papciochmiel Opublikowano 14 Września 2009 Zgłoś Opublikowano 14 Września 2009 Witam. Chcę zmodernizować swój komputer. Na początek tylko podstawowe bebechy bo mam ograniczony budżet. Komputer ma być ogólnego przeznaczenia ze wskazaniem na obróbkę zdjęć i video. 1. Płyta główna - wybrałem AsRock AOD790GX/128M - ma w tej chwili najlepszą integrę na której mi zależy bo nie mam na razie finansów na kartę graficzną, w niedługim czasie będzie HD4770 2. Procesor, tu się długo zastanawiałem, i postawiłem na AMD Phenom II X2 550, chyba najlepszy kompromis między ilością rdzeni a prędkością 3. Pamięć - OCZ 4GB (2x2GB) PC800 CL4 Titanium EPP. I tu nie wiem czy 800 MHz jest dobrym wyborem, bo są jeszcze pamięci 1024 MHz I tu mam pytania: 1. czy ta płyta będzie dobrym wyborem, bo zastanawiałem się jeszcze nad MSI KA790GX MSI DKA790GX są w podobnych cenach, zaznaczam że zależy mi na karcie HD3300 bo ta jest obecnie najszybsza na rynku. A może płyta innych stajni. 2. Początkowo brałem pod uwagę AMD Phenom II X3 720, ale ten ma chociaż jeden rdzeń więcej to ma niższe taktowanie i gdzieś na testach czytałem że jest słabszy od x2 550, przynajmniej w większości aplikacji i gier. 3. W pamięciach to już jestem całkiem zielony, ale wiem że OCZ robi dobre pamięci. Zasilacz mam FEEL III 400 W. Myślę że do HDD 1TB Seagate którego teraz mam i w przyszłości grafiką HD4770 ten zasilacz wystarczy. Zastanawiałem się nad platformą AM3, ale czy większy koszt da porównywalną wydajność ? Proszę o ocenę i ew. propozycje. Kwota 1000 zł, może trochę więcej bym jeszcze wyłuskał. Dzięki i pozdrawiam. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gi3r3k Opublikowano 14 Września 2009 Zgłoś Opublikowano 14 Września 2009 Zdecydowanie lepszym wyborem będzie postawienie na AM3 i DDR3 (większe szanse na nowe procesory). Do twoich zastosowań lepszym wyborem będzie X3. Procesor : AMD Phenom II X3 720 Black Edition - 439 zł Płyta Główna : ASRock M3A785GXH - 320 zł RAM : GoodRam 2x2GB 1333MHZ - 260 zł Razem : 1009 zł (esc.pl) Zasilacz do zmiany - słaby jakościowo, może paść w nieoczekiwanym momencie (a nawet wziąć ze sobą inne podzespoły). Przy integrze może zostać, ale przy kupnie karty kup też zasilacz. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
papciochmiel Opublikowano 14 Września 2009 Zgłoś Opublikowano 14 Września 2009 (edytowane) Zdecydowanie lepszym wyborem będzie postawienie na AM3 i DDR3 (większe szanse na nowe procesory). Do twoich zastosowań lepszym wyborem będzie X3. Procesor : AMD Phenom II X3 720 Black Edition - 439 zł Płyta Główna : ASRock M3A785GXH - 320 zł RAM : GoodRam 2x2GB 1333MHZ - 260 zł Razem : 1009 zł (esc.pl) Zasilacz do zmiany - słaby jakościowo, może paść w nieoczekiwanym momencie (a nawet wziąć ze sobą inne podzespoły). Przy integrze może zostać, ale przy kupnie karty kup też zasilacz. Pamięć mam rozumieć DDR3 ? Ta płyta ma trochę słabszą grafikę, ale ma za to kilka ciekawych funkcji których nie ma HD3300. Ciekawy kompromis - sam już nie wiem. Od momentu pojawienia się X2 550 (szybszy zegar) X3 720 trochę został w tyle, mimo że ma jeden rdzeń więcej. No i pobór mocy X3 720 ma większy. W większości aplikacji i gier X2 550 w testach sprawdza się minimalnie lepiej. Aha jaki do tego cooler, ale taki z 4 pinami, bo z 3 pinami są problemy z kontrolą obrotów. I jeszcze mały problem. Do tej płyty ASRock M3A785GXH jeśli dam procka X2 550, to jakie pamięci będą lepsze DDR2, czy DDR3, i na jakich częstotliwościach. Edytowane 14 Września 2009 przez papciochmiel Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gi3r3k Opublikowano 14 Września 2009 Zgłoś Opublikowano 14 Września 2009 Czas będzie działał na korzyść X3. Do pracy X3 będzie lepszy. Chłodzenie np. AC Freezer Xtreme. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
papciochmiel Opublikowano 14 Września 2009 Zgłoś Opublikowano 14 Września 2009 (edytowane) Dzięki Gi3r3k za porady. Upieram się jak dziecko za prockiem X2 550 ponieważ ma mniejszy pobór prądu. A nie ukrywam że zależy mi na tym - o czym wcześniej nie pisałem, dlatego też wybór padł na przyszłą grafikę HD4770. Komputer będzie pracował prawie cały dzionek, dlatego zależy mi na niskich rachunkach. Procesor X3 na pewno w niedługim czasie, w końcu AMD wypuści coś ciekawego z niskim DTP. Dlatego na razie obstanę przy X2 550 (125W kontra 80W), ale jeszcze raz pozostaje kwestia pamięci: Do tej płyty ASRock M3A785GXH jeśli dam procka X2 550, to jakie pamięci będą lepsze DDR2, czy DDR3, i na jakich częstotliwościach ? Edytowane 14 Września 2009 przez papciochmiel Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cepiano Opublikowano 14 Września 2009 Zgłoś Opublikowano 14 Września 2009 Pójdą tylko ddr3 możesz <span style='color: red;'>ORT: wziąść</span> ten zestaw ASRock M3A785GXH - 320 zł+ GoodRam 2x2GB 1333MHZ - 260 zł+Pentagram karaokum 90-100zł.+PhenomIIx2 550BE lub 545 i jak dobrze pójdzie otworzyć następne 2 rdzenie i masz pentka x4 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gi3r3k Opublikowano 14 Września 2009 Zgłoś Opublikowano 14 Września 2009 Upieram się jak dziecko za prockiem X2 550 ponieważ ma mniejszy pobór prądu.No fajnie, tyle że te X3 720 pobiera praktycznie tyle samo wat, bo to te same procesory. Oba mają 4 rdzenie, tyle że część jest zablokowana. X2 ma dwa wyłączone rdzenie i pobierają one prąd (mało, ale jednak). Jest wyżej taktowany (3.1GHz). X3 ma 1 rdzeń wyłączony, ale za to jest mniej taktowany (300MHz mniej). Wychodzi... na to samo. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 14 Września 2009 Zgłoś Opublikowano 14 Września 2009 (edytowane) Dzięki Gi3r3k za porady. Upieram się jak dziecko za prockiem X2 550 ponieważ ma mniejszy pobór prądu. A nie ukrywam że zależy mi na tym - o czym wcześniej nie pisałem, dlatego też wybór padł na przyszłą grafikę HD4770. Komputer będzie pracował prawie cały dzionek, dlatego zależy mi na niskich rachunkach. Procesor X3 na pewno w niedługim czasie, w końcu AMD wypuści coś ciekawego z niskim DTP. Dlatego na razie obstanę przy X2 550 (125W kontra 80W), ale jeszcze raz pozostaje kwestia pamięci: Do tej płyty ASRock M3A785GXH jeśli dam procka X2 550, to jakie pamięci będą lepsze DDR2, czy DDR3, i na jakich częstotliwościach ? Chyba TDP, Raczej już wypuścił AMD Phenom II X3 705e Komputer nie będzie działać chyba cały dzionek za 100% obciążenia. Cpu potrafi brać bardzo mało energii. Wystarczy obniżyć napięcie oraz taktowanie. Można robić to dynamicznie spod windows'a. Poczytaj o technologii Cool'n'Quiet. Edytowane 14 Września 2009 przez Klaus Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
