piotrekp2507 Opublikowano 10 Września 2009 Zgłoś Opublikowano 10 Września 2009 (edytowane) Szykuje się do kupna nowego sprzętu i mam parę pytań. Zasiłkę, dysk, napęd i budę już mam więc pozostaje to co najważniejsze :wink: procek od AMD, ddr3 no i mainboard z integrą (bo do photoshopa nie potrzeba chyba dobre karty graficznej?) Oto co wybrałem Procesor : AMD Athlon II X2 240 220 Płyta Główna : ASROCK M3A785GMH/128M 280 RAM : OCZ 2GB 1066MHZ - 110 zł Macie może jakieś zastrzeżenia? No i pytanko czy kupno jeszcze 2GB ramu przyniesie duży przyrost mocy? No i do jakiej karty można porównać tą integre? Edytowane 10 Września 2009 przez piotrekp2507 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
panzar Opublikowano 11 Września 2009 Zgłoś Opublikowano 11 Września 2009 wybrałes sprzęt na 600zł. ile jesteś w stanie dodać? może warto by było spojrzeć na athlona x4? więcej ramu to większy komfort pracy. jak obrabiasz zdjęcia o duuużej (np jak sklejasz coś z kawałków po 600mb ;) ) wadze to lepiej kupić 4gb. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pietia(lania) Opublikowano 11 Września 2009 Zgłoś Opublikowano 11 Września 2009 czasami i 4 giga to za malo ;-) a wazniejsze powyzej pewnej ilosci ram jest szybki dysk ( czyli szukaj czegos do RAID ) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piotrekp2507 Opublikowano 11 Września 2009 Zgłoś Opublikowano 11 Września 2009 hehe no aż takich rzeczy nie obrabiam. Studiuje grafikę komputerową a Pentium 4 i 512 ramu nie pozwala na zbyt komfortową prace. RAID też wykluczam. Zmieniłem trochę zdanie i może lepie wsiąść płytę na AM2 bez integry i jakąś kartę używkę tak w granicach 150-200zł. No i 2GB w ddr3. Budżet 700-800zł Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Michrz Opublikowano 11 Września 2009 Zgłoś Opublikowano 11 Września 2009 Moim zdaniem dobrze kombinujesz z AM3. Tamto ATI 3200 zintegrowane wydajnościowo jest całkiem ok. Mógłbyś podać przykładową wielkość pliku który obrabiasz? RAM faktycznie przydaje się do pracy i jeśli mógłbyś dołożyć do 4 GB to byłoby jak znalazł. Zasiłkę masz jakąś zacną mam nadzieję? Pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piotrekp2507 Opublikowano 11 Września 2009 Zgłoś Opublikowano 11 Września 2009 Największe co robiłem to 50x50cm ale to tak okazyjnie, przeważnie będzie to A4 (na razie). Zasiłka to delta 350 więc chyba nie jest aż tak źle. No i wole chyba kupić jakąś kartę zamiast ramu bo czasami zagrał by wa jakieś nowości (bo już dawno tego nie robiłem :]) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 12 Września 2009 Zgłoś Opublikowano 12 Września 2009 (edytowane) W pierwszym poście mówisz o ddr3, RAM : OCZ 2GB 1066MHZ - 110 zł to raczej ddr2. Jeśli ta delta nie ma 300W na lini 12V to i tak nie uciągnie grafiki pod nowsze gry, chyba że 9600gso. Z takim skromnym budżetem to ja brałbym coś na am2+ & 4GB ddr2 ale ja to ja. Może dałoby radę nawet Athlona II x4 620 tam włożyć wtedy. Chcesz aby przeniesiono temat to masz przy każdym poście przycisk zgłoś/raportuj - użyj tej funkcji i poproś o przeniesienie. Pojedynczy post możesz sam usunąć. Gry sobie daruj i skup się na studiowaniu tej grafiki. Dlaczego? odp: - Mógłbyś podać przykładową wielkość pliku który obrabiasz? - Największe co robiłem to 50x50cm ale to tak okazyjnie :mur: Edytowane 12 Września 2009 przez Klaus Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piotrekp2507 Opublikowano 12 Września 2009 Zgłoś Opublikowano 12 Września 2009 Fakt jakoś nie zauważyłem że to ddr3 Delta ma 350W i podobno da radę, chociaż mógłbyś powiedzieć jak sprawdzić to napięcie? Też myślałem nad am2+ & 4GB ddr2 i chyba dłużej się nad tym zastanowię, no a może zapytam czy duża jest różnica w tych ddr3 i AM2? No a 4 rdzenie odpadają. Odnośnie plików to ten 50x50 był 100mb a ogólnie to pliki 3-50mb. