Skocz do zawartości
abezus

Proszeo Potwierdzenie Wynikow Smart

Rekomendowane odpowiedzi

A wiec... Historia jest krotka... czytajac opinie tego forum kupujac kompa kupilem dysk samsung 1tb :) podzialal tydzien i padl (cos pyka w srodku i system lapie freezy). Tak wiec pozniej kupilem drugi zeby skopiowac dane z samsunga... Wybor padl na WD 1tb bo znajomy chwalil WD... no jakies dziwne przypadlosci sie mu dzieja... podcza kopiowania z partycji na partycje powstaja bledy itp... Zainstalowalem hd tune i zrobilem odczyt smart. Prosilbym o potwirdzenie moich przypuszczen ze i ten dysk szlag trafil bo nie do konca sie znam na onterpretowaniu tych tabel. ponizej link. Pozdraiwam.

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/f8739d6029620ed3.html

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no dziwne sam nie moge sie sobie nadziwic... generalnie gadalem z kumplem ktory ma firme hostingowa i mowil mi zeby nigdy w zyciu nie brac dyskow 1tb... bo to wynalazki awaryjne straszliwie... 250 najlepsze no i ewentualnie 500 i to jest max... taka opinia typa ktory ma za sciana 200 dyskow... i co ciekawe... gdy pytalem go o firme to mowil zebym bral seagate... tylko konkretny model "es2" fakt ze drogie sa statystycznie ale mowi ze na 200 dyskow ktore posiada 100% to wlasnie es2 i jeden mu tylko padl... akurat 500 gigowy... ale wracajac do tematu... benek myslisz ze mogly by dyski padac od wadliwego kompa ??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Elektronika twierdzi że to wina powierzchni dysku, może głupieje przez niewłaściwe napięcia zasilacza. Jak masz pod ręką jakieś woltomierz to sprawdź czy napięcia na MOLEX/SATA mieszczą się w normie (5V i 12V mogą mieć wahania w zakresie 5%, czyli 4,75-5,25 i 11,4-12,6). Może masz jakieś silne pole magnetyczne w okolicy dysku :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wlasnie nie mam voltomierza :/ i pola magnetycznego tez na bank nie mam... komp specjalnie stoi na srodku pokoju tak zeby nic kolo niego nie bylo :) nawet przy tym drugim dysku do ktorego wlasnie jest zalacznik nie puszczalem glosno muzyki zeby nie powastaly bad sektory... ogolnie to pierwszy dysk uszkodzil sie calkiem inaczej... nie mial bad sektorow a raczej mial ale malutko... ale problem z nim byl taki ze raz na jakis czas cos zaczynalo w nim pykac i komp sie podwieszal... czyli chyba inna historia... z tym zauwazylem ze cos jest nie tak jak skopiowalem isntalki programow z D na C i po skopiowaniu te instalki nie dzialaly wiec zaczelem dociekac co jest i chyba to jest przyczyna... no nie wiem zasilacz chieftec 550W chyba pojde kupic kolejny dysk w poniedzialek tylko jeszcze nie wiem czy tego seagate es2 czy moze WD AAKS. jak trzeci padnie to bankowo komp uszkadza sprzet ale no kurde dosc droga zabawa :/

EDIT: jakbym skombinowal voltomierz to gdzie mam przytykac go dokladnie i co robic zeby sprawdzic poprawnosc dzialania zasilacza ?

Edytowane przez abezus

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Napięcia sprawdzasz na żółtym i czerwonym kablu. Ten pomiar nie da 100% pewności, bo mogą być pulsacje których on nie pokaże a które powodują niestabilność systemu. Instalki padły bo powstały bady nie do odzyskania, ale zdarza się też tak jak jest problem z ramem. Ja osobiście mam dyski w bardzo złym otoczeniu jeśli chodzi o drgania, posiadam starą drewnianą podłogę która chodzi jak membrana głośnika (dom z 1936 roku :) ). Jak do tej pory na 5 dyskach (w 2 komputerach, dyski z 2006,2007,2008 i 2 sztuki z 2009) doczekałem się tylko jednego bada i ani jednej poważnej awarii.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a wiec tak. dzis rano sprawdzalem pamieci memtestem bootowalnym z plyty... 4 godziny testu wyskoczyl komunikat 0 errors 1 pass czy cos w tym stylu wiec przyjmujemy ze pamieci mam dobre :) co do napiec to przedtem pozyczylem porzadny miernik od znajomego elektryka :) na 5v mam 4.96, 4.95, 4.94 takie skoki. na 12v mam 11.80, 11,70 cos takiego... ale jak wlaczylem nagrywanie plyty to spadlo do 11.30, 11.20. Co o tym sadzic ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

hehe nie no szok :) dla mnie to po rpostu szok... nowy komp a prawie polowa czesci uszkodzonych... musze sie zastnaowic czy zmienic zasilacz czy w ogole ten zlom wy******ic przez okno bo juz psychicznie wysiadam przy nim :/ niestety nie sprawdze wiekszego obciazenia bo miernik mialem na 20 minut tylko :/

Z drugiej strony jakby tak abrdzo mu przeszkadzlo to napicie to nie powinno wywalac jakichs bluescreenow czy zawieszek dziwnych czy cokolwiek ? no nie wiem... nie znam sie wiec pytam :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zasilacz jest do wymiany, jeśli napięcie nie spełnia normy ATX to nie wolno go używać bo możesz więcej szkód narobić. Nie miałem do czynienia z uszkadzaniem dysku przez spadki napięć, ale słyszałem że bardzo tego nie lubią więc to może być powodem problemów. Ciekawi mnie jak zachowa się dysk na sprawnym zasilaczu, może bady zostały fałszywie zgłoszone do smart.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ciekawi mnie jak zachowa się dysk na sprawnym zasilaczu, może bady zostały fałszywie zgłoszone do smart.