papciochmiel Opublikowano 15 Września 2009 Zgłoś Opublikowano 15 Września 2009 (edytowane) Mam jeszcze jeden problem. Ponieważ kartę graficzną nie wiem kiedy kupię, a zależy mi na w miarę dobrej ale zintegrowanej, więc wydaje mi się że płyta na chipsecie AMD 790 będzie moim lepszym wyborem niż AMD 785. Zaznaczam że nie chodzi mi o dodatkowe funkcje karty HD4200 których raczej nie wykorzystam, ale o wydajność w grach, a HD3300 jest jednak lepsza. Postawiłem na platformę AM3 i wybór padł na trzy płyty: ASRock M3A 790GXH/128 MSI 790GX-G65 ASUS M4A78T-E W OC raczej się nie bawię, ale któż to wie, może kiedyś. Różnica w cenie jest nie tak wielka, dlatego proszę o poradę którą byście polecili. I jeszcze ciekawa opcja. Na stronie komputronika w opiniach odnośnie ASUSA pisze: cyt. ...ogólnie płyta spoko a poza tym EPU można ustawić na max power saving i komp pobiera wtedy mniej niż połowę prądu, robię tak gdy coś ściągam. Czy ASRock ma też taką opcję? Edytowane 15 Września 2009 przez papciochmiel Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BLiT Opublikowano 15 Września 2009 Zgłoś Opublikowano 15 Września 2009 O wydajność w grach na jakiejkolwiek integrze nie masz się co martwić, porównywalna z gf6600 HD3200/HD4200(gt w wersji HD3300) czyli jak na obecne standardy marna. Kup lepiej tańszą płytę bo nie ma co liczyć na wydajność grafiki w tej droższej. Chyba wszystkie nowe płyty oparte na chipsetach amd maja funkcję oszczędzania energii. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
papciochmiel Opublikowano 15 Września 2009 Zgłoś Opublikowano 15 Września 2009 Wiem jaką ma wydajność HD3300. A grafikę dokupię później, tak jak napisałem wcześniej. Chciałbym aby ktoś się wypowiedział w sprawie mojego ostatniego posta, a dokładnie płyt: ASRock M3A 790GXH/128 MSI 790GX-G65 ASUS M4A78T-E Kosz ok. 80 zeta może nie robi wielkiej różnicy pomiędzy ASRockiem a pozostałymi, mimo tego jeśli z ASRockiem nie ma większych problemów, to tą kasę oczywiście można przeznaczyć na coś innego. Ale jeśli MSI, lub ASUS są warte grzechu to wezmę którąś z nich. No i ta informacja o EPU mnie nęci - też napisałem o niej wcześniej, następną znalazłem na http://pclab.pl/art35223-3.html - cyt.: Na płycie znalazł się układ ASUS EPU (ang. Energy Processing Unit). Minimalizuje on zużycie energii przez komponenty na płycie w przypadku niewielkiego obciążenia. Układ redukuje liczbę aktywnych faz sterujących zasilaniem. Czy ASRock też ma taką funkcję? Poza tym technologia Express Gate. Dlatego proszę o konkretną opinię w moim konkretnym przypadku, a nie "kup lepiej tańszą płytę" " chyba wszystkie płyty..." itd. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BLiT Opublikowano 15 Września 2009 Zgłoś Opublikowano 15 Września 2009 Nie wiem ile chcesz oszczędzić kasy na energii elektrycznej , ale różnica pomiędzy kompem z tymi duperelami ograniczającymi zużycie a kompem bez nich to jakieś 15zł rocznie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
papciochmiel Opublikowano 15 Września 2009 Zgłoś Opublikowano 15 Września 2009 Nie wiem ile chcesz oszczędzić kasy na energii elektrycznej , ale różnica pomiędzy kompem z tymi duperelami ograniczającymi zużycie a kompem bez nich to jakieś 15zł rocznie. Niech mnie ktoś uszczypnie bo chyba śpię. Muszę powiedzieć że bardzo dużo wniosłeś do mojego problemu,... a on jest dalej. Chyba za wysoka poprzeczka. No cóż postawie na ASUSA. :unsure: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gi3r3k Opublikowano 15 Września 2009 Zgłoś Opublikowano 15 Września 2009 HD3300 to podkręcony HD3200... Dokładnie 200MHz różnicy. Możesz kupić płytę z HD4200, ustawić w biosie 700MHz dla rdzenia graficznego i voila! masz... HD4300 :wink: . Nadal sądzisz, że warto dopłacać? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...