pio Opublikowano 8 Maja 2003 Zgłoś Opublikowano 8 Maja 2003 Posiadam aparat cyfrowy Canon PowerShot A70 i noszę się z zamiarem kupna dodatkowej pamięci CF 256 MB, przeglądając oferty zauważyłem, że dostępne prędkości zapisu dochodzą do 40x. Ale przeczytałem na jakiejś stronce, że przeznaczona są one do bardziej zaawansowanych modeli, których procesor jest w stanie wykorzystać potencjał karty i że bardzo często procesory nie są w stanie zapisywać kart szybciej niż 8x. Dlatego mam pytanie: jaka prędkość zapisu, a może też konkretny model karty byłby najlepszy dla mojego Canona PowerShot A70? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andrz3j Opublikowano 10 Lipca 2003 Zgłoś Opublikowano 10 Lipca 2003 Juz na wekend bede mial A60 i mam pytanie, a nie chce nowego tematu rozpoczynac więc się podczepie :).. Ile zyskam dzięki zastosowaniu karty kingston 128 mb HIGH SPEED. Jaką różnice odczuje w zapisie miedzy zwykła a "szybką". Czy jest sens dokładać do High speed ok 40 pln?? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Xon Opublikowano 10 Lipca 2003 Zgłoś Opublikowano 10 Lipca 2003 Tak jest sens kupowac szybsze CF. Szczegolnie jesli robi sie zdjecia w RAW i duzej rozdzielczosci. Niektore CF sa 4 krotkie wolniejsze od innych, co w niektorych przypadkach powoduje zapisywanie zdjecia nie 10 a np. 40sek. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andrz3j Opublikowano 11 Lipca 2003 Zgłoś Opublikowano 11 Lipca 2003 Ile trwa zapisywanie 1 zdjecia na karcie 128 mb pamięci w Canonie A60. Ostatnio robiłem fotki HP 620 z pamięcią SD 128 MB i trwało to ok. 8-10 sek. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andrz3j Opublikowano 11 Lipca 2003 Zgłoś Opublikowano 11 Lipca 2003 Tak jest sens kupowac szybsze CF. Szczegolnie jesli robi sie zdjecia w RAW i duzej rozdzielczosci. Niektore CF sa 4 krotkie wolniejsze od innych, co w niektorych przypadkach powoduje zapisywanie zdjecia nie 10 a np. 40sek. Napisałem w międzyczasie do Canona i otrzymałem taka odpowiedź na moje pytanie :"... ile można zyskac montując kartę "High Speed"...." i otrzymałem taką odpowiedź:"Nie wiem dokładnie/ sprawa producęta /, ale to są ułamki sekund." Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Xon Opublikowano 11 Lipca 2003 Zgłoś Opublikowano 11 Lipca 2003 To co napisali to kompletna bzdura, jestem bardzo zdziwiony odpowiedzia. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
M79 Opublikowano 11 Lipca 2003 Zgłoś Opublikowano 11 Lipca 2003 ja ci radze tak (moj stary tak kupil karte, ale nie pamietam juz ktora). wzial aparat do sklepu z wiekszym wyborem i dobrym sprzedawca, zrobil zdjecie w maksymalnej rozdzielczosci, bez kompresji, na kazdej z kart (1 zdjecie 15 mega chyba w 5.1 raw) a ja normalnie ze stoperem w reku sprawdzalem ile sekund zapisuje dana karta. Roznice byly naprawde spore, tak od 8 do 20 sekund, nawet markowe pamieci czasem byly kiepskie, wiec mysle ze warto sprawdzic sprawe empirycznie w jakims sklepie. