Skocz do zawartości
Neo_x

Jak zabezpieczyc kompa???????

Rekomendowane odpowiedzi

Siema All..... mam taki problem... jak ustawic windowsa 98 i xp tak zeby NIE WIDZIAL cd-roma i cd-rw :?: Moja siora ciagle instaluje mi jakies programy i gry a pozniej wszyscy sie dziwia ze musze format robic raz w tygodniu :?

Dodam ze probowalem w biosie.... ale jak w nim to przestawilem to bios i tak znajdywal... a razem z nim windowsy...

Meczy mnie ciagle wyjmowanie kabla zasilajacego z cd-roma :)

THX za pomoc :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kurde moja pamięć, ale może ktoś z wyjadaczy będzie wiedział dokładniej. Chodzi o to, że na płycie CD z windowsa 98Se jest jakiś programik, który "blokuje" windowsa, sam konfigurujesz, co chcesz zablokować, i możesz wybrać właśnie CDRom, Panel sterowania i inne, ale kurde zapomniałem co to za program, może grooby będzie wiedział.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W windowsie 2k i xp możesz zabezpieczyć cdrom przed dostępem nieuprawnionych użytkowników, jeśli masz ntfs:

1/ Tworzysz folder np. c:cdrom i nadajesz mu takie uprawnienia, aby niechciani użytkownicy niemogli go odczytać oraz opcjonalnie możesz dać atrybut ukryty

2/ W Zarządzaniu komputerem dajesz zarządzanie dyskami

3/ Zaznaczasz cdrom i dajesz "Zmień literę i ścieżki dysku"

4/ Dodajesz "zainstaluj w folderze..." i wpisujesz ścieżkę np. c:cdrom

5/ Usuwasz z listy literę np. D:

6/ Ewentualnie tworzysz dla siebie skrypt logowania z poleceniem "subst d: c:cdrom" i masz u siebie cdrom z powrotem pod literą d: !!!

W ten sposób można też ograniczać dostęp np. do dysków fat32 i fat, które normalnie nie obsługują zabezpieczeń.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak znasz sie na rejestrze to tam praktycznie mozesz wszystko zrobić a jeżeli nie znasz komend to na prv.

Podeśle je..

Możesz np wyłączyć pulpit, ukryć Folder Moj komputer, ukryć dyski, cd-rom, pasek start itp 8)

albo ustaw hasło w biosie lub ustaw urzytkownikow i daj jej mało miejsca na dysku :>

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cytat
  Cytat

Mozesz wylaczyc programem Xteq Systems X-Setuphttp://www.xteq.com

Ale wtedy wystarczy tylko d: wpisać (czy jakąkolwiek wyłączoną literę) i i tak się każdy dostanie

X-teq mozna tak skonfigurować, że nie będzie gdzie wpisać tego D:

Pozdrawiam!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...