość wycinana laserem. Łączenie na wcisk bezklejowe. (Pasowanie ciasne) W podstawie, topie i 2 ściankach wycinałem otwory, a we wszystkich ściankach wypustki. Po wciśnięciu ścianek w podstawę i nałożeniu topu wyszło pudełko. Cala konstrukcja byla pudelkiem na eksponaty, wyszlo calkiem solidnie. Gdzies powinienem miec fotki jezeli jeszcze Ci to potrzebne. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...