Skocz do zawartości
maxymili

Uszkodzenie Płyty Głónej Biostar Ta790gx?

Rekomendowane odpowiedzi

Mam bardzo dziwny objaw. Podczas startu komputera w momencie kiedy powinien się uruchomić system nagle sprzęt załapuje kilkuminutowego freeza. klawiatura się zawiesza na monitorze czarny ekran. Potem nagle odzyskuje świadomość i idzie dalej. Myślałem, że to system, ale przeinstalowałem i nic. Podczas instalacji z pendrive wielokrotnie przy każdej nowej operacji na plikach system łapał freeza. Długo myślał, myślał tak za każdym razem po kilka, kilkanaście minut a potem szedł dalej. Instalacja systemu zajęła mi łącznie 8 godzin. I na koniec podczas ładowania sys taki sam freez jak wcześniej. Mam dwa dyski więc oba na raz chyba nie padły, wcześniej sys był na seagate, teraz na samsungu. Bez zmian.

Sprawdziłem Prime2004 procesor i pamięć, 6 godzin i jest ok. Przeskanowałem antywirusem, nic. Zostało mi tylko podejrzenie o uszkodzenie biosu lub płyty głównej. Co o tym sądzicie? spotkał ktoś taką usterkę?

No i oczywiście wyłączyłem OC i przywróciłem domyślne ustawienia biosu i tez nic. Jeszcze grafiki nie sprawdzałem, ale czy jest sterownik czy nie ma i tak tak samo reaguje więc chyba nie o grafę chodzi.

Płyta Biostar TA790GX 128M z biosem z czerwca 2009.

Edytowane przez maxymili

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Też tak sobie pomyślałem, HDTune będzie odpowiedni do testu? Sprawdzę też dzisiaj nowy bios, bo wyszedł. Jak to kontroler dysków to znaczy że płyta na gwarancję?

nie , nie będzie odpowiedni, musisz po prostu zainstalować system na innym dysku, albo odpal jakiegoś linuxa na live-cd , co nie nie zapisuje na dysku i zobacz czy występują problemy.

chyba że smart ci coś powie ( jest w speedfan jak i hdtune ( zakładka "health" )

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No już zainstalowałem Vistę na innym dysku i dalej taki sam problem i tak jak pisałem wyżej podczas instalacji problemy typu freez przy odczycie plików także z pendrive, ale praca w systemie stabilna.

Podejrzewam mostek południowy albo bios. Zobaczę po wgraniu nowego biosu czy coś się poprawi. Jak nie to chyba gwarancja tylko klęska o tyle, że nie mam drugiej płyty am2

Edit:

Dzwoniłem do serwisu do Bachcompu i bardzo pozytywne podejście. Trochę się bałem bo już kilak osób pisało nie najlepsze tematy o obsłudze u nich. Ale serwis wygląda na razie nieźle. Pogadałem z serwisantem i podpowiedział mi, że to może być też uszkodzone DVDRW. Faktycznie ostatnio napęd się psuł. Do tego zapytałem, czy jak odeśle na serwis płytę czy jest szansa, aby na czas gwarancji wysłali mi jakąś płytę zastępczą, choćby najtańszą AM2. I o dziwno jak zapłacę za przesyłkę to "chyba coś się znajdzie". Tak więc nie taki diabeł straszny ;)

No prawda. Uszkodzone jest DVD a płyta, proc i pamięć są ok :D Odłączyłem napęd i wszystko działa bez problemu.

Przy okazji dałem mugena na pasywnie :D 22 C idle 34 C stres. Szczyt radiatora jest po prostu zimny :P

Kupiłem go pod phenoma 2 więc nie zmarnuje się ;)

Edytowane przez maxymili

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi