Skocz do zawartości
Chlebu

Zestaw Za 1500zł

Rekomendowane odpowiedzi

Witam :)

Komputer do 1500zł dla kolegi, uparł się na Intela. O/C nie będzie. Chce pograć sobie w GTA4 :)

Mobo: mam problem, Asus P5QL-E 330 zł

Proc: E7500 415 zł

Ram: Goodram PRO 2x2GB 1066MHz CL5 250 zł

Grafika: Asus GF9600GSO DDR3 384MB 192bit 210 zł

HDD: Samsung 500GB 16MB F3 195 zł

Napęd: Samsung SH-223B 95 zł

Zasilacz Fortron FSP 450-60APN 149zł

Razem wyszło 1644, czyli za dużo... uciąć mogę chyba tylko i wyłącznie z procka.

Próbowałem przekonać do zestawu na wrzesień na AMD z Athlonem II i HD4850.

Pomożecie złożyć sensowny zestaw w tej cenie? Ceny są z esc (nie jest to mus).

Pozdrawiam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Możesz powiedzieć koledze że na amd/ati dostałby komputer o wiele wydajniejszy w tej samej cenie.

I że kompletną głupotą jest kupować komputer na procu intela w tym przedziale cenowym. W dodatku w przyszlości nie bedzie miał możliwości rozbudowy bo socket lga 775 to już historia.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Proponuję :

Procesor : AMD Athlon II X2 240 - 215 zł

Płyta Główna : Gigabyte MA770T-UD3P - 290 zł

RAM : GoodRam 2GB 1333MHZ - 130 zł

Karta Graficzna : PowerColor Radeon HD4850 512MB PCS - 365 zł

Zasilacz: Fortron FSP500-60GLN - 230 zł

HDD : Samsung 500GB 16MB Cache F3 - 195 zł

Napęd : Samsung SH-223B SATA - 95 zł

Razem : 1520 zł

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Intel Pentium Dual Core E5300 /2.6GHz, 2MB, 800MHz,

Gigabyte EP31-DS3L /intel P31

OCZ 2GB (2x1GB) PC800 CL4 Platinum rev.2.0

Gigabyte Radeon HD4850 Zalman 512MB DDR3 /256bit

Western Digital 320GB 7200rpm 16MB cache SATAII [3200AAKS]

LG GH22NS50 SATA SecurDisc

BeQuiet PurePower 350W

Buda Asus TA xxx 115

Jak sie uparł na intela to ma być intel!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W sumie może być p31 - bez oc nie sprawia problemów, ale 2*1Gb już nie. Lepiej 1*2Gb albo 2*2Gb.

Ram i mobo jest do kombinacji według uznania.O/C na vstok do 3.0ghz jest wskazane nawet dla tych co nie chcą.

Ta płyta nie toleruje wiece niż 2 sztuki pamięci dwustronnych. No i zakup 1Gb kości w tej chwili nie ma już sensu. Dlatego o tym wspomniałem. Edytowane przez q8ic

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

o/c nie będzie, bo kolega się na tym nie zna. Dziękuję za odpowiedzi, ja mu proponowałem zestaw od Migeula. Porządna płyta (cena/możliwości), DDR3, przyszłościowy Socket (AMD chyba nikogo nie zrobi w wuja? Intel zintegrował kontroler PCI-E z procem... A jak AMD wymyśli coś podobnego?), po premierze 7 dołożyć pamięci...

Co do zestawu na Intelu myślałem też o płycie na P43.

Zasilacz 500W aż taki potrzebny?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Eee, zamieszanie zrobiłem :/ nie doczytałem dokładnie. Intel nie zintegrował kontrolera PCI-E w procku. Znajduje się on w IOH (czyli w chipsecie). Intel można powiedzieć, że skopiował rozwiązania AMD. Teraz zarówno u AMD jak i u Intela jest prawie to samo, kontroler pamięci w CPU co gwarantuje krótszy czas dostępu do ramu. PCIe w obu przypadkach jest w chipsecie. Procesory komunikują się z NB bardzo podobnymi szynami - HT i QPI.

Edytowane przez NeoMagNeT

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Eee, zamieszanie zrobiłem :/ nie doczytałem dokładnie. Intel nie zintegrował kontrolera PCI-E w procku. Znajduje się on w IOH (czyli w chipsecie). Intel można powiedzieć, że skopiował rozwiązania AMD. Teraz zarówno u AMD jak i u Intela jest prawie to samo, kontroler pamięci w CPU co gwarantuje krótszy czas dostępu do ramu. PCIe w obu przypadkach jest w chipsecie. Procesory komunikują się z NB bardzo podobnymi szynami - HT i QPI.

W przypadku LGA 1366 i X58 to jest tak jak mówisz. Jednak dla LGA 1156 i P55 sporo się zmieniło.

PCIe jest zintegrowane w procesorze (x16 lub dwa x8), chipset jest jednoukładowy, funkcjonalność i szynę komunikacyjną (DMI) odziedziczył po mostku południowym.

Edytowane przez miron_p

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi