vinoo Opublikowano 12 Lutego 2010 Zgłoś Opublikowano 12 Lutego 2010 (edytowane) Zrób flasha tak jak Kean Ci zaproponował i sprawdź czy poprawi się OC. Bawiłem się każdym oficjalnym biosem (pomijając najnowszy 1.7) i nie przypominam sobie żeby jakieś różnice były w kręceniu proca, jedynie wystąpił problem z pamięciami. Sposobem Keana nie uwalisz mobo, tylko w razie w zaopatrz się w wiadro prądu jakby zabrakło ;D To już jakieś fatum musiałoby na tobie ciążyć gdyby i tym razem płyta padła ;] @Gregor1230 EIST = auto, ustawione x21 (gd65) » Naciśnij aby pokazać/ukryć tekst oznaczony jako spoiler « - "fota" Edytowane 12 Lutego 2010 przez Vinoo Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Taipan Opublikowano 12 Lutego 2010 Zgłoś Opublikowano 12 Lutego 2010 Poprzez LiveUpdate mozna sciagnac bios w wersji 1.6 w postaci windowsowego instalatora .exe Dobra metoda dla tych co maja jakies obawy odnosnie flashowania. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zaodrze244 Opublikowano 12 Lutego 2010 Zgłoś Opublikowano 12 Lutego 2010 ja nie mam jako takich wielkich obaw, biosy aktualizowałem od niepamiętnych czasów dopiero z msi wystąpił klops bo zachciało mi się go robić przez tego m-link-shita, zawsze robiłem z pod dosu i nie było problemów. odchodząc od temu to kiedyś załatwiłem sobie radeona 9800 przez wgranie biosa z którym działać niechciał ale karta na pci uratowała sytuację :D dzięki Vinoo za odp na moje pytanie :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RENMEi Opublikowano 12 Lutego 2010 Zgłoś Opublikowano 12 Lutego 2010 Ja właśnie przez M-Flash'a uwaliłem sobie płytkę :/, od biosu 1.0 używałem tego "cuda" do aktualizacji, zawsze było OK. A dzisiaj zachciało mi się aktualizacji z 1.6 na 1.7, procedura flasha przebiegła bez problemów, odliczenie czasu do resetu komputera i po resecie płyta martwa :/. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gregor1230 Opublikowano 12 Lutego 2010 Zgłoś Opublikowano 12 Lutego 2010 @Vinoo Dzięki. Jak się da 21 to powinno się dać i więcej ;], ale muszą coś wykombinować. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zaodrze244 Opublikowano 12 Lutego 2010 Zgłoś Opublikowano 12 Lutego 2010 Ja właśnie przez M-Flash'a uwaliłem sobie płytkę :/, od biosu 1.0 używałem tego "cuda" do aktualizacji, zawsze było OK. A dzisiaj zachciało mi się aktualizacji z 1.6 na 1.7, procedura flasha przebiegła bez problemów, odliczenie czasu do resetu komputera i po resecie płyta martwa :/. czyli przytrafiło ci się to samo co mi... msi powinno nam za to dawać gratis jakąś jeszcze gierke nie tylko call of ciualrez... :P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Navek Opublikowano 13 Lutego 2010 Zgłoś Opublikowano 13 Lutego 2010 Witam. Czy vdroop ~0.5-0.6V (miernikiem mierzone) na p55-gd65 jest normalny? Da się go jakimś sposobem zmniejszyć? oprócz pencil modów Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafa Opublikowano 13 Lutego 2010 Zgłoś Opublikowano 13 Lutego 2010 2 strony temu była o tym mowa... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Navek Opublikowano 13 Lutego 2010 Zgłoś Opublikowano 13 Lutego 2010 OK Dzięki, Muszę zaaktualizować bios bo zasilacz jest dobry. Jak najbezpieczniej wgrać bios i który 1.6 czy 1.7? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vinoo Opublikowano 13 Lutego 2010 Zgłoś Opublikowano 13 Lutego 2010 (edytowane) 1 strone temu była o tym mowa ;] Edytowane 14 Lutego 2010 przez Vinoo Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Roger7 Opublikowano 14 Lutego 2010 Zgłoś Opublikowano 14 Lutego 2010 Gdzie znajdę jakiś poradnik podkręcania na lga1156 szczególnie na płycie msi p55gd65 ? Może być po angielsku Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KUBA TM Opublikowano 14 Lutego 2010 Zgłoś Opublikowano 14 Lutego 2010 Jaki poradnik? Masz raptem 5 opcji do ustawienia ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vinoo