Skocz do zawartości
jasiek23

Komputer Stacjonarny Czy Laptop W Roli M.in Stacjonarnego?

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Mam zamiar kupić sobie kumputer i nie wiem czy kupowac stacjonarkę czy laptopa? Kompa będę uzywał glównie do słuchania muzyki i oglądania filmów a tylko czasami do jakiejś nowszej gierki. Audiofilem nie jestem, jednak mam głośniki 5.1 więc zależy mi na 6 kanałowym dzwięku. Grafiki są zwykle dosyć przyzwoite w laptopach. Nie ukrywam ze mam dylemat tez ze względu na ilość miejsca w moim pokoju a wiadomo ze laptop będzie stał tu gdzie się chce postawić :wink: Nie jestem tez taki wyczulony na ciagłe zmiany komputera ze względu na jego starość i tu skłaniałbym się do laptopa ale z kolei możliwości rozbudowy laptopa są niewielkie i tu szala przeważa się na komputer stacjonarny. W grę wchodzi laptop z matrycą 17'', nie mniejszy. Doradzcie coś tak jasno i konkretnie :razz:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Stacjonarny w obudowie w mATX. Dlaczego? też będzie nieduży a wydajnościowo rozwali każdego laptopa w tej cenie. I przede wszystkim dysk twardy. W stacjonarnych masz bardzo duży wybór, bierzesz np takiego 500GB F3 i masz i cicho i bardzo szybko. Dyski 2,5" przy prędkości 5400rpm nie są wcale zauważalnie cichsze a sporo wolniejsze, co się wiąże z dużo dłuższym uruchamianiem systemy, dłuższym doczytywaniem plików. Dysk twardy dla systemu daje gigantycznego kopa. W lapku masz trzy wybory: 2,5" 5400rpm (wolny, słaby czas dostepu), 2,5" 7200rpm (trochę szybszy ale to nadal nie to, sporo głośniejszy, znacznie większa awaryjność, drogi) i SSD (idealny.... oprócz ceny), czyli wyboru praktycznie nie ma.

Mam laptopa i odczuwam bardzo dużą róznicę, mimo, że procesor prawie taki sam, może nawet lepszy, tyle samo pamięci, grafika ta sama (integra).

W laptopach też są stosowane gorsze dźwiekówki, więc nie zdziw się jak po podłączeniu głośników 5.1 usłyszysz charczenie i jakiś dziwny bas.

Bardzo wielki plus laptopa to jego mobilność, ale jeżeli interesuje Cię 17" i wyżej, to jest to względna mobilność. Łatwo przeniesiesz itp, ale takiego wynalazku się na ogół nie zabiera dalej niż do pokoju obok. Ewentualnie gdzieś do rodzinki, żeby jakiś film obejrzeć czy zdjęcia.

Ja bym na Twoim miejscu złożył coś w małej obudowie, co nie będzie zajmowało dużo miejsca, będzie lekkie, też da się jako tako przenieść (wiadomo, kable itp, ale się da ;) ) a będzie działało szybko i sprawnie.

Tak przykładowo, żeby laptop był wydajnościowo podobny do normalnego PC, musiałbyś dać za niego ok 500-2000zł więcej. W zależności od kategorii cenowej. Według mnie nie jest to ani trochę opłacalne. Laptopy warto brać do 3,5k pln, nic więcej, bo to wyrzucanie kasy w błoto.

Edytowane przez NeoMagNeT

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Stacjonarny w obudowie w mATX. Dlaczego? też będzie nieduży a wydajnościowo rozwali każdego laptopa w tej cenie. I przede wszystkim dysk twardy. W stacjonarnych masz bardzo duży wybór, bierzesz np takiego 500GB F3 i masz i cicho i bardzo szybko. Dyski 2,5" przy prędkości 5400rpm nie są wcale zauważalnie cichsze a sporo wolniejsze, co się wiąże z dużo dłuższym uruchamianiem systemy, dłuższym doczytywaniem plików. Dysk twardy dla systemu daje gigantycznego kopa. W lapku masz trzy wybory: 2,5" 5400rpm (wolny, słaby czas dostepu), 2,5" 7200rpm (trochę szybszy ale to nadal nie to, sporo głośniejszy, znacznie większa awaryjność, drogi) i SSD (idealny.... oprócz ceny), czyli wyboru praktycznie nie ma.

Mam laptopa i odczuwam bardzo dużą róznicę, mimo, że procesor prawie taki sam, może nawet lepszy, tyle samo pamięci, grafika ta sama (integra).

W laptopach też są stosowane gorsze dźwiekówki, więc nie zdziw się jak po podłączeniu głośników 5.1 usłyszysz charczenie i jakiś dziwny bas.

Bardzo wielki plus laptopa to jego mobilność, ale jeżeli interesuje Cię 17" i wyżej, to jest to względna mobilność. Łatwo przeniesiesz itp, ale takiego wynalazku się na ogół nie zabiera dalej niż do pokoju obok. Ewentualnie gdzieś do rodzinki, żeby jakiś film obejrzeć czy zdjęcia.

Ja bym na Twoim miejscu złożył coś w małej obudowie, co nie będzie zajmowało dużo miejsca, będzie lekkie, też da się jako tako przenieść (wiadomo, kable itp, ale się da ;) ) a będzie działało szybko i sprawnie.

Tak przykładowo, żeby laptop był wydajnościowo podobny do normalnego PC, musiałbyś dać za niego ok 500-2000zł więcej. W zależności od kategorii cenowej. Według mnie nie jest to ani trochę opłacalne. Laptopy warto brać do 3,5k pln, nic więcej, bo to wyrzucanie kasy w błoto.

Dzięki za radę. Jeszcze jedno pytanie - Czy do obudowy mATX mozna włożyć wszystko to co do zwykłej ATX? Pytam bo powiem szczerze ze jeszcze nie miałem do czynienia z mATX.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja tez mialem taki dylemat i zedycowalem sie na deskopa(zakupy wkrotce)

mam lapka 15,4'' i ani to mobilne ani szybkie(co prawda ma juz ze 4 lata;)

nie wiem czy jest sens brac mniejsza obudowe-gorsza wentylacja a roznica w kubaturze nie az tak znaczna

ja zrobie tak:

deskop, monitor 22 full hd i bezprzewodowa myszka i klawiatura

jesli chodzi o deskopy strasznie irytuje mnie duza ilosc kabli, a przy swoim laptopie tez mam ich sporo:kabel do huba usb, dysk zew, kabel do glosnikow, zacilacz laptopa, kable mp3 :/

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi