mafciarenka Opublikowano 11 Września 2009 Zgłoś Opublikowano 11 Września 2009 Witam Mam problem z podłączeniem dysku do komputera. Sytuacja wygląda następująco. W nowym komputerze pracuje na dysku podłączonym na złącze sata, wszystko chodzi bez problemu. W starym dysk IDE także bez zarzutu. Problem pojawia się gdy chcę podłączyć dysk ATA do nowego kompa (aby system z niego startował, nie jako dodatkowy tylko ten jedyny:). Podłączam dysk, zworka ustawiona na master, nic innego do taśmy nie jest podpięte, komputer włącza się, widzi dysk i wyskakuje blue screen. Nie tylko ten jeden próbowałam też inne dyski, sytuacja taka sama. Nie znam się na tym kompletnie, zależy mi jednak aby jak najszybciej móc pracować na nowym kompie i starym dysku. Czy muszę przestawić może coś w Biosie? Czy to możliwe aby płyta główna nowego kompa nie tolerowała po prostu dysków ATA? Dodam że bez zworki dysku nie widzi w ogóle:) Jeżeli ktoś ma chęć i czas, przeprowadzić mnie przez to krok po kroku, byłabym ogromnie wdzięczna. W internecie znalazłam dużo na ten temat, jednak nic dotyczącego mojej konkretnej sytuacji. Bardzo mi na tym zależy. Z góry dziękuję:) Pozdrawiam Kaja Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stivo Opublikowano 11 Września 2009 Zgłoś Opublikowano 11 Września 2009 System postawiony na starym sprzęcie raczej nie ma racji działać na nowym. W najlepszym przypadku trzeba zrobić naprawę systemu, w najgorszym pełna instalacja z formatem partycji. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mafciarenka Opublikowano 11 Września 2009 Zgłoś Opublikowano 11 Września 2009 Rozumiem, że powinnam podłączyć stary dysk do nowego komputera. Ustawić bootowanie z płyty z windowsem, sformatować dysk i zainstalować nowy system i to powinno zadziałać? Czy sformatować tylko partycję na której znajduję się system? Czy cały dysk? Poradzę sobie z formatowaniem. Jednak nie bardzo wiem jak spróbować jedynie naprawić system? I czy w takiej sytuacji, jeżeli uda mi się to zrobić i wszystko zadziała poprawnie, dysk będzie działał odwrotnie? Czyli system postawiony na nowym komputerze na starym sprzęcie? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość dwaIP Opublikowano 11 Września 2009 Zgłoś Opublikowano 11 Września 2009 Jeśli masz 2 partyce na tym dysku ATA to najprościej będzie sprawdzić czy na drugiej partycji da się zainstalować system. Nie jestem pewien czym jest spowodowana niemożność uruchomienia systemu z dysku ATA w nowym kompie. Najprawdopodobniej wynika to z innego adresowania portów przez nową płytę , jeśli to adresowanie to najłatwiej zainstalować jeszce raz system gdy dysk jest podłączony do nowej płyty. Przy jednej partycji też można zainstalować drugi egzemplarz systemu. Instalacja oczywiście bez formatowania aby nie utracić danych. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...