Skocz do zawartości
marcopolo555

Komuter Sam Się Restartuje Po Wymianie Dysku Na Nowy

Rekomendowane odpowiedzi

Wymieniłem dysk w komputerze na nowy zainstalowałem system Windows XP, sterowniki do płyty głównej, grafiki itp oraz programy: gg, skeypa, przeglądarki internetowe, office itd. Wszystko przebiegło bezproblemowo po czym zaczął się problem otóż komputer zaczął się sam restartować i zawieszać. Przy czym nie zależy to od używanego akurat programu następuje to z różną częstotliwością. Dlatego też przeprowadziłem diagnostykę dysku (dysk od samego początku głośno pracował) i został wykryty taki problem:

Count of seek errors. When your HDD reads data, it positions heads in the needed place. If there is a failure in the mechanical positioning system, a seek error arises. More seek errors (i.e. lower attribute value) - indicates worse condition of a disk surface and disk mechanical subsystem.

I pytanie moje brzmi czy w takim razie jest to ewidentna wina dysku czy coś innego może powodować te restarty np zasilacz lub xp?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A dleczego ten temat znalazł sie w dziale Centrum Bezpieczeństwa? To nie jest miejsce na takie pytania!

Jaki dysk? Problemy zaczęły się po zainstalowaniu czegoś konkretnego czy nie wiesz/nie zauważyłeś? Użyłeś najnowszych dostępnych sterowników?

Komputer się resetuje czy raczej pokazuje blue screen? Jaki masz zasilacz i czym jest obciążony? Podaj reszte konfiguracji.

Jeśli SMART pokazuje problemy z dyskiem to możesz dysk oddać na gwarancji.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A dleczego ten temat znalazł sie w dziale Centrum Bezpieczeństwa? To nie jest miejsce na takie pytania!

Jaki dysk? Problemy zaczęły się po zainstalowaniu czegoś konkretnego czy nie wiesz/nie zauważyłeś? Użyłeś najnowszych dostępnych sterowników?

Komputer się resetuje czy raczej pokazuje blue screen? Jaki masz zasilacz i czym jest obciążony? Podaj reszte konfiguracji.

Jeśli SMART pokazuje problemy z dyskiem to możesz dysk oddać na gwarancji.

Seagate 160 GB Barracuda 7200.12 (8MB, Serial ATA 100)

AMD Athlon 20000+

ATI Radeon 9250 256MB

GIGABYTE GA-7VA

Megabajt MGB-350S ATX

Nie zauważyłem aby to się działo po instalacji konkretnego programu. Komputer się restartuje. Zaczęło się to po wymianie dysku na nowy, jak z powrotem zmienię dysk na stary Seagate 80 GB Barracuda 7200.12 2MB, Serial ATA 100 zawierający te same programy to problem znika.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Odłącz stary dysk i zobacz wtedy jak będzie. Często obecnośc starego dysku ATA powoduje problemy sprzętowe.

Sprawdź też czy producent plyty głównej nie ma jakiegoś nowszego biosu pod kątem obsługi SATA.

Właśnie oto chodzi, że jest podłączony tylko nowy dysk i to się dzieje. A nowy dysk jest ATA więc nie potrzebuje sterowników sata a po za tym płyta główna nie obsługuje dysków sata

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

"Seagate 160 GB Barracuda 7200.12 (8MB, Serial ATA 100)"

To nie ja napisałem 8O

ATA 100 to jest PATA nie ma czegoś takiego jak SATA 100. Baracudy 12 tez nie ma o pojemności 80GB. Coś mieszasz 8O

Stawiam na któryś sterownik, może powodować problemy. Użyłeś najnowszych dostępnych? Przejrzyj systemowy dziennik zdarzeń, powinno byc info co powoduje problemy.

Podaj link do sklepu jaki dokładnie dysk kupiłeś bo dane które napisałeś nie trzymają się kupy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

"Seagate 160 GB Barracuda 7200.12 (8MB, Serial ATA 100)"

To nie ja napisałem 8O

ATA 100 to jest PATA nie ma czegoś takiego jak SATA 100. Baracudy 12 tez nie ma o pojemności 80GB. Coś mieszasz 8O

Stawiam na któryś sterownik, może powodować problemy. Użyłeś najnowszych dostępnych? Przejrzyj systemowy dziennik zdarzeń, powinno byc info co powoduje problemy.

Podaj link do sklepu jaki dokładnie dysk kupiłeś bo dane które napisałeś nie trzymają się kupy.

http://www.komputronik.pl/index.php/produc...ATA-100%29.html

Tak sterowniki najnowsze dostępne. Zdarzenie 1003.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi