Armo94 Opublikowano 14 Września 2009 Zgłoś Opublikowano 14 Września 2009 Witam, poproszono mnie, abym przeinstalował mojej siostrze system, był na nim Windows XP pro, próbując zrobić kopie danych odkryłem, że nie działa nagrywarka DVD, wtedy wpadłem na "genialny" pomysł przyniesienia dysku do domu i podłączenia do swojego kompa, na którym mam zainstalowany Windows 7 i tu zaczęła się zabawa. Początkowa próba zwyczajnego skopiowania się nie udała, bo dane były na pulpicie i z poziomu 7 pisało mi, że nie mam uprawnień, po zmianie kolejności dysków w biosie i Windows XP nie chce się uruchomić, ładuje się chwilę i potem restart i tak w kółko i teraz nie wiem co robić! :mur: Help, bo inaczej siostra mnie zabije, bo tam jest 15giga jej zdjęć! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stivo Opublikowano 14 Września 2009 Zgłoś Opublikowano 14 Września 2009 (edytowane) To pewne, że Ci XPek nie pójdzie, bo na bank macie różne konfiguracje sprzętowe.. Możliwe rozwiązania IMO: 1. nakładka na XP (czyt. naprawa; ale może nie zadziałać) 2. wrócić do siostry i ściągnąć hasło z profilu, wtedy skopiujesz u siebie co trzeba 3. wrócić do siostry ze swoim napędem Edytowane 14 Września 2009 przez stivo Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Armo94 Opublikowano 14 Września 2009 Zgłoś Opublikowano 14 Września 2009 no pewnie, że mamy różne konfiguracje, jaki ja jetem głupi, że o tym nie pomyślałem 1. Jak może nie zadziałać to trochę się boję, ale poza tym jak to się robi? 2. Na profilu na 100% nie ma hasła. 3. Odpada, ona ma starego (ok. 6lat) kompa, a ja mam nagrywarkę na sata. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stivo Opublikowano 14 Września 2009 Zgłoś Opublikowano 14 Września 2009 » Naciśnij aby pokazać/ukryć tekst oznaczony jako spoiler « - "Nakładka/naprawa XP" Uruchamiamy komputer i wkładamy do napędu CD/DVD płytę instalacyjną Windows XP. Musimy się przedtem jeszcze upewnić, czy w BIOS-ie ustaliliśmy odpowiednią kolejność bootowania: pierwszym napędem, z którego ma być podejmowana próba uruchomienia systemu, powinien być napęd krążków CD/DVD. 2. Czekamy chwilę na załadowanie setupu Windows XP. Następnie w menu Zapraszamy do programu instalacyjnego wybieramy opcję Instalacji (klawisz [Enter]), a pomijamy wariant naprawy systemu Windows XP (klawisz [R]) - wbrew temu, co na pierwszy rzut oka wydaje się w tej sytuacji bardziej odpowiednie. 3. W następnym kroku instalator przeszuka dysk i znajdzie dotychczasową instalację Windows. Dopiero teraz wybieramy opcję naprawy systemu - klawisz [R]. Musimy się uzbroić w cierpliwość, bo czeka nas 20-30 minut reinstalacji. Po zakończeniu tego procesu wyjmujemy płytę Windows XP z napędu i restartujemy komputer. Oczywiście wykonujesz na dysku z XP. Powinno działać, jeśli nie ma hasła, bo nie byłem pewny czy przy haśle zadziała na 100%, dlatego napisałem, że może nie zadziałać. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Armo94 Opublikowano 14 Września 2009 Zgłoś Opublikowano 14 Września 2009 A taka naprawa na pewno nie usunie tych zdjęć z pulpitu? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ULLISSES Opublikowano 15 Września 2009 Zgłoś Opublikowano 15 Września 2009 Naprawa nie powinna. Odpal jakiegoś Linuxa live cd (np Ubuntu) - słaba obsługa NTFS ignoruje zabezpieczenia tego systemu, więc powinno się bez problemu dać skopiować wszystkie dane. Pulpit znajdziesz na ścieżce C:\Documents and settings\nazwa_uzytkownika\Pulpit. Nie zapomnij tez o folderze Moje dokumenty. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
forest kila zbila Opublikowano 15 Września 2009 Zgłoś Opublikowano 15 Września 2009 nadaj sobie uprawnienia dla katalogów i plików ?:> Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Armo94 Opublikowano 15 Września 2009 Zgłoś Opublikowano 15 Września 2009 A jak się robi tego Linuxa live cd, albo nadaje uprawnienia do katalogów? Zależy mi na tym, by to było jak najprościej i na pewno nie usunęło zdjęć. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
forest kila zbila Opublikowano 15 Września 2009 Zgłoś Opublikowano 15 Września 2009 http://www.google.pl/#hl=pl&q=nadanie+...d2039350df5af21 zaczynasz od prawokliku na katalogu nadrzędnym i wybierasz właściwości, zabezpieczenia, dodajesz soje konto lub grupę w której jesteś. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Armo94 Opublikowano 15 Września 2009 Zgłoś Opublikowano 15 Września 2009 (edytowane) Niestety nie wyszło :( można co prawda otworzyć folder, ale nie da się skopiować, ani otworzyć pliku. EDIT: A jednak to nadawaniu sobie z 5 razy praw do pliku udało mi się, wszystkim, którzy próbowali pomóc WIELKIE DZIĘKI! Edytowane 15 Września 2009 przez armt Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...