Armo Opublikowano 9 Września 2009 Zgłoś Opublikowano 9 Września 2009 Do mojego zestawu dokupiłem drugi komplet pamięci Geil dual ultra 2x 1 GB. Problem polega na tym iż timingi wskoczyły mi na 5-5-5-18 z 4-4-4-12, kiedy miałem tylko 2x1GB. Wszelkie próby zmniejszenia timingów kończą się BOSD i restartem kompa. Najniższe stabilne jakie udało mi się uzyskać to 5-5-5-15. Sprzęt nie kręcony, napięcia ustawione na default. Zamiana pamięci nic nie daje. Osobno oba zestawy pamięci działają bez problemu na 4-4-4-12 na default SPD. Razem zamontowane są dość blisko siebie i mocno się grzeją, założyłem na nie wentylator 80mm 1500RPM i jest już im chłodniej. Jednak za cholerę nie można zmiejszyć timingów. Oba zestawy pamięci mają identyczny S/N, jedyna różnica polega na tym, że na starych jest napisane napięcie 2.1V, a na nowych 2.0V. Nie jestem fanem ekstremalnego o/c, lecz dla własnej satysfakcji wolałbym mieć timingi na 4-4-4-12. Więc co radzicie? 1. Olać temat i zostawić tak jak jest, bo nie ma to wielkiego wpływu na szybkość działania kompa. 2. Zmniejszyć częstotliwość działania pamięci do poziomu, kiedy uzyskam stabilne 4-4-4-12. 3. Zwiększyć napięcie podawane na pamięci, aż uzyskam stabilne 4-4-4-12. Komp jak z podpisu, nie kręcony. Dzięki za ewentualną pomoc. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BuMeL Opublikowano 9 Września 2009 Zgłoś Opublikowano 9 Września 2009 Nie każda płyta pozwala na komfort pracy przy 4 kościach RAM, Spróbuj podnieść na pięcie na NB. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fredek Opublikowano 10 Września 2009 Zgłoś Opublikowano 10 Września 2009 Niestety 4x1Gb nigdy nie będzie tak podatne na luzowanie timingów/podkręcanie jak 2x1GB. Podbij im napięcie na 2,1v oraz na NB też nie zaszkodzi. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Armo Opublikowano 14 Września 2009 Zgłoś Opublikowano 14 Września 2009 Podnoszenie napięć niewiele pomogło :/ Wywaliłem jedną parę pamięci i teraz jest OK. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...