Skocz do zawartości
AlCaponexp

X2 550 (0922apmw) + Gigabyte 770t-udp3 (f2c)

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Posiadam X2 550 z serii 0922APMW oraz płytke Gigabyte 770T-UDP3 z biosem f2c. Chłodzenie BOX, wiem że ono raczej nie starcza na x4 ale chcę tylko sprawdzić czy mam te rdzenie i mogę w przyszłości na nich pracować po wymianie chłodzenia.

Gdy ustawiam Hybrid i Auto, reset kompa, i na początkowym screenie widnije napis że niby x4 ale gdy ma przechodzić do ładowania systemu to nastepuje reset systemu. Niby seria jedna z pewniejszych ale coś nie tak :/ Co mam zrobić ? Podnieść napięcie jakieś czy co innego ? Jestem z deczka zielony w tym ..

Dzięki i Pozdrawiam

Edytowane przez AlCaponexp

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ustaw w biosie napiecie cpu na sztywno 1,35V

rozumiem ze to sa proby odblokowania bez podkrecania zegarów?

Na win7 bylo ok?

zasilacz jaki masz?

Edytowane przez memel

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Oczywiście bez OC. Ustawiłem CPU Voltage na 1.375 V i dalej to samo :( Zasilacz Enermax LibertyECO 500W.

W dodatku mam jeszcze problem z kartą graficzną, problem opisałem tutaj : http://forum.purepc.pl/Ati-f52/Nowy-Powerc...r3-t307129.html

Kuźwa, jak na razie same problemy :/

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

mozliwe ze sie windows wysypał. Sprobuj zrobic format i zainstaluj Xp-ka na X4

Tryb awaryjny odpala?

Jak zlozyles nowy sprzet na nowej pl.glownej robiles Format i swiezy system?

Masz cos nie tak z systemem, sterowniki lub nawet cos uszokodzone w kompie

A jesli chodzi o proca to był bys pierwsza osobą, ktora posiada APMW i nie poszedl na X4 ale wątpie w to.

Edytowane przez memel

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na początku jak złożyłem kompa nie robiłem formata. Następnie zainstalowałem Win7, wgrany BIOS F2c, sterowniki i ten sam problem z kartą graficzną jak i z X4. Kolejny format, tym razem XP, sterowniki, problem z kartą graficzną dalej mam jak i z X4.

Tryb awaryjny nie działa, ponieważ nie mogę nawet dojść do momentu F8. Reset następuje po tym ekranie jak można do BIOSu wejść.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

przynaje hehe. Nie wiem jak ci pomoc.

Na X2 jest ok? tylko arty w grafie?

Sporbuj poluzowac timingi na pamieciach o jedno w góre, nie wiem jakie tam masz teraz. Mozesz tez sprobowac zwiekszyc o jedno oczko V na memkach.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

odezwij sie do mnie na gg 1416192. Chyba nie dostales PW

Mozna powiedziec ze mam jeszcze jednego takiego proca 545-ka rozni sie tylko ostatnimi cyframi w S/N ;) I dodatkowo to co jest w dziale Sprzedam

memeł jest tylko jeden (cale szczescie hehehe)

Edytowane przez memel

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@AlCaponexp

po odblokowaniu rdzeni zmniejsz taktowanie procesora do 1000 mhz (200x5) i ustaw 1,45V

Sprawdz, czy po takim zabiegu wstanie windows i będzie działać stabilnie

Zrobiłem tak jak napisałeś i niestety nie udało się. Co prawda Windows już zaczął się ładować, pasek postępu był widoczny i się lądował ale niestety po chwili reset.

EDIT :

Zrobiłęm to co wyżej (Vcore 1.375) z tym że odpaliłem Ubuntu z LiveCD i .. odpalił się :)

post-150942-1252846166_thumb.png

post-150942-1252846197_thumb.png

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

to teraz przydał by sie jakis soft do sprawdzenia stabilnosci np. Linx 0.63 ewentualnie uruchomic XP-ka z LiveCD. Krąza takie smieszne wersje na necie.

Ja jeszcze bym sprobowal zainstalowac Windowsa xp z formatem na czterech rdzeniach z ACC -2% na Core 2 i 3 (zakladajac ze rdzen pierwszy - 0 )

Edytowane przez memel

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi