Skocz do zawartości
Pacyficblue

Komputer Do Małego O/c Za Ok. 2200 Zł

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Mam zamiar kupić nowy komputer, na ten cel mam do wydania ok 2100. Komputer ma służyć głównie do grania oraz programów użytkowych typu Office. Poniżej przedstawiam moją propozycję:

Procesor: Inter C2D E8500 ze względu na duży potencjał. 670 zł

Pamięci: 2 x 2Gb OCZ DDR2 1066 Mhz Cl5 Reaper powinny pomóc w O/C 260 zł

Płyta główna: ASUS P5Q SE PLUS ze względu na na proporcję ceny do jakości . 310 zł

Grafika: ZOTAC GeForce GTX260 896MB mit CUDA SynergyEdition wydaje się być przyzwoita. 500 zł

Dyski: 2xSEAGATE Barracuda 7200.12 250GB 8MB 7200rpm SATA2 3,5cala NCQ (ST3250318AS) Raid0 280 zł

Zasilacz: CHIEFTEC 550W GPS-550AB-A 240 zł

Obudowa: ATX http://allegro.pl/item731609254_uwaga_piek...a_przecena.html 115 zł

Ps. Mam zamiar podkręcić moc tego zestawu w miarę możliwość.

Proszę o pomoc w konfiguracji tego i wyrozumiałość :oops:

Edytowane przez Pacyficblue

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Proponuję :

Procesor : AMD Phenom II X3 720 Black Edition - 439 zł

Płyta Główna : ASRock M3A785GXH - 315 zł

RAM : GoodRam 2x2GB 1333MHZ - 260 zł

Karta Graficzna : Palit GeForce GTX 260 896MB Sonic - 599 zł

Zasilacz: Fortron FSP500-60GLN - 230 zł

HDD : Samsung 500GB 16MB Cache F3 - 195 zł

Napęd : Samsung SH-223B SATA - 95 zł

Obudowa : Tacens Prior - 135 zł

Razem : 2268 zł

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Procesor: Inter C2D E8500 ze względu na duży potencjał. 670 zł żeby zestaw nie był zbyt tani

Pamięci: 2 x 2Gb OCZ DDR2 1066 Mhz Cl5 Reaper powinny pomóc w O/C 260 zł ok

Płyta główna: ASUS P5Q SE PLUS ze względu na na proporcję ceny do jakości . 310 zł jak na serię P5Q to rena niska, piszesz o proporcji ceny do jakości...

Grafika: ZOTAC GeForce GTX260 896MB mit CUDA SynergyEdition wydaje się być przyzwoita. 500 zł poczytaj o sprzedawcy na forum, wydaje się mieć wątpliwą gwarancję

Dyski: 2xSEAGATE Barracuda 7200.12 250GB 8MB 7200rpm SATA2 3,5cala NCQ (ST3250318AS) Raid0 280 zł Dyski uznawane za awaryjne i jeszcze raid 0, nie lubisz swoich danych... Jeden dysk w technologi 500GB nie będzie dużo wolniejszy a napewno cichszy i chłodniejszy

Zasilacz: CHIEFTEC 550W GPS-550AB-A 240 zł

Obudowa: ATX http://allegro.pl/item731609254_uwaga_piek...a_przecena.html 115 zł gtx260 wejdzie napewno do tej obudowy? Głębokość obudowy oraz układ kosza/szyn na hdd może sprawić, że gtx nie zmieści się

Za takie pieniądze to składać co najmniej x4. E8x00 to fajne cpu ale nie za takie pieniądze. Dorwać fajną sztukę za 450zł to rozumiem. Za 670zł? nie... Parę zł więcej i jest Q9550 lub I5 750. Tyle, że do I5 mobo troszkę droższe.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki za pomoc, wybór moich podzespołów był faktycznie mało trafny. Skuszę się na zestaw wybrany przez Miquela.

A co do Raid0 to wydajność ponoć wzrasta dość zauważalnie. Jeśli chodzi o awaryjność to jest ona taka sama jak przy normalnych dyskach, lecz gdy coś się zepsuje to faktycznie lecą dane i są nie do odzyskania. Myślałem o Raid0 tylko jako partycji systemowej, z tego też powodu wybrałem najmniejsze pojemnościowo dostępne Barracudy.

Ps. Wspierałem się waszym artykułem - http://www.purepc.pl/jak_zbudowac_i_przysp...radnik?page=0,3

Edytowane przez Pacyficblue

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki za pomoc, wybór moich podzespołów był faktycznie mało trafny. Skuszę się na zestaw wybrany przez Miquela.

A co do Raid0 to wydajność ponoć wzrasta dość zauważalnie. Jeśli chodzi o awaryjność to jest ona taka sama jak przy normalnych dyskach, lecz gdy coś się zepsuje to faktycznie lecą dane i są nie do odzyskania. Myślałem o Raid0 tylko jako partycji systemowej, z tego też powodu wybrałem najmniejsze pojemnościowo dostępne Barracudy.

Ps. Wspierałem się waszym artykułem - http://www.purepc.pl/jak_zbudowac_i_przysp...radnik?page=0,3

Awaryjność raidu jest dwa razy większa niż pojedynczego dysku. Wynika to z prawdopodobieństwa. Fakt, że jest to np prawdopodobieństwo 1/1000 i 2/1000=1/500. Czyli można uznać, że niewielkie. Prawdopodobieństwo może być innego rzędu, nie wiem jakie dokładnie. Faktem jest, że przy 2 dyskach jest dwa razy większe. Miałem jednak na myśli co innego tj. dyski SEAGATE, poczytaj o ich awaryjności, np w dziale o dyskach.

Do do szybkości raidu - owszem przyśpiesza, musi być jednak zbudowany z szybkich dysków. Szybkość dysku jest zależna od jego prędkości obrotowej oraz gęstości zapisu (pojemności jednego talerza). I dla przykładu raid oparty na dyskach 250GB dwu talerzowych może być wolniejszy od jedno talerzowego dysku 500GB.

Rozumiem budowanie radi 0 z najszybszych dostępnych dysków. Ale budowanie raidu z dysków 250GB (które siłą rzeczy nie mogą być superszybkie) tylko po to aby mieć raid to troszkę bez sensu. Chcesz szybkość na system? Tu równie ważny jest czas dostępu (jak nie ważniejszy) jak i transfer. Od tego jest technologia SSD. Również zapraszam do działu Dyski twarde, cdromy, dvd, pendrive i inne pamięci masowe

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi