shoq Opublikowano 27 Września 2009 Zgłoś Opublikowano 27 Września 2009 (edytowane) Jeszcze raz dzięki wszystkim za odpowiedzi. Będę więc szukał jakiejś nieprzerobionej konsoli i dokupię chipa (schematy są, więc z montażem powinienem sobie poradzić), mam tylko jeszcze jedno pytanko ;): gdzie można takiego chipa nabyć bo na allegro jest tylko Duo X3 oraz Alladin XT+. Na forach konsolowych oraz na tej stronie: http://konsole.cdrinfo.pl/artykuly/XBXfaq/strona12.php nie znalazłem, żadnego info o tych chipach poza tym, że Alladin lubi być podrabiany. Chyba, że któryś z tych dostępnych na allegro jest dobry to bym go brał :). PS. Sorry, ale jeszcze jedno pytanko ;). Czy jak konsola jest przerobiona soft-modem z xbmc (dużo takich jest już takich przerobionych na aukcjach i nie musiałbym się bawić w przeróbkę dlatego pytam) to się ten xbmc uruchamia od razu po starcie konsoli czy muszę go z płyty uruchamiać? Bo chciałbym taką opcje, że włączam konsole i mam menu z wyborem czy chce film z dysku, gre, film z płyty itp. Czy na soft-modzie też to zrobię i czy mogę kopiować filmy na dysk na soft-modzie? Edytowane 27 Września 2009 przez luqash Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość adas123 Opublikowano 27 Września 2009 Zgłoś Opublikowano 27 Września 2009 (edytowane) Jeszcze raz dzięki wszystkim za odpowiedzi. Będę więc szukał jakiejś nieprzerobionej konsoli i dokupię chipa (schematy są, więc z montażem powinienem sobie poradzić), mam tylko jeszcze jedno pytanko ;): gdzie można takiego chipa nabyć bo na allegro jest tylko Duo X3 oraz Alladin XT+. Na forach konsolowych oraz na tej stronie: http://konsole.cdrinfo.pl/artykuly/XBXfaq/strona12.php nie znalazłem, żadnego info o tych chipach poza tym, że Alladin lubi być podrabiany. Chyba, że któryś z tych dostępnych na allegro jest dobry to bym go brał :). PS. Sorry, ale jeszcze jedno pytanko ;). Czy jak konsola jest przerobiona soft-modem z xbmc (dużo takich jest już takich przerobionych na aukcjach i nie musiałbym się bawić w przeróbkę dlatego pytam) to się ten xbmc uruchamia od razu po starcie konsoli czy muszę go z płyty uruchamiać? Bo chciałbym taką opcje, że włączam konsole i mam menu z wyborem czy chce film z dysku, gre, film z płyty itp. Czy na soft-modzie też to zrobię i czy mogę kopiować filmy na dysk na soft-modzie? Teraz chipa trudno dostac bo konsola ma swoje lata (jedynie allegro), z chipem tez nie zawsze jest lajtowo (spotkalem sie z sytuacja ze kumplowi dasha samo wykasowalo ;D), ale bardzo latwo to naprawic, jesli znasz sie na chip modingu to sie mozesz podjac...pozatym na 98% trzeba bedzie zaprogramowac chipa biosem... co do xbmc wszystko zalezy jak jest zrobiona modding konsoli, jedli wola dasha i z niego odpalac xbmc i inne programy, inni wola odrazu zeby sie odpalal xbmc... polecam evoxa z skrutami w dashu (idzie samemu zrobic) A co do samego sprzetu to szukaj na allegro z chipem i z dyskiem 80gb lub wiekszym, ainaruth sie udalo tanio kupic ;) Edytowane 27 Września 2009 przez adas123 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ainaruth Opublikowano 27 Września 2009 Zgłoś Opublikowano 27 Września 2009 akurat w tym wypadku dysk już jest, więc o to nie ma co walczyć, chyba że uda się coś dostać w dobrej cenie. Ale ja polowałem chyba z 2 tygodnie zanim się doczekałem na tą aukcję. Wcześniej mówiłem że nie warto specjalnie szukać konsoli z wgranym jakimś niestandardowym dashem albo od razu xbmc. Jednak zdecydowanie bierz konsolę która od razu jest modowana chipem. No chyba że chce Ci się posiedzieć nad tym tematem i uczyć jak się obchodzić z chipem. Z tym że mówiłeś że też jesteś zielony w tym temacie, więc chyba nie warto się bawić tylko szukać czegoś od razu z chipem. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wako Opublikowano 27 Września 2009 Zgłoś Opublikowano 27 Września 2009 do ~160gb dysków nie potrzeba wcale chipa, by go wsadzić :) obecnie mam softmoda, dysk 80gb i wszystko działa :) dotychczas przerobiłem sam od zera 2 konsole, obie softem, nie ma większego problemu lepiej wejść na strony o xboxie by mieć większe pojęcie o sprzęcie ;) np. http://xboxonline.valhalla.pl/ http://www.xboxrulez.boo.pl/ Sam Xbox to fajna sprawa, bo gry też są całkiem, całkiem (ot, taka Forza, PGR2...) jak się jeszcze nim człowiek zajmie, to można go też przyjemnie wyciszyć :] Minusy jeśli chodzi o odtwarzanie video: h264 + wysoki bitrate (nawet bez rozdzielczości HD) = za mała moc obliczeniowa wmv HD = brakuje mocy Jedyne, co w HD ruszy to Mpeg2, Divx albo Xvid, ale bitrate też musi być w granicach ~4000. No i nie obsługuje wszystkich pendrive-ów :( (oczywiście po podłączeniu przez plotkę). Nie obsługuje zewnętrznych dysków USB. Świetnie za to działa udostępnianie plików przez Sambę, pobieranie info o filmach/muzyce. Przy podłączeniu kablem typu component (lub VGA, ale to zazwyczaj trzeba kupić przez kogoś zrobionego... sporo zachodu) gry chodzą w trybie 480p/720p a pojedyncze pozycje nawet w 1080i (Syberia, Dragon's Lair 3D i jeszcze ze 2-3 tytuły). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
shoq Opublikowano 27 Września 2009 Zgłoś Opublikowano 27 Września 2009 wako, a soft-moda robiłeś po zmianie dysku? Bo bym kupił konsolę z soft-modem i z xbmc (takich jest duży wybór na allegro ;) ) i sobie dysk podmienił tylko czy muszę robić od nowa soft-mod? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wako Opublikowano 27 Września 2009 Zgłoś Opublikowano 27 Września 2009 tak, konsole na początku miałem nieprzerobioną i z 8GB HDD By zamontować nowy HDD będzie trzeba się trochę pomęczyć (najpierw zgrać zawartość partycji C i E, w między czasie zgrać też eeprom [tworzy go program configmagic], a następnie sformatować HDD programem Xboxhdm i wrzucić tym samym programem zawartość C i E... na koniec, zablokować dysk eepromem :) wydaje się, że to skomplikowane, ale nie jest wcale tak źle). Poza tym, przy takiej metodzie dysk nie może być zbyt duży... zwykły xboxowy bios nie obsługuje LBA48 i dysków > 160gb. Inna opcja to tzw. TSOP. Jak masz 'doświadczenie' z lutownicą, to jeśli połączy się 2 punkty (ew. 2 więcej jeśli Xbox jest w wersji 1.0) to możesz odblokować możliwość wgrywania dowolnego Xboxowego biosu (ale, to dopiero, gdy już jesteś po softmodzie). Ten sposób nie działa z Xboxem w wersji 1.6. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...