Skocz do zawartości
lxxx12

Laptop Hp Zawiesza Się

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Od pewnego czasu mam pewien problem z moim laptopem HP 6720s mianowicie zaczął się zawieszać mniej więcej co 5minut od uruchomienia Windowsa. Zacznę jednak od początku jakiś tydzień temu miałem problem z internetem rozłączało mnie z sieci po kilkunastu minutach użytkowania, postanowiłem przeskanować system avastem i jak myślałem złapałem jakieś świństwa, po ich usunięciu wszystko wróciło do normy... Jednak nie na długo, nastąpił ww problem z zawieszaniem się laptopa. To uruchomiłem ponownie avasta zacząłem skanować wszystko idzie pięknie jednak gdy skanowanie dochodzi do pliku C:\Windows\System32\mstscax.dll zatrzymuje się i w ogolę nie idzie nic zrobić z komputerem. Jednym słowem się zawiesza. Kasperski Online tak samo na ww pliku. Dodam ze skanowanie robię na trybie awaryjnym bo tylko tam nie wiesza mi się komputer. Nie wiem co mam już robić a nie chce formatować bo mam dużo ważnych plików.

HP Compaq 6720s

Windows Vista Home Basic

Intel Core 2 Duo 1.6

1GB DDR2

Mobile Intel 945 Express Chipset Family

Z góry dzięki za pomoc dodam, że jest to mój pierwszy post na tym forum i chciałbym powitać wszystkich bardzo serdecznie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Spróbuj przeskanować laptopa za pomocą tego livecd http://www.free-av.de/en/tools/12/avira_an...cue_system.html bezpośredni link do ISO http://dl1.pro.antivir.de/package/rescue_s...m-common-en.iso

Jak historia się powtórzy to możliwe, że masz w tym miejscu uszkodzone sektory na dysku. W razie czego dysk możesz przeskanować za pomocą MHDD.

Edytowane przez Dj_AnT

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak, źle.

W nero powinieneś użyć opcji z menu "Nagrywarka" > "Nagraj plik obrazu..."

Można też w pierwszym oknie wybrać "Otwórz..." i wskazać plik iso (nie wybierasz opcji "nowy" tylko "otwórz...").

Edytowane przez Klaus

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na screenie masz CD-ROM więc nic dziwnego. Jak tylko uruchomi się MHDD to wpisz numer odpowiadający twardemu dysku, a potem dwa razy F4.

EDIT:

Jak nie poradzisz sobie z MHDD to skanuj za pomocą SeaTools.

Edytowane przez Dj_AnT

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki, tylko nie wiem dla czego nie wykrywa mi dysku twardego w mhdd?

Przeskanowałem dysk za pomocą seatools wykrył 6 błędów na dysku ale gdy skończył skanować wyskoczył napis failed. Wiecie może co jest grane?

Edytowane przez lxxx12

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przeskanowałem dysk HDD Regeneratorem nie znalazł żadnych bad sektorów, może to wina tego że antywirus pousuwał mi jakieś pliki windosowskie? Bo na awaryjnym jak już pisałem wszystko chodzi normalnie... próbowałem odzyskiwanie systemu z przed tygodnia jednak nic nie pomogło... Da się może na instalować Viste ponownie by naprawić ten plik mstscax.dll bo być może on jest sprawcą całego zamieszania?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przeskanuj jeszcze raz dysk za pomocą SeaTools. Jak nie znajdzie błędów to HDD Regenerator je "naprawił" a jak będą to napisz dokładnie (słowo w słowo) jakie to błędy. Zasadniczo nie powinieneś używać HDD Regeneratora pod żadnym pozorem. Jeżeli powierzchnia dysku rzeczywiście jest OK to możesz spróbować zrobić nakładkę.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi