Skocz do zawartości
yotomeczek

Prometeia vs Vapochill

Rekomendowane odpowiedzi

Takie lekko teoretyczne dywagacje ...

Vapochill Titanium Premium Edition ma kompresor 160 W

Prometeia - kompresor 200W

Lepsze sterowanie - Vapochill

Wiem, że na forum dwie osoby mają Prometeia

Czy jest ktoś z Vapochill ??

Napiszcie ile się kręcą wasze proce na FC i co mnie bardziej ciekawi - jaki jest to wzrost w stosunku do WC (aha piszcie wszyscy posiadacze FC ;))

Jakie temperaturki (spoczynek/load np. prime) ??

Na koniec pytanie - co lepsze ??

Pozdrówka

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zastanawiam sie nad tym od jakiegoś czasu (przeładowanie r404a).

Problem w tym, że po zabiegu kompresor sie bardziej grzeje.

W te ciepłe dni teraz to z tyłu , za kompresorem wypychane jest tak gorace powietrze, że jeśli po załadowaniu r404a, ma byc jeszcze goręcej to ja się zaczynam zastanawiać.

Jak długo pożyje wtedy moja Prometeia :roll: .

Co do temperatur:

Mój proc chodzi teraz na 2812 MHz (2V realne, w biosie 2,075) i pracuje tak całymi dniami licząc UD.

Daje mi to sensowne obciążenie, a temperatura wewnątrz proca nie przekroczyła jeszcze 4C(max zanotowane) - normalnie 1-2C.

Bez obciażenia mam coś koło -8C.

Prometeia jest zdecydowanie wydajniejsza a Vapo mobilniejsze :D

Polecam tą recenzję (jest tam porównanie):

Recka OPPAINTER'a

Jakieś konkretne pytania to chętnie odpowiem :D

@yotomeczek,

Mieszkasz w Łodzi, daj znać na GG to zgadamy się, wpadniesz do mnie (jak chcesz of course) i obejrzysz sobie Prom z bliska :D

Pozdrawiam,

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dolanczam sie do pytania i to ze sczegolna uwaga

Dobrze zauwazylem ze w tym pc-cooling.de kosztuje 150 euro ?

To jak zaplaciles , jak z przesylka i ile cie wkoncu wynislo na zlotowy ? :?: :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ps. Thickal "Radeon 9500 Pro@9700 Pro 355/630" 80

masz na mysli 80 wiecej na core ?

to malo czy duzo ? wkazdym razie wzucilem na niego crystalorba.

tak jak juz jestes moglbys poradzic w tym topicu http://forum.purepc.pl/viewtopic.php?t=30995

z gory thx

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na forum jest na pewno jeden użytkownik VapoChill PE, czyli Yasiu. Wygrał toto w konkursie Aseteka... szczęściarz :)

W tym wątku sie do tego przyznał http://forum.purepc.pl/viewtopic.php?t=23598

Cholera, ja nigdy nawet głupiej nagrody pocieszenia nie wygrałem, eh :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Duncan- dodawales dodatkowe wentylator na skraplacz?

ps. Thickal "Radeon 9500 Pro@9700 Pro 355/630" 80

ps2. czekam na Mach 2 prometeie i na to az skoncze robic kaskade, chcialbym zrobic porownanie :D

Co do wentyla - nie dodawałem.

Jedyna modyfikacja to dodanie kilku podkładek, żeby wzmocnić docisk.

Kupujesz Mach II :?: 8O

Co do czasu jaki podróżowała do mnie przesyłka to ... MIESIĄC 8O

Do czasu aż wejdziemy do UE wstrzymuję się z zakupami za grnicą :evil:

EDIT: Acha, dodatkowe koszty:

VAT 22%

Opłaty agencji celnej ~200 PLN

Tyle pamiętam, acha i jeszcze mnóstwo drobnych (ale wqrwiających) problemów z polskimi urzędasami :x

Pozdrawiam,

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

vapochilla posiadam ja,koszt ze wszystkimi oplatami to ok 2600zl.W tej chwili czekam na glowna z serwisu %-). Co do oc to narazie nie mam sie czym chwalic poki nie kupie enermaxa 550w i nowych modulow ddr.Paczke szla do polski 3 dni w polsce zaczely sie dopiero komplikacje :> tak ze otrzymalem wszystko po 10-12 dniach.Do dzis firma kurierska meczy mnie o oplaty %-)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

vapochilla posiadam ja,koszt ze wszystkimi oplatami to ok 2600zl.W tej chwili czekam na glowna z serwisu %-). Co do oc to narazie nie mam sie czym chwalic poki nie kupie enermaxa 550w i nowych modulow ddr.Paczke szla do polski 3 dni w polsce zaczely sie dopiero komplikacje :> tak ze otrzymalem wszystko po 10-12 dniach.Do dzis firma kurierska meczy mnie o oplaty %-)

Brawa dla moderatorów na przypisanie tego wątku do chłodzenia konwencjonalnego :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

kupilem po prostu na www.asetek.com :) kase z karty wzieli po dostarczeniu tego do mnie.

Teraz wlasnie czekam na mobilnego 2500 Bartka,no i koniecznie musze ddr wymienic sobie na jakies 433 ,narazie dzialam na noname 333 ktore ledwo co poszly na 360, i dlatego pytam w innym poscie jakie beda najlepsze pamietki do ostrzejszego o/c pod abita nf7

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

kupilem po prostu na www.asetek.com :) kase z karty wzieli po dostarczeniu tego do mnie.

Teraz wlasnie czekam na mobilnego 2500 Bartka,no i koniecznie musze ddr wymienic sobie na jakies 433 ,narazie dzialam na noname 333 ktore ledwo co poszly na 360, i dlatego pytam w innym poscie jakie beda najlepsze pamietki do ostrzejszego o/c pod abita nf7

Chyba najbezpieczniejsze będą na CH-5 Winbonda (jak w podpisie) nie idą >220 stabilnie 6222 ale jak możesz znieść 6322 to do 248 lecą (na 3,15V

BH-5 - różnie z nimi bywa na NF7 ... czasem max to 218fsb @6222

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi