b4rt3k Opublikowano 14 Września 2009 Zgłoś Opublikowano 14 Września 2009 (edytowane) Witam Tak jak w temacie. Oba maja taka sama rozdzielczosc ale roznia sie przekatna. Nigdy nie mialem tak duzego monitora i do tego full hd, wiec nie wiem na ktorym by mi sie lepiej pracowalo, ogladalo filmy no i gralo... Mniejszy przy tej samej rozdzialce ma mniejsza plamke wiec obraz chyba ostrzejszy, z drugiej strony nie wiem czy literki itp nie beda za male. Ogladalem w MM oba i mam obawy ze moze 23 byc troche za duza(ciezko z bliska ogarnac wzrokiem) z drugiej strony nie wiem jak sie pracuje na nich w Windowsie bo byla odpalona tandetna animacja. Dodam, ze mam krotkowzrocznosc. Prosze o porade i opinie na czym Wy pracujecie i co byscie polecili. :) Pozdro PS Jesli to cos ma pomoc to teraz pracuje na laptopie matryca 15,4'', 1280x800 Edytowane 14 Września 2009 przez b4rt3k Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kyle Opublikowano 14 Września 2009 Zgłoś Opublikowano 14 Września 2009 Dzięki cleartype + skalowanie z wielkością czcionek problemu nie ma. Lepiej zwróć uwagę na jakość matrycy ... z powodu kątów i palety lepiej szukać wśród IPS / PVA a nie TN. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
b4rt3k Opublikowano 14 Września 2009 Zgłoś Opublikowano 14 Września 2009 no dobra ale majac 2 identyczne, rozniace sie jedynie wielkosciami matrycy jak opisalem to ktory lepiej wziac? na jakim sie lepiej pracuje itp? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
toms83 Opublikowano 14 Września 2009 Zgłoś Opublikowano 14 Września 2009 Filmy i gry, bierz większy. Tekst w 23" i Full Hd jest bardzo dobrej jakości, to nie jest plamka ala ciężarówka więc możesz być spokojny. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Matthaios84 Opublikowano 14 Września 2009 Zgłoś Opublikowano 14 Września 2009 (edytowane) IMHO nie ma sensu się pakować w FullHD przy mniej jak 24", sam się zastanawiałem nad monitorem 22" FullHD, ale dla mnie to trochę za małe jest. Nawet na 24" monitorze kumpla FullHD wydaje mi się jeszcze zbyt wysoką rozdzielczością, kiedy przychodzę mu instalować jakieś programy, lub kiedy konfiguruje mu OS zmieniam na 1650x1080, te 2" więcej by się przydały. Jest to jednak w pełni subiektywne odczucie. PS Tez mam krótkowzroczność. @EDIT Plus, żeby cieszyć się najlepszą jakością obrazu w grach musisz mieć odpowiednio mocny komputer. Skalowanie mimo wszystko trochę zniekształca obraz. Edytowane 14 Września 2009 przez Matthaios84 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
b4rt3k Opublikowano 16 Września 2009 Zgłoś Opublikowano 16 Września 2009 Czyli brac wiekszy? W MM przygladalem sie jednemu i drugiemu. Ladniej troche obraz wygladal na 22 full hd niz na 23, taki bardziej ostry, klarowny choc roznica nie byla znaczna. Gdy porownywalem wielkosc pixela to w wiekszym z bliska w zasadzie natychmiastowo widzialem pojedyncze pixele, a w mniejszy zajmowalo mi to minmalnie dluzej(bo byly mniejsze). Wiec 22(faktyczne 21,5) czy 23, jesli mniejszy to roznice 100zl dodalbym na lepsza karte graficzna? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...