Kuchash Opublikowano 10 Września 2009 Zgłoś Opublikowano 10 Września 2009 Witam. Kupiłem dzisiaj dysk Seagate Barracuda 1.5 TB nr st31500341as. Po podłączeniu dysku Bios widzi tylko 500 GB. Moja płyta główna to Gigabyte GA-M61PM-S2. Instalator Visty 64 bit także tyle widzi. Próbowałem także ustawić partycje programami i tam także widać tylko 500giga. Macie może jakiś pomysł co mam zrobić ? Upgrade biosu nic nie dał, najnowszy ubgrade jest z 10.03.2008... Mam nadzieje że jest ktoś w stanie mi pomóc, z góry dziekuje. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Firekage Opublikowano 10 Września 2009 Zgłoś Opublikowano 10 Września 2009 (edytowane) Ta vista ma w ogole service packa? To nie jest mozliwe bo sam mam R0 i u mnie bez problemow widzi prawie 1TB , gdy u Ciebie ledwo 500GB. Ps - czy w ogole poprawnie zalozyles mu partycje? Wejdz w administracyjne i pokaz jak on je widzi. (zrobisz to majac inny oes. Rozumiem , ze to nie jest twoj jedyny dysk , a wiec mozna odpalic oes z innego z podpietym nowym dyskiem). Edytowane 10 Września 2009 przez Firekage Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kuchash Opublikowano 10 Września 2009 Zgłoś Opublikowano 10 Września 2009 (edytowane) Mam Windowsa Viste 64 bit z SP1. Tylko ten dysk miałem podpięty jak instalowałem system, i w instalacji także było tylko 500giga... Wiec podpiąłem go jako slave do mojego starego dysku żeby spróbować zrobić na nim partycje programem EASEUS Partition Manager 3.0 Professional Edition. Program ten także widzi tylko 500 giga. ( Partition magic nie chodzi na Viście wiec nim nie próbowałem ) Ps. Byłem teraz u znajomego i testowałem dysk na płycie głównej ASUS M2N-E SLI. Dokładnie taka sama sytuacja w biosie i instalacji systemu... Edytowane 10 Września 2009 przez Kuchash Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mardok Opublikowano 10 Września 2009 Zgłoś Opublikowano 10 Września 2009 Mam Windowsa Viste 64 bit z SP1. Tylko ten dysk miałem podpięty jak instalowałem system, i w instalacji także było tylko 500giga... Wiec podpiąłem go jako slave do mojego starego dysku żeby spróbować zrobić na nim partycje programem EASEUS Partition Manager 3.0 Professional Edition. Program ten także widzi tylko 500 giga. ( Partition magic nie chodzi na Viście wiec nim nie próbowałem ) Ps. Byłem teraz u znajomego i testowałem dysk na płycie głównej ASUS M2N-E SLI. Dokładnie taka sama sytuacja w biosie i instalacji systemu... Dysk nie ma żadnych "magicznych" zworek do ograniczania pojemności ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kuchash Opublikowano 10 Września 2009 Zgłoś Opublikowano 10 Września 2009 Nie ma zworki Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pietia(lania) Opublikowano 10 Września 2009 Zgłoś Opublikowano 10 Września 2009 zobacz na linuxie jakims live czy bedzie widzial wszystko zobacz czy nie ma nowszego biosu , jak nie to ustaw na sztywno wszystko co jest napisane na etykiecie ... zmien w biosie ustawienia large/auto i co tam jest odnosnie wykrywania dyskow Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kuchash Opublikowano 10 Września 2009 Zgłoś Opublikowano 10 Września 2009 Nie mam możliwości sprawdzenia na linuxie, w biosie wszystko co można było to pozmieniałem nadal to samo jest. A co do upgrade biosu to tutaj są dostępne aktualizacje: http://www.gigabyte.pl/products/mb/bios/ga-m61pm-s2_20.html Jednak są one stare i nie tyczą się obsługi nowszych dysków... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pietia(lania) Opublikowano 10 Września 2009 Zgłoś Opublikowano 10 Września 2009 (edytowane) http://www.linuxmint.com/ sciagnij najnowsza wersje wypal uruchom .. zobacz czy w gparted widzi dysk w calosci proste btw tak z ciekawosci podaj dokladne dane z etykiety ( model ) mam zle przeczucia ;-) Edytowane 10 Września 2009 przez Pietia(lania) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kuchash Opublikowano 10 Września 2009 Zgłoś Opublikowano 10 Września 2009 st31500341as jednak jest to już poprawiona seria :) Bo wiem że wcześniejsze były wadliwe, ale nawet jakby to miały tą wade że gubiły dane albo po prostu sie paliły, a ten ma całkiem inne objawy :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Elektronek Opublikowano 10 Września 2009 Zgłoś Opublikowano 10 Września 2009 Poprawione 1,5TB Seagate są już od stycznia/lutego. Wszystkie z firmware SD1B albo nowsze CCxx były już OK. Btw: Skąd wytrzasnąłeś takie informacje? Paliły? Ja mam jakoś jeden z 1 wypustów i po zmianie firmware śmiga jak rakieta. Zarzuć SMART. W programach też podaje model ST31500341AS, czy może jest tam co innego? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kuchash Opublikowano 10 Września 2009 Zgłoś Opublikowano 10 Września 2009 To że sie paliły itp znalazłem na różnych forach szukająć informacji o moim dysku i w/w problemu. SMART włączone/wyłączone nic nie daje, to samo zmiana w ustawieniach dysu auto/large. tutaj screeny z Programu i Menadżera urządzeń: http://img33.imageshack.us/img33/2366/dysk1.jpg http://img29.imageshack.us/img29/3269/dysk2x.jpg Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