No moze byc bo osobiscie to jakos nie chce mi sie wierzyc zeby 2 dyski od razu byly uszkodzone... 2 dyski roznych firm... to by oznaczalo ze sklep w kotrym kupuje po prostu nie wie jak sie z nimi obchodzic i rzucaja tym po scianach chyba...

Jedno pytanie jeszcze co do moich pomiarow... bo moze zle to zrobilem... mierzylem napiecie na wtyczce molex bo na tym zasilaniu sata to niezbyt wiedzialem gdzie trzeba przytknac mierink. to raz. druga sprawa to jest mozliwosc zeby zle pomiary wyszly przez to ze po prostu molex ktory sprawdzalem byl spiety razem z tym co jest podlaczony pod nagrywarke ? bo akurat tego nie sprawdzalem podczas mierzenia. chodzi mi o to ze chyba molexy sa po 2 na jednym kablu... Prosze o odpowiedz oraz o napisanie dokladnych norm atx bo panowie w sklepie na bank beda gadac glupoty i wykrzykiwac swoje bledne racje wiec musze ich czyms przygasic :)

EDIT:

Panowie ja juz sam nie wiem. Pozyczylem kolejny miernik... inny tym razem bo od innego kolegi... mierze tym miernikiem i kurde napiecia bardzo spoko... na 5v mam 4.99 na 12v mam 11.82 i nic nie skacze... czy nagrywam plyte czy cokolwiek robie nic sie ine zmienia... I teraz co ?? Zasilacz raz chodzi dobrze raz nie ? miernik tamten byl nidokladny a moze ten jest niedokladny ?? No ja juz sam nie wiem :/ Poradzcie cos...

EDIT 2:

KOpm przetestowany pod obciazeniem czyli zapuszczony 3dmark2006 2 razy i caly czas miernik podpity do zasilacza... na lini 12v wartosc najnizej sprdla do 11.65 na lini 5v bylo caly czas powyzej 5 i najwyzsze wachanie to 5.04... i co teraz ??

Edytowane przez abezus

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeśli się nie mylę coś nie halo z kabelkiem do przesyłu danych.

U mnie czy u kolegi wyżej?, jeżeli u mnie możesz powiedzieć o który wiersz w HD Tune chodzi i jakie są prawidłowe wartości? Edytowane przez izded

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pora na zmianę zasilacza. Zobacz co się stanie jak dasz większe obciążenie furmark/linx.

Przy takich spadkach to jeszcze troche i bedzie mu sie Blue Screenował :lol2: Zasilacz do wymiany ew do grubszego sprawdzenia, ale przy 11.3V to raczej do wymiany ;) Dyski pewnie też były ok tylko dostały za mało papu i powiedziały papa. :blink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przy takich spadkach to jeszcze troche i bedzie mu sie Blue Screenował :lol2: Zasilacz do wymiany ew do grubszego sprawdzenia, ale przy 11.3V to raczej do wymiany ;) Dyski pewnie też były ok tylko dostały za mało papu i powiedziały papa. :blink:

No wlasnie sprawdzilem innym miernikiem i jest stale 11.80. No pod maksymalnym obciazeniem spada do 11.65. Do dzis nie wiem czemu tamten miernik pokazywal takie spadki smieszne. Juz drugi dzien testuje innym miernikiem ci caly czas takie same wyniki... Bez obciazenia 11.80 pod obciazeniem 11.65. Wiec nie sadze ze to zasilacz :/ cos z tamtym miernikiem bylo chyba nie tak.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

U mnie czy u kolegi wyżej?, jeżeli u mnie możesz powiedzieć o który wiersz w HD Tune chodzi i jakie są prawidłowe wartości?

To było do kolegi izded. Parametr C7.

Edit:

Dołączona grafika

By foh_23 at 2009-08-12

tak powinno wyglądać czyli zero.

Edytowane przez foh_23

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wiesz... Mam jeden dobry miernik i pokazuje wachania... mam drugi dobry miernik i pokazuje non stop 11.80 a na 5v rowniutkie 5. I teraz op prostu jestem glupi :)w cos trzeba przycelowac... moj strzal padl jednak na dysk jako ze na 2 uszkodozne jeden ma bad sektory natomiast drugi cos z glowica a kurcze no ten drugi miernik pokazuje calkiem niezle napiecia. Zobaczymy czy moj strzal okazal sie trafny czy jednak niezbyt i kupilem kolejny dysk ktory zostanie uszkodzony :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi