mis456 Opublikowano 13 Września 2009 Zgłoś Opublikowano 13 Września 2009 Aktualnie w posiadam C2D E6400. ponieważ i tak muszę kupić nowy procek do innego kompa to pomyślałem że coś nowego nabędę. I teraz pytanie: warto wymienić E6400 na E5400 lub Pentium dual core E6300? Czy lepiej dozbierać do E7400? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ZlyDzien Opublikowano 13 Września 2009 Zgłoś Opublikowano 13 Września 2009 jak dla mnie wymiana c2d na c2d jest bez sensu... ja bym walil quada. Ale to zalezy jaki masz fundusz Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zieger69 Opublikowano 13 Września 2009 Zgłoś Opublikowano 13 Września 2009 A C2D na DualCore jeszcze gorsza zmiana. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mis456 Opublikowano 13 Września 2009 Zgłoś Opublikowano 13 Września 2009 (edytowane) A C2D na DualCore jeszcze gorsza zmiana. A uzasadnienie? E5400 ma na starcie ok. 700mhz więcej i większe OC. Poza tym quad- beznadzieja, na co mi 4 rdzenie, jak ledwo 2 gry wykorzystują? Poza tym E5400 jets w 45nm a E6400- 65nm Edytowane 13 Września 2009 przez mis456 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
White_Lies Opublikowano 13 Września 2009 Zgłoś Opublikowano 13 Września 2009 (edytowane) Poza tym quad- beznadzieja, na co mi 4 rdzenie, jak ledwo 2 gry wykorzystują? to się uśmiałem:D Komputer to nie tylko gry:) Wieksza moc przeliczeniowa też się przydaje:P a tak BTW to kręciłeś swojego procka?;> Edytowane 13 Września 2009 przez wojownik112 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mis456 Opublikowano 13 Września 2009 Zgłoś Opublikowano 13 Września 2009 to się uśmiałem:D Komputer to nie tylko gry:) Wieksza moc przeliczeniowa też się przydaje:P a tak BTW to kręciłeś swojego procka?;> Aktualnie E6400 wykręcony jest na 3,2ghz. Wyżej może i by poszedł, ale i tak muszę kupić jakiś procek teraz. Mogę kupić kolejnego E6400 ale po co, jak za tą cenę dostanę coś nowego? Podaj mi 5 programów które korzystają z 4 rdzeni i które nie są grami i które są wykorzystywane codziennie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
panzar Opublikowano 13 Września 2009 Zgłoś Opublikowano 13 Września 2009 (edytowane) a ile wynosi zużycie CPU u Ciebie w spoczynku kompa? masz obładowany programami, działającymi w tle windows? po za tym jedyny sensowny wybór jak upierasz się przy dwóch rdzeniach to 6megowce serii 8000 ale to będzie wywalenie kasy w błoto. bierz q6600. Edytowane 13 Września 2009 przez prznar1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mis456 Opublikowano 13 Września 2009 Zgłoś Opublikowano 13 Września 2009 a ile wynosi zużycie CPU u Ciebie w spoczynku kompa? masz obładowany programami, działającymi w tle windows? po za tym jedyny sensowny wybór jak upierasz się przy dwóch rdzeniach to 6megowce serii 8000 ale to będzie wywalenie kasy w błoto. bierz q6600. Widzę że uzyskać odpowiedź na konkretne pytanie jest bardzo ciężko. Więc podejdę od innej strony, od której nie lubię, ale widzę że inaczej odpowiedzi nie uzyskam. Jetsem redaktorem pimpmycomp. Przez me ręce przeleciało mi już dużo różnego sprzętu, więc o podstawy nie musicie mnie się pytać, prawdopodobnie wiem o niektórych rzeczach więcej niż sobie wyobrażacie. O OC wiem dużo, nawet bardzo dużo, ostatnio się doedukowałem na paru imprezach. Więc mam pytanie: czy warto wymeinić C2D E6400 na Pentium dual core E5400/E6300? Proszę o argumenty konkretne! Nie potrzebuję pomocy w OC, nie potrzebuję 4 rdzeni. Na kolejne pytania typu: jaki masz zasilacz, bo może no name? Nie będę odpowiadał. PS: Może ten tekst wygląda chamsko, ale ręce mi opadły. Argumenty to podstawa! Na takiej zasadzie mogę powiedzieć kup se kartę ATI bo nvidia to szmelc. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gemtin1 Opublikowano 13 Września 2009 Zgłoś Opublikowano 13 Września 2009 (edytowane) Nie odczujesz żadnego wzrostu wydajności, jeśli już to naprawdę niewielki. To bardzo podobne do siebie procesory, ja osobiscie jak miałbym wymieniac e6xxx na nast. dwurdzeniowca to tylko coś z serii e8xxx, wtedy odczuwalna bedzie różnica. Wiecej pamięci cache, 45nm, dopracowana architektura conore, wieksze mozliwosci oc (ponad 4ghz) Edytowane 13 Września 2009 przez Cargo Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
panzar Opublikowano 13 Września 2009 Zgłoś Opublikowano 13 Września 2009 (edytowane) s2d dc bla bla bla to są tylko nazwy. moim zdaniem nie warto wymieniać na nic innego niż 6megowce. zbyt mały skok przy czymkolwiek niższym. jedynie quady dadzą naprawdę satysfakcjonujący Cię wynik. dalej dlaczego nie warto na dc e5400? bo to jest już kompletny regres, nie ważny jest proces technologiczny bo to jedynie sprawia że procesor jest oszczędniejszy tańszy i lepiej się podkręca. bardzo ważna jest szyna połączenia z innymi podzespołami, a ta w DC wynosi 800MHz czyli mniej niż w posiadanym C2D. ps to jest chyba jakaś podpucha skoro autor posiada ogrom wiedzy to po jakie licho tutaj przychodzi? Edytowane 13 Września 2009 przez prznar1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mis456 Opublikowano 13 Września 2009 Zgłoś Opublikowano 13 Września 2009 (edytowane) Nie odczujesz żadnego wzrostu wydajności, jeśli już to naprawdę niewielki. To bardzo podobne do siebie procesory, ja osobiscie jak miałbym wymieniac e6xxx na nast. dwurdzeniowca to tylko coś z serii e8xxx, wtedy odczuwalna bedzie różnica. Wiecej pamięci cache, 45nm, dopracowana architektura conore, wieksze mozliwosci oc (ponad 4ghz) No wreszcie jakaś normalna odpowiedź :) Ale jest jeszcze kwestia taka, iż PDC E5400/E6300 podkręcę na co najmniej te 3,7ghz, tym bardziej iż LC mam. A E6400 idzie z trudem na 3,2ghz (na pewno wina rdzenie- u mnie to alleandle- kupowany był zaraz po premierze w 2006 roku). Wtedy chyba przyrost by był. Czyli ogólnie lepiej dołożyć do E8200? A na innym forum piszą że warto wymienić- E6400 to stary proces technologiczny i słabiej sie kręci, to argumentacja stamtąd. PS: Przychodzę tutaj, ponieważ mam wątpliwości co do zakupu E5400/6300, które się potwierdzają- inaczej bym się nie pytał. Poza tym forum jest od podpowiadanie w takich sprawach. A jak widac sa różne opinie na ten temat. I to nei ejst tak, że pozjadałem wszytskei rozumy, ale o podstawy nie trzeba mnie pytać! Edytowane 13 Września 2009 przez mis456 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
panzar Opublikowano 13 Września 2009 Zgłoś Opublikowano 13 Września 2009 no to odpowiedz sobie sam jak ważna jest Tobie ilość mhz ile masz kasy oraz ile % wydajności uzyskasz dostając wyższa QPB i więcej mb kaszy. i zrewiduj to czy jednak nie warto wybrać quada. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
White_Lies Opublikowano 13 Września 2009 Zgłoś Opublikowano 13 Września 2009 To ja teraz zadam pytanie z pupy strony: Jaką masz płytę główna, bo chyba nigdzie nie jest to uwzględnione;> Jeśli obsługuje quady, to czemu miałbyś w takiego nie zainwestować? No i regulamin mówi, co by pisać resztę kofingu jak się zakłada temat. Ach Ci redaktorzy:D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mis456 Opublikowano 13 Września 2009 Zgłoś Opublikowano 13 Września 2009 To ja teraz zadam pytanie z pupy strony: Jaką masz płytę główna, bo chyba nigdzie nie jest to uwzględnione;> Jeśli obsługuje quady, to czemu miałbyś w takiego nie zainwestować? No i regulamin mówi, co by pisać resztę kofingu jak się zakłada temat. Ach Ci redaktorzy:D Z natury mam ze nie pisze sprzętu :) Sorka. MSI P45 neo2-fr MOA E6400 8800GT 2x1gb Kingmax 667mhz (w tarkcie wymiany na goodram pro 1066mhz) BFG Es Series 800W/ Enermax Eco80+ 620W (sie zastanawiam co zostawić) Procek chłodzony wodą (też podać?) Tyle że Quad kosztuje troche dużo zł a ja z trudem wyzbieram 400zł :( Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
panzar Opublikowano 13 Września 2009 Zgłoś Opublikowano 13 Września 2009 q6600 można wyrwać już za 450zł a po negocjacji pewnie zamkniesz się w tej kwocie z kosztami przesyłki. e8400 chodzi w podobnej cenie. więc tak czy siak albo lepiej zostać z tym co masz albo brać quada. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
White_Lies Opublikowano 13 Września 2009 Zgłoś Opublikowano 13 Września 2009 pojeździj po babciach dziadkach coby nie dorzucili po piątalu do procka dla wnuczka;D a teraz bez OT, to na all q6600 stoi za 444zł. ponegocjujesz jak to poprzednik napisał i dasz radę;) ewentualnie poczekaj jeszcze az dozbierasz wiecej;) a jak chcesz juz teraz to cos z E8xxx Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mis456 Opublikowano 13 Września 2009 Zgłoś Opublikowano 13 Września 2009 OK, dzięki za pomoc! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cepiano Opublikowano 13 Września 2009 Zgłoś Opublikowano 13 Września 2009 No chłopie widac,że jestes obeznanyn w temacie to po co pytasz? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mis456 Opublikowano 13 Września 2009 Zgłoś Opublikowano 13 Września 2009 Bo nie byłem pewien, nie ma ludzi którzy wszystko w 100% wiedzą, jak mam wątpliwości to pytam, po to jest forum Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...