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andrz3j Opublikowano 11 Lipca 2003 Zgłoś Opublikowano 11 Lipca 2003 To co napisali to kompletna bzdura, jestem bardzo zdziwiony odpowiedzia. Mail napisałem do osoby zajmującej się informacją techniczną www.canon.com.pl " FOTO/VIDEO Informacja techniczna: W sprawach napraw aparatów, kamer video , zakupu akcesoriów video i foto cyfrowego prosimy zwracać się do naszego serwisu: ul. Żytnia 15 Warszawa tel: 022 862 41 38/39 email: ogrodowa@post.pl " W mailu zadałem tej osobie jeszcze jedno pytanie: "Jaka max. karte pamieci może obsłuzyc model A60?" Oczywiście otrzymałem bardzo wyczerpująca odpowiedź ;) :lol: "Uwielbiam" kompetentych ludzi na odpowiednich stanowiskach, dających pełne i poprawne odpowiedzi na konkretne pytania :D. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Xon Opublikowano 11 Lipca 2003 Zgłoś Opublikowano 11 Lipca 2003 Szybkie: Kingston, Ridata, Lexar Wolne: SanDisk Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
M79 Opublikowano 11 Lipca 2003 Zgłoś Opublikowano 11 Lipca 2003 a andrz3j jak mieszkasz w zielonej, to ten sklep o ktorym pisalem jest gdzies na chynowie (nie pamietam czy to jakis dystrybutor tez byl czy hurtownik....) bo moj stary mieszka w zielonej (ja nie). W ksiazce tel. pownienes znalezc. Mozesz sprobowac tam pojsc, bo stary jak zaczal z nimi dobrze gadac to dali nawet lekki rabat (tez nie pamietam ile, bo to bylo ponad pol roku temu, ale chyba z 5-10%). Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andrz3j Opublikowano 11 Lipca 2003 Zgłoś Opublikowano 11 Lipca 2003 a andrz3j jak mieszkasz w zielonej, to ten sklep o ktorym pisalem jest gdzies na chynowie (nie pamietam czy to jakis dystrybutor tez byl czy hurtownik....) bo moj stary mieszka w zielonej (ja nie). W ksiazce tel. pownienes znalezc. Mozesz sprobowac tam pojsc, bo stary jak zaczal z nimi dobrze gadac to dali nawet lekki rabat (tez nie pamietam ile, bo to bylo ponad pol roku temu, ale chyba z 5-10%). Mówisz o firmie RUDIMEX?? Zaraz obok Salonu Fiałkowskiego (kiedyś BMW, .., teraz Nissana) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marasek Opublikowano 11 Lipca 2003 Zgłoś Opublikowano 11 Lipca 2003 Posiadam aparat cyfrowy Canon PowerShot A70 i noszę się z zamiarem kupna dodatkowej pamięci CF 256 MB, przeglądając oferty zauważyłem, że dostępne prędkości zapisu dochodzą do 40x. Ale przeczytałem na jakiejś stronce, że przeznaczona są one do bardziej zaawansowanych modeli, których procesor jest w stanie wykorzystać potencjał karty i że bardzo często procesory nie są w stanie zapisywać kart szybciej niż 8x. Dlatego mam pytanie: jaka prędkość zapisu, a może też konkretny model karty byłby najlepszy dla mojego Canona PowerShot A70? A jakie wrażenia jako posiadacz A70, podziel się uwagami na temat aparatu Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
M79 Opublikowano 11 Lipca 2003 Zgłoś Opublikowano 11 Lipca 2003 Mówisz o firmie RUDIMEX?? Zaraz obok Salonu Fiałkowskiego (kiedyś BMW, .., teraz Nissana) obok Fialkowskiego to by sie zgadzalo Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andrz3j Opublikowano 17 Lipca 2003 Zgłoś Opublikowano 17 Lipca 2003 Mówisz o firmie RUDIMEX?? Zaraz obok Salonu Fiałkowskiego (kiedyś BMW, .., teraz Nissana) obok Fialkowskiego to by sie zgadzalo Byłem tam i ........ Jeszcze mam koparę na ziemi.. 5 razy się babki pytałem czy mówimy o tych samych pamieciach.. :D.. - compact flash firmy PQI 128 MB cena :250 pln brutto !!! - compact flash firmy Apacer steno 128 mb : cena 280 pln !!!!!!!!!!!!! Kingstona w ofercie nie mają ale cena zapewne byłaby 350 pln ;) :D Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...