neox1 Opublikowano 9 Września 2009 Zgłoś Opublikowano 9 Września 2009 Witam. Dzisiaj dostałem kurierem pamięci OCZ Reaper 2x2GB 1150MHz, wrzuciłem je do kompa, ale po zmianie napięć na pamiątkach i przestawieniu taktowania na 1150 nie wystartował komp. Później próbowałem zmniejszyć je na 1066, wystartował ale zaraz złapał zwieche. Ostatecznie udało się je uruchomić na 840Mhz przy CL4. Dodam, że jak włożyłem jedną kość to wystartowała na 1066MHz. Mój zasilacz to : Chieftec GPS-450AA-101A. Reszta sprzętu to: C2D E4300@3,2GHz Biostar TP45 HP Geforce 8800GTS MSI OC 512MB Dwa dyski: jeden sata(500GB) drugi ata(120GB) DVD Benq no i te pamiątki Wydaje mi się że to jest wina zasilacza nie daje chyba rady. Dzięki z góry za pomoc. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yeyoo Opublikowano 9 Września 2009 Zgłoś Opublikowano 9 Września 2009 moze pamieci uwalone lub / i za maja za malo V Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
neox1 Opublikowano 9 Września 2009 Zgłoś Opublikowano 9 Września 2009 są ustawione na 2,25V. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 9 Września 2009 Zgłoś Opublikowano 9 Września 2009 Jakie masz timingi na tych pamięciach przy 1150MHz? Ustawiłeś ręcznie? Sprawdź każdą pamięć z osobna czy tej częsotliwości, będziesz widział czy kości są sprawne. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
neox1 Opublikowano 9 Września 2009 Zgłoś Opublikowano 9 Września 2009 ustawione przez spd, ok sprawdze tak. Udało się je uruchomić na 1150MHz, z tym że automatycznie były źle ustawione, musiałem ręcznie zmienić tRP i tRCD z 5 na 6. Teraz z kolei inny problem, jak się łąduje system wyskakuje blue screen(Windows XP), zaś przy 1066MHz jest wszystko w porządku((??)) max to 1080MHz przy 2,4V przy 1150MHz blue screen i nie przechodzą mem testu. To chyba jednak wina pamięci. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
psz3mo Opublikowano 9 Września 2009 Zgłoś Opublikowano 9 Września 2009 A ustawiałeś tRFC na 52 i więcej? Ja u siebie Musiałem ustawić na 52 żeby ustabilizować 2x2GB Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 9 Września 2009 Zgłoś Opublikowano 9 Września 2009 ustawione przez spd, ok sprawdze tak. Udało się je uruchomić na 1150MHz, z tym że automatycznie były źle ustawione, musiałem ręcznie zmienić tRP i tRCD z 5 na 6. Teraz z kolei inny problem, jak się łąduje system wyskakuje blue screen(Windows XP), zaś przy 1066MHz jest wszystko w porządku((??)) max to 1080MHz przy 2,4V przy 1150MHz blue screen i nie przechodzą mem testu. To chyba jednak wina pamięci. 2,4V to już dość dużo. Nie wiem czy już 2,4V ale zbyt duże napięcie może zmniejszać możliwości pamięci. Wchodzi w grę przegrzanie i różne magiczne zjawiska. Sprawdź każdą kość z osobna co potrafi. Jeśli pojedynczo zrobią swoje tzn. że są dobre i problem tkwi w ustawieniach mobo. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
neox1 Opublikowano 9 Września 2009 Zgłoś Opublikowano 9 Września 2009 No jest na 54 popróbuje więcej. zobaczymy. niestety ustawienie nawet na 78 nie pomogło:( Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 9 Września 2009 Zgłoś Opublikowano 9 Września 2009 Dlaczego nie chcesz sprawdzić osobno każdej kości? Może się okazać, że np jedna zrobi 1200MHz a druga nie zrobi przy tych samych ustawieniach 1100MHz. Będziesz wiedział, że jedna jest walnięta i trzeba zestaw na gware słać. Jak na żadnej kości osobno nie zrobisz 1150MHz to z dwiema tym bardziej daremny trud. Rób jak uważasz. Taki test może jednak wiele wyjaśnić. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
neox1 Opublikowano 9 Września 2009 Zgłoś Opublikowano 9 Września 2009 Na jednej odpalił na 1150MHz, ale ledwie musiałem ustawić tRFC na 78, przy drugiej tylko się restartował podczas ładowania systemu. Więc chyba i tak obie są trefne. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 9 Września 2009 Zgłoś Opublikowano 9 Września 2009 Często pisze się o parametrze strap dram:fsb przy oc pamięci. Nie wiem czy Twoja płyta umożliwia zmiany tego parametru. Widzę, że ta płyta ma "FSB(Bsel) To NorthBridge Latch". Może to jest właśnie ten strap? Spróbuj się nim pobawić, najlepiej na początek na jednej (tej lepszej) kości. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
neox1 Opublikowano 10 Września 2009 Zgłoś Opublikowano 10 Września 2009 ok spróbuje, ta sztuka udała się tylko z 2,4V i też niestety czasami wyskakuje blue screen. Próbowałem ze zmianą tej funkcji przy fsb 800, 1066 i 1366, ale niestety nic to nie zmieniło. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...