iLr Opublikowano 12 Września 2009 Zgłoś Opublikowano 12 Września 2009 Witam, Zanim przejdę do sedna problemu, opiszę całą sytuację. Otóż wczoraj niechcący wyłączyłem podczas wylogowywania się z WinXP listwę, pod którą jest podpięty cały komputer. Dziś przy włączaniu pojawia się pasek ładowania Windows, a potem bluescreen i automatyczny restart. Kiedy wrzucam płytkę instalacyjną i próbuję naprawiać ® lub instalować system od nowa, to przy ładowaniu instalacji, staje ona w momencie :'Badanie dysk: (tutaj rozmiar) mb 0 o identyfikatorze 2, magistrala 0 na nvatabus... Generalnie Bios widzi dysk, bootowalem również Ubuntu z płyty i też widzi wszystkie pliki. Pytanie co mam zrobić, aby zainstalować poprawnie Windowsa. Dziękuję za wyrozumiałość i odpowiedzi. Pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ULLISSES Opublikowano 13 Września 2009 Zgłoś Opublikowano 13 Września 2009 Konsola odzyskiwania i polecenia: fixboot fixmbr Ewentualnie program TestDisk. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
iLr Opublikowano 13 Września 2009 Zgłoś Opublikowano 13 Września 2009 (edytowane) Konsola odzyskiwania i polecenia: fixboot fixmbr Ewentualnie program TestDisk. Jak dostac sie do konsoli odzyskiwania? F2 podczas wrzucania płyty instalacyjnej? To wymaga wrzucenia jakiejś dyskietki, której nie mam i nawet jej nie otworzę gdyż nie mam FDD w ogóle. TestDisk ewentualnie pod Ubuntu odpalić? Edytowane 13 Września 2009 przez iLr Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ULLISSES Opublikowano 13 Września 2009 Zgłoś Opublikowano 13 Września 2009 Odnośnie pierwszego, to wciskasz nie to "R" co trzeba. Jak dasz dalej, to jest podobny komunikat i też wciskasz R, ale zamiast prośby o dyskietkę jest czarne tło konsoli odzyskiwania. W niej możesz także zapoznać się z poleceniem chkdsk. Być może TestDisk w wersji dla Windows ruszy pod WINE, ale wolałbym nie sprawdzać tego. Najprościej będzie odłączyć dysk, zanieść do kumpla i tam pod Windows odpalić TestDisk dla Windows. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
iLr Opublikowano 13 Września 2009 Zgłoś Opublikowano 13 Września 2009 Przyznam, że nie bardzo rozumiem. Gdy wciskam F2 prosi mnie o dyskietkę i nie da się tego ominąć. Gdy dojdę do momentu wyboru 3 opcji (instalacja, naprawa R, wyjście) to zarówno przy instalacji jak i naprawie na tym nieszczęsnym badaniu dysku wszystko staje. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ULLISSES Opublikowano 13 Września 2009 Zgłoś Opublikowano 13 Września 2009 No to testdisk lub chkdsk z dyskiem w innym kompie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
iLr Opublikowano 13 Września 2009 Zgłoś Opublikowano 13 Września 2009 No to testdisk lub chkdsk z dyskiem w innym kompie. A jaka wersja tesdiska bedzie dobra dla ubuntu? Bo sciagnalem jakas dla linuxa, ale nie chce sie odpalic. Aha badanie z livecd ubuntu nie wykazalo tez zadnych bledow. Dzieki za pomoc:) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...