marcopolo555 Opublikowano 10 Września 2009 Zgłoś Opublikowano 10 Września 2009 Wymieniłem dysk w komputerze na nowy zainstalowałem system Windows XP, sterowniki do płyty głównej, grafiki itp oraz programy: gg, skeypa, przeglądarki internetowe, office itd. Wszystko przebiegło bezproblemowo po czym zaczął się problem otóż komputer zaczął się sam restartować i zawieszać. Przy czym nie zależy to od używanego akurat programu następuje to z różną częstotliwością. Dlatego też przeprowadziłem diagnostykę dysku (dysk od samego początku głośno pracował) i został wykryty taki problem: Count of seek errors. When your HDD reads data, it positions heads in the needed place. If there is a failure in the mechanical positioning system, a seek error arises. More seek errors (i.e. lower attribute value) - indicates worse condition of a disk surface and disk mechanical subsystem. I pytanie moje brzmi czy w takim razie jest to ewidentna wina dysku czy coś innego może powodować te restarty np zasilacz lub xp? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafa Opublikowano 10 Września 2009 Zgłoś Opublikowano 10 Września 2009 A dleczego ten temat znalazł sie w dziale Centrum Bezpieczeństwa? To nie jest miejsce na takie pytania! Jaki dysk? Problemy zaczęły się po zainstalowaniu czegoś konkretnego czy nie wiesz/nie zauważyłeś? Użyłeś najnowszych dostępnych sterowników? Komputer się resetuje czy raczej pokazuje blue screen? Jaki masz zasilacz i czym jest obciążony? Podaj reszte konfiguracji. Jeśli SMART pokazuje problemy z dyskiem to możesz dysk oddać na gwarancji. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcopolo555 Opublikowano 10 Września 2009 Zgłoś Opublikowano 10 Września 2009 A dleczego ten temat znalazł sie w dziale Centrum Bezpieczeństwa? To nie jest miejsce na takie pytania! Jaki dysk? Problemy zaczęły się po zainstalowaniu czegoś konkretnego czy nie wiesz/nie zauważyłeś? Użyłeś najnowszych dostępnych sterowników? Komputer się resetuje czy raczej pokazuje blue screen? Jaki masz zasilacz i czym jest obciążony? Podaj reszte konfiguracji. Jeśli SMART pokazuje problemy z dyskiem to możesz dysk oddać na gwarancji. Seagate 160 GB Barracuda 7200.12 (8MB, Serial ATA 100) AMD Athlon 20000+ ATI Radeon 9250 256MB GIGABYTE GA-7VA Megabajt MGB-350S ATX Nie zauważyłem aby to się działo po instalacji konkretnego programu. Komputer się restartuje. Zaczęło się to po wymianie dysku na nowy, jak z powrotem zmienię dysk na stary Seagate 80 GB Barracuda 7200.12 2MB, Serial ATA 100 zawierający te same programy to problem znika. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafa Opublikowano 10 Września 2009 Zgłoś Opublikowano 10 Września 2009 Odłącz stary dysk i zobacz wtedy jak będzie. Często obecnośc starego dysku ATA powoduje problemy sprzętowe. Sprawdź też czy producent plyty głównej nie ma jakiegoś nowszego biosu pod kątem obsługi SATA. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcopolo555 Opublikowano 10 Września 2009 Zgłoś Opublikowano 10 Września 2009 Odłącz stary dysk i zobacz wtedy jak będzie. Często obecnośc starego dysku ATA powoduje problemy sprzętowe. Sprawdź też czy producent plyty głównej nie ma jakiegoś nowszego biosu pod kątem obsługi SATA. Właśnie oto chodzi, że jest podłączony tylko nowy dysk i to się dzieje. A nowy dysk jest ATA więc nie potrzebuje sterowników sata a po za tym płyta główna nie obsługuje dysków sata Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafa Opublikowano 10 Września 2009 Zgłoś Opublikowano 10 Września 2009 "Seagate 160 GB Barracuda 7200.12 (8MB, Serial ATA 100)" To nie ja napisałem 8O ATA 100 to jest PATA nie ma czegoś takiego jak SATA 100. Baracudy 12 tez nie ma o pojemności 80GB. Coś mieszasz 8O Stawiam na któryś sterownik, może powodować problemy. Użyłeś najnowszych dostępnych? Przejrzyj systemowy dziennik zdarzeń, powinno byc info co powoduje problemy. Podaj link do sklepu jaki dokładnie dysk kupiłeś bo dane które napisałeś nie trzymają się kupy. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcopolo555 Opublikowano 10 Września 2009 Zgłoś Opublikowano 10 Września 2009 "Seagate 160 GB Barracuda 7200.12 (8MB, Serial ATA 100)" To nie ja napisałem 8O ATA 100 to jest PATA nie ma czegoś takiego jak SATA 100. Baracudy 12 tez nie ma o pojemności 80GB. Coś mieszasz 8O Stawiam na któryś sterownik, może powodować problemy. Użyłeś najnowszych dostępnych? Przejrzyj systemowy dziennik zdarzeń, powinno byc info co powoduje problemy. Podaj link do sklepu jaki dokładnie dysk kupiłeś bo dane które napisałeś nie trzymają się kupy. http://www.komputronik.pl/index.php/produc...ATA-100%29.html Tak sterowniki najnowsze dostępne. Zdarzenie 1003. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafa Opublikowano 10 Września 2009 Zgłoś Opublikowano 10 Września 2009 Powody restartów mogą być różne jednak jeśli występuje to tylko z tym dyskiem może to sugerować jakąś jego wadę. Podaj screen ze SMART dysku. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcopolo555 Opublikowano 10 Września 2009 Zgłoś Opublikowano 10 Września 2009 Powody restartów mogą być różne jednak jeśli występuje to tylko z tym dyskiem może to sugerować jakąś jego wadę. Podaj screen ze SMART dysku. Wgrałem innego Xp i narazie się nie restartuje 8O Dzięki za pomoc 8O Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafa Opublikowano 10 Września 2009 Zgłoś Opublikowano 10 Września 2009 A miałeś na nim chociaż SP2? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcopolo555 Opublikowano 10 Września 2009 Zgłoś Opublikowano 10 Września 2009 A miałeś na nim chociaż SP2?restartował się na xp któremu dopiero po instalacji wgrywałem sp2, a teraz wgrałem xp studenckiego dziewczyny, który od razu zawierał sp2 i jak narazie działa Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...