Skocz do zawartości
iLr

Problem Przy Ponownej Instalacji/odzyskiwaniu Winxp

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Zanim przejdę do sedna problemu, opiszę całą sytuację. Otóż wczoraj niechcący wyłączyłem podczas wylogowywania się z WinXP listwę, pod którą jest podpięty cały komputer. Dziś przy włączaniu pojawia się pasek ładowania Windows, a potem bluescreen i automatyczny restart. Kiedy wrzucam płytkę instalacyjną i próbuję naprawiać ® lub instalować system od nowa, to przy ładowaniu instalacji, staje ona w momencie :'Badanie dysk: (tutaj rozmiar) mb 0 o identyfikatorze 2, magistrala 0 na nvatabus... Generalnie Bios widzi dysk, bootowalem również Ubuntu z płyty i też widzi wszystkie pliki. Pytanie co mam zrobić, aby zainstalować poprawnie Windowsa.

Dziękuję za wyrozumiałość i odpowiedzi.

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Konsola odzyskiwania i polecenia:

fixboot

fixmbr

Ewentualnie program TestDisk.

Jak dostac sie do konsoli odzyskiwania? F2 podczas wrzucania płyty instalacyjnej? To wymaga wrzucenia jakiejś dyskietki, której nie mam i nawet jej nie otworzę gdyż nie mam FDD w ogóle.

TestDisk ewentualnie pod Ubuntu odpalić?

Edytowane przez iLr

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Odnośnie pierwszego, to wciskasz nie to "R" co trzeba. Jak dasz dalej, to jest podobny komunikat i też wciskasz R, ale zamiast prośby o dyskietkę jest czarne tło konsoli odzyskiwania.

W niej możesz także zapoznać się z poleceniem chkdsk.

Być może TestDisk w wersji dla Windows ruszy pod WINE, ale wolałbym nie sprawdzać tego.

Najprościej będzie odłączyć dysk, zanieść do kumpla i tam pod Windows odpalić TestDisk dla Windows.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przyznam, że nie bardzo rozumiem. Gdy wciskam F2 prosi mnie o dyskietkę i nie da się tego ominąć. Gdy dojdę do momentu wyboru 3 opcji (instalacja, naprawa R, wyjście) to zarówno przy instalacji jak i naprawie na tym nieszczęsnym badaniu dysku wszystko staje.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No to testdisk lub chkdsk z dyskiem w innym kompie.

A jaka wersja tesdiska bedzie dobra dla ubuntu? Bo sciagnalem jakas dla linuxa, ale nie chce sie odpalic. Aha badanie z livecd ubuntu nie wykazalo tez zadnych bledow.

Dzieki za pomoc:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi