Skocz do zawartości
Armo

Problem Z Pamięciami

Rekomendowane odpowiedzi

Do mojego zestawu dokupiłem drugi komplet pamięci Geil dual ultra 2x 1 GB.

Problem polega na tym iż timingi wskoczyły mi na 5-5-5-18 z 4-4-4-12, kiedy miałem tylko 2x1GB.

Wszelkie próby zmniejszenia timingów kończą się BOSD i restartem kompa. Najniższe stabilne jakie udało mi się uzyskać to 5-5-5-15. Sprzęt nie kręcony, napięcia ustawione na default. Zamiana pamięci nic nie daje. Osobno oba zestawy pamięci działają bez problemu na 4-4-4-12 na default SPD. Razem zamontowane są dość blisko siebie i mocno się grzeją, założyłem na nie wentylator 80mm 1500RPM i jest już im chłodniej. Jednak za cholerę nie można zmiejszyć timingów.

Oba zestawy pamięci mają identyczny S/N, jedyna różnica polega na tym, że na starych jest napisane napięcie 2.1V, a na nowych 2.0V.

Nie jestem fanem ekstremalnego o/c, lecz dla własnej satysfakcji wolałbym mieć timingi na 4-4-4-12. Więc co radzicie?

1. Olać temat i zostawić tak jak jest, bo nie ma to wielkiego wpływu na szybkość działania kompa.

2. Zmniejszyć częstotliwość działania pamięci do poziomu, kiedy uzyskam stabilne 4-4-4-12.

3. Zwiększyć napięcie podawane na pamięci, aż uzyskam stabilne 4-4-4-12.

Komp jak z podpisu, nie kręcony.

Dzięki za ewentualną pomoc.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi