gOOdrams Opublikowano 12 Września 2009 Zgłoś Opublikowano 12 Września 2009 (edytowane) Jak w temacie - mam do dyspozycji kwotę 2000zł, którą chciałbym przeznaczyć na rozbudowanie/przebudowanie zestawu: płyta: MSI P31 Neo-F karta: Gigabyte GF8600GTS Silent Pipe 3 (radiator) około 75W pamięć: 2x1GB Goodram DDR II 5300 (w 90% jest to 667MHz 5-5-5-15 ) dysk: 320GB (S-ATA II bufor pamięci o ile się nie mylę 16MB) procek: Intel C2D E6550 około 80W? napęd: DVD-RW LG H20L DL LightScribe (o ile się nie mylę) około 30W zasilacz: Modecom FELL - 350ATX + czytnik kart 20 w 1, 1xwiatrak 80x80 około 2W Do wymiany kwalifikuje się wszystko, moim priorytetem jednak jest zasilacz, GPU, RAM i chłodzenie, które pozwoli na choćby minimalne oc CPU. Jestem ciekaw waszej opinii w tym temacie. Byłbym wdzięczny za wszelkie wskazówki. Myślę perspektywicznie i przyszłościowo (co prawda przy tej kwocie i płycie głównej tę przyszłość zawrzeć można w przedziale 2-3 lat), toteż szukam solidnych komponentów. Przeznaczeniem zestawu jest obsługa zaawansowanych aplikacji 3D (czyt. :rolleyes: gry i obróbka grafiki). Moje propozycje: -Be-quiet Dark Power P7-PRO-550W - jego uposażenie i parametry są niezwykle nęcące, aczkolwiek zastanawia mnie czy koszta (450-500zł) będą współmierne do osiągnietych korzyści przy takiej konfiguracji -GTX275 896MB/ 4890 1GB -Scythe Mugen 2 (obawiam się problemów z instalacją)/AC Freezer Xtreme Rev. 2/Pentagram Karakorum -pasta Arctic Silver 5 ... RAM? (jeszcze się tym nie interesowałem) Czy może pójść w innym kierunku: ASRock X58 Extreme i Intel Core i7 920 + DDR3 + zasilacz (cena zamknie się w okolicach 2000zł?) i oszczędzić na GPU? Albo, (co wydaje się nieco bardziej realne): Gigabyte P55-UD3R + jakiś Intel Core i5 + zasilacz + DDR3 W jaką technologię inwestycja jest najbardziej opłacalna? Nurtuje mnie pytanie: rozwijać zestaw przy pomocy NAJLEPSZYCH, powszechnych rozwiązań na rynku (stare DDR II, C2D, GPU z DX10), czy zainteresować się (podejrzewam) raczkującymi, acz innowacyjnymi procesorami z seri Core i5/7 (sądzę, że proces produkcji stale jest rozwijany i wafel waflowi nierówny) oraz nadchodzącymi Radeonami 5850/5870? Edytowane 12 Września 2009 przez gOOdrams Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rafaello92 Opublikowano 12 Września 2009 Zgłoś Opublikowano 12 Września 2009 Szczerze Ci powiem, że jeżeli dysponujesz już kwotą 2 tys. zł, to sprzedaj obecnego kompa i Twój budżet znacząco się zwiększy. A za kwotę ponad 2 koła kupi się o wiele lepszy sprzęcior:P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gOOdrams Opublikowano 12 Września 2009 Zgłoś Opublikowano 12 Września 2009 Szczerze Ci powiem, że jeżeli dysponujesz już kwotą 2 tys. zł, to sprzedaj obecnego kompa i Twój budżet znacząco się zwiększy. A za kwotę ponad 2 koła kupi się o wiele lepszy sprzęcior:PZałóżmy, że zyskam max 1500zł (orientacyjna cena za tą konfigurację, mogę się mylić) co da mi 3500zł. Przy zakupie nowej jednostki stracę na obudowie, napędzie, HDD i płycie głównej, które przy rozbudowie o nowe GPU, RAM i zasilacz + oc CPU byłyby jak znalazł (a dodatkowo przy wymianie tychże elementów zyskam na ich sprzedaży). Chyba jest to jakieś rozwiązanie, ale czy zapewni skok jakościowy na miarę np. Core i5? Wydaje mi się absurdalne z kolei kupować GTX'a, szybsze DDRII ze świdomością rychłej zmiany standardów i technologii. Jestem ciekaw jakie są rokowania w przededniu chociażby DX11. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BLiT Opublikowano 12 Września 2009 Zgłoś Opublikowano 12 Września 2009 Gdybyś miał porządną płytą to poleciłbym Ci wsadzenie tam q9550 , ale że konstrukcja jest marna i nie pozwala na żadne oc quada , proponuję zmianę całej platformy. Intel: Asus P7P55D i5 750 2x2G A-data 1333 cl9 ocz modxstream 600 i tu pojawia się problem bo brakło kasy na gpu , ale po sprzedaży starych części powinno wystarczyć na coś pokroju HD4870/GTX260 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 12 Września 2009 Zgłoś Opublikowano 12 Września 2009 Załóżmy, że zyskam max 1500zł (orientacyjna cena za tą konfigurację, mogę się mylić) co da mi 3500zł. ... Mylisz się, dostaniesz góra połowę tej kwoty. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cepiano Opublikowano 13 Września 2009 Zgłoś Opublikowano 13 Września 2009 Masz słaby konf.i jak radzą lepiej sie tego pozbyć i np kupic coś pokroju Procesor : Intel Core i5 750 - 749 zł Chłodzenie Procesora : AC Freezer Xtreme Rev. 2 - 135 zł Płyta Główna : Gigabyte P55-UD3R - 469 zł RAM : GoodRam 2x2GB 1333MHZ - 250 zł Karta Graficzna : do wyboru Zasilacz: OCZ ModXStream Pro 600W - 349 zł HDD : Samsung 500GB 16MB Cache F3 - 195 zł Napęd : Samsung SH-223B SATA - 95 zł Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...