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 12 Września 2009 Zgłoś Opublikowano 12 Września 2009 Obciążalność linii 12V sprawdzisz na tabliczce znamionowej zasilacza. Rożnica w wydajności komputera w zależności od tego czy jest na ddr3 czy ddr2 jest minimalna. Dlaczego x4 odpada? Cena tego cpu to ok 350zł. Ram ddr2 4GB 200zł, zostaje 250zł na płytę główną. Fakt - zabraknie na osobną grafikę. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piotrekp2507 Opublikowano 12 Września 2009 Zgłoś Opublikowano 12 Września 2009 Chyba 300W tylko? Czyli na pewno będę brał ddr2. To ma być ekonomiczne rozwiązanie a 4 rdzenie w tym budżecie wg mnie są jeszcze za drogie, z resztą nie sądzę że bym go w pełni wykorzystał. No i odnośnie AM3 czy różnica jest tez tak jak w stosunku ddr2/dd3 (niewielka)? Jeśli tak to lepiej chyba brać dobrą płytę na AM2 (ATX). No i wtedy: AMD Athlon II X2 240 220 Płyta na AM2 250 Jakiś ram ddr2 2GB (na razie) 100 Używana grafika w granicach 150 Wychodzi do 800zł czyli mój max budżet. Pozostaje tylko kwestia tego czy ta delta 350 to pociągnie. Dodatkowo dysk napęd fdd i karta dvb na pci. Co o tym sądzicie? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
neomagnet Opublikowano 12 Września 2009 Zgłoś Opublikowano 12 Września 2009 Procesor : AMD Athlon II X2 240 220 Płyta Główna : ASROCK M3A785GMH/128M 280 RAM : OCZ 2GB 1066MHZ - 110 zł Ten zestaw był OK, dziwię się tylko, że nikt nie zauważył, że są to pamięci DDR2 a nie DDR3 jakie obsługuje ta płyta. Delta pociągnie tego kompa, napisz jeszcze z jakiego systemu korzystasz bo dla Visty czy 7 2GB to będzie za mało w połączeniu z Photoshopem. Procesor weź lepiej 3 rdzeniowy lub nawet 4 rdzeniowy, znacznie poprawi to komfort pracy. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 12 Września 2009 Zgłoś Opublikowano 12 Września 2009 Delta jest ok. Z tym Athlonem pociągnie każdą grafikę w Twoim budżecie. Ten zestaw był OK, dziwię się tylko, że nikt nie zauważył, że są to pamięci DDR2 a nie DDR3 jakie obsługuje ta płyta. Delta pociągnie tego kompa, napisz jeszcze z jakiego systemu korzystasz bo dla Visty czy 7 2GB to będzie za mało w połączeniu z Photoshopem. Procesor weź lepiej 3 rdzeniowy lub nawet 4 rdzeniowy, znacznie poprawi to komfort pracy. W pierwszym poście mówisz o ddr3, RAM : OCZ 2GB 1066MHZ - 110 zł to raczej ddr2. ... NC Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piotrekp2507 Opublikowano 12 Września 2009 Zgłoś Opublikowano 12 Września 2009 Raczej zostanę przy xp ale z ciekawości może kiedyś sprawdzę viste i 7 :D Odnośnie ddr2 to lepiej brać 1066MHZ czy 800MHZ jeśli w przyszłości myślał bym o jakimś kręceniu? No i jeżeli kupuje już kartę to może znajdzie się jakaś lepsza płytka bez integry za tą kasę? No i chyba jeśli wepnę kartę która zajmuje 2 sloty to 1 pci tylko będzie do użytku więc może coś doradzicie pod pełne ATX? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...