xan123 Opublikowano 10 Września 2009 Zgłoś Opublikowano 10 Września 2009 http://forums.seagate.com/stx/board/messag...;thread.id=2513 juz chyba na pclabie odpisalem ;] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kuchash Opublikowano 10 Września 2009 Zgłoś Opublikowano 10 Września 2009 Niestety nie ma tam odpowiedzi na ten problem ale po wielu godzinach szukania wreszcie znalazłem rozwiązanie i to skuteczne ! Aż niemożliwe że to zadziałało ale jednak a wiec: Ok...problem seems to be solved. After reading your posts and searching the web, it seemed the specific problem may be a compatibility issue between the Seagate drive and Gigabyte MoBo. So instead of pulling the drive and using a different machine to set Max LBA size, I booted to SeaTools for DOS on the UnRaid box. I checked the BIOS before SeaTools came up and the drive was shown as 500GB. In SeaTools it showed as 1.5TB without having to change any settings or run anything. I then rebooted to the BIOS and it now showed 1.5TB. On to UnRaid and it properly shows 1.5TB. Whatever little glitch exists between the drive and motherboard, SeaTools seems to be able to fix. But you have to run SeaTools on that drive/MoBo combo to let it do it's magic. Not sure that really explains anything, but I'm happy if it works! Many thanks for your help and support...as always! Dave Po małym przetłumaczeniu ze strony Seagate`a ściągamy obraz Iso - SeaTools for Dos. Tworzymy bootowalną płyte tegoż programu. Teraz restart kompa , ustawiamy bootowanie z cd i podpinamy dysk 1.5TB. Program na początku sprawdza jakie mamy podpięte dyski i wykrywa dysk 1.5TB. Nie bawimy sie w żadne skanowania i itp ciach!ły tylko wychodzimy od razu z programu dając EXIT. Restart kompa wchodzimy do Biosu ... i mamy 1,5 TB :) Mam nadzieje że komuś to sie w przysżłości przyda bo nigdzie na polskich forach nie znalazłem rozwiazania, tylko na jednej malutkiem zagranicznej stronce :) Dziekuję wszystkim za pomoc i pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Firekage Opublikowano 10 Września 2009 Zgłoś Opublikowano 10 Września 2009 Porazka jednym slowem... Kupuje produkt Sigejta i musze od razu zaopatrzyc sie we flopke/pena by go zfleszowac Seatolsem. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafa Opublikowano 10 Września 2009 Zgłoś Opublikowano 10 Września 2009 Ale to raczej wskazuje błąd Gigabyte że nie zaktualizował biosu pod większe dyski. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kuchash Opublikowano 10 Września 2009 Zgłoś Opublikowano 10 Września 2009 Ale to raczej wskazuje błąd Gigabyte że nie zaktualizował biosu pod większe dyski. To bardziej wina dysku, ponieważ jak wyżej pisałem dysk podpinałem także u znajomego na płycie asusa i było dokładnie tak samo. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Elektronek Opublikowano 10 Września 2009 Zgłoś Opublikowano 10 Września 2009 (edytowane) Skoro to była wina dysku, to dlaczego mi nawet na wadliwym firmware z pierwszego rzutu rozpoznał rozmiar bez problemu i na lapku/stacjonarce na usb, SATA i ESATA? Jaki ten dysk ma u ciebie firmware? Pisze na etykiecie. Może twój kumpel po prostu też ma starą płytę nie obsługującą 1,5TB. A ze SMARTEM to nei chodziło mi, żebyś to w biosie wyłączał, tylko dał zrzut z programu, który go odczytuje lol Edytowane 10 Września 2009 przez Elektronek Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kuchash Opublikowano 10 Września 2009 Zgłoś Opublikowano 10 Września 2009 Skoro to była wina dysku, to dlaczego mi nawet na wadliwym firmware z pierwszego rzutu rozpoznał rozmiar bez problemu i na lapku/stacjonarce na usb, SATA i ESATA? Jaki ten dysk ma u ciebie firmware? Pisze na etykiecie. Może twój kumpel po prostu też ma starą płytę nie obsługującą 1,5TB. A ze SMARTEM to nei chodziło mi, żebyś to w biosie wyłączał, tylko dał zrzut z programu, który go odczytuje lol Jakby u Ciebie nie działało i innym osobą którzy zakupili ten dysk to rozwiązanie znalazłbym po 10 sekundach na google. Jednak tak sie nie stało to są pojedyncze przypadki. Płyte mam 2 letnią, kumpel 1.5 roczną, druga sprawa że to nie wina płyty głównej jak już było opisane to wyżej. Nic tylko sie cieszyć że nie miałeś takiego problemu, ja sie ciesze że problem rozwiązałem i mam nadzieje że jeśli ktoś bedzie miał w/w problem od razu ma rozwiązanie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość dwaIP Opublikowano 10 Września 2009 Zgłoś Opublikowano 10 Września 2009 To bardziej wina dysku, ponieważ jak wyżej pisałem dysk podpinałem także u znajomego na płycie asusa i było dokładnie tak samo.To raczej wina tej publikacji i kogoś kto sprawdzał jak to zadziała na tym dysku dla 500 GB: http://www.techwarelabs.com/seagate_1-5tb-mod/ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...