Gosu Opublikowano 10 Września 2009 Zgłoś Opublikowano 10 Września 2009 Póki jeszcze ceny Core 2 Duo i Quadów są dosyć wysokie zastanawiam się nad zmianą platfromy na nowszą i wsadzenie Core i7/i5 Czy jest według was sens sprzedawać teraz procka i płytę (w tym wypadku ramy też bym musiał) i przejść na nowsze procki? Nie koniecznie musi być to Intel (wcześniej zawsze miałem AMD). Czy ewentualnie kiedy będzie potrzeba zmienić swojego Xeona na jakiegoś Quada. Jak to widzicie? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yeyoo Opublikowano 10 Września 2009 Zgłoś Opublikowano 10 Września 2009 hi, s775, wiadomo - jest zywym trupem :) kwestia czasu oczywiscie kiedy zupelnie padnie. i5 moim zdaniem jest troche niepewne, bo przypuszczalnie wszystko co 'najlepsze' bedzie wychodzilo pod 1366 (ale moze sie myle :P ) ale w tej chwili to najdrozsza platforma. jezeli masz pare zlotych to mozesz sie przerzucic na am3, chyba najbardziej 'przyszlosciowa' podstawka :P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
borsuczy_król Opublikowano 10 Września 2009 Zgłoś Opublikowano 10 Września 2009 (edytowane) Nie ma sensu. No chyba, że nie masz co z pieniędzmi robić. Twój Xeon będzie niewystarczający mniej więcej wtedy, gdy i5/7 będą już powszechnymi (i o wiele tańszymi) procesorami. Edytowane 10 Września 2009 przez borsuczy_król Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 10 Września 2009 Zgłoś Opublikowano 10 Września 2009 Póki jeszcze ceny Core 2 Duo i Quadów są dosyć wysokie zastanawiam się nad zmianą platfromy na nowszą i wsadzenie Core i7/i5 Czy jest według was sens sprzedawać teraz procka i płytę (w tym wypadku ramy też bym musiał) i przejść na nowsze procki? Nie koniecznie musi być to Intel (wcześniej zawsze miałem AMD). Czy ewentualnie kiedy będzie potrzeba zmienić swojego Xeona na jakiegoś Quada. Jak to widzicie? Brakuje Ci wydajności? Masz kasę, nie masz pomysłu jak wydać to jak najbardziej możesz kupić i5. Powiem Ci, że pewna zasada rządzi rynkiem używanych części komputerowych. Wysokie modele reprezentujące daną generację długo stoją wysoko. Niskie modele młodszych generacji mimo, że bardziej wydajne stoją słabiej jako używki. Wystarczy porównać ceny x2 na s.939, x2 4200+ na s.939 jest warty znacznie więcej niż jego odpowiednik na am2 czy am3. A II 240 jest znacznie wydajniejszy niż taki x2 4200+ na s.939 a jest od niego tańszy (nowy od używki). Podobnie wygląda porównanie Phenom II 545 nowy kosztuje tyle ile używka x2 6400+ na am2. Wydajności tych cpu porównać się nie da bo P II 545 jest znacznie wydajniejszy od x2 6400+. Taki i5 jest najsłabszym przedstawicielem nowej platformy. Wyjdą być może słabsze cpu na ten socket. Jeśli ww reguły dotkną też s.775 (myślę, że tek będzie) to Twój Xeon E3110 3gz@4005 (wysoki model na s.775) za rok może chodzić w granicach 400zł a i5 750 też w tych granicach. Gdy ze sklepów znikną nowe cpu na s.775 to ceny wysokich modeli na ten socket będą spadać powoli. To samo dotyczy pamięci ram. 1GB ddr1 kosztuje prawie 100zł, tyle co 2GB dobrych ddr2. Za rok 2x2GB ddr2 1066MHz będą więcej warte na alledrogo niż 2x2GB ddr3 1333MHz. Jeśli więc wydajności Ci nie brakuje, kasę masz (inaczej nie rozważał być tego co w temacie), lubisz racjonalnie wydawać kasę to pozostań na tym co masz. To co masz, będzie powoli tracić wartość. To co możesz kupić, straci na wartości dość szybko (i dużo). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DawidosX Opublikowano 10 Września 2009 Zgłoś Opublikowano 10 Września 2009 Ja bym stawiał na AM3. Jest to przyszłościowa podstawka, warto w nią zainwestować. Doskonale śmiga z pamięciami DDR3. Jednak ja bym pozostał przy obecnym sprzęcie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gosu Opublikowano 10 Września 2009 Zgłoś Opublikowano 10 Września 2009 Ok,dzięki :-) No kasę mam ale nie chcę wydawać jej bez sensu. Tu mi głównie chodziło o zrobienie tego z głową więc dzięki za przedstawienie waszego punktu widzenia, zgadzam się z nim. Czy ewentualnie dobrym rozwiązaniem było by opchnięcie mojego procka (na allegro za jakeiś 650 bym go wystawił) i kupienie Quada? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 10 Września 2009 Zgłoś Opublikowano 10 Września 2009 Za 650pln to możesz go wystawić :wink: ale raczej go za tyle nie sprzedasz. E8400 chodzą po mniej niż 500zł używki. Ok 500zł pójdzie na pewno jeśli dobrze udokumentujesz oc. Możesz brać też q9550 używkę ale uważaj. Nie daj się nabrać na teksty "nie podkręcany" bo to oznacza jedno - padaka która się marnie kręci. Jeśli używany to z udokumentowanym dobrym oc. Ewentualnie nówka i wtedy troszkę loteria. Lepiej jednak brać udział w loterii niż kupić pusty los czyli cpu z etykietą "nie podkręcany". Na aukcjach są opisy "nie podkręcałem bo nie było takiej potrzeby", trzeba to tłumaczyć "próbowałem podkręcać ale cpu padaka :rolleyes: . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gosu Opublikowano 10 Września 2009 Zgłoś Opublikowano 10 Września 2009 No dobra,to jest sens zmieniać na quada? Oczywiście do kręcenia tak czy inaczej , kompa głównie używam do filmów/gier. Te dwa dodatkowe rdzenie dadzą odczówalną róznicę? Gram często w Supreme Commandera Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 10 Września 2009 Zgłoś Opublikowano 10 Września 2009 No dobra,to jest sens zmieniać na quada? Oczywiście do kręcenia tak czy inaczej , kompa głównie używam do filmów/gier. Te dwa dodatkowe rdzenie dadzą odczówalną róznicę? Gram często w Supreme Commandera Nie, różnica byłaby w tytułach wykorzystujących 4 rdzenie, masowej konwersji video. Naszła Cię zapewne myśl "czyby czegoś nie zmienić". Powinieneś zadać sobie pytanie czy i gdzie brakuje wydajności. Jeśli odpowiedź będzie "brakuje" to wtedy możesz się zastanawiać jak temu zaradzić. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gosu Opublikowano 10 Września 2009 Zgłoś Opublikowano 10 Września 2009 No ok, wydajności nie brakuje , więc póki co nie zmieniam procka. :-) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
meeron Opublikowano 11 Września 2009 Zgłoś Opublikowano 11 Września 2009 w przypadku twojej konfiguracji, największą korzyść dałoby ci postawienie systemu na dobrym SSD ale to tak troszkę odbiegając od tematu wtrąciłem ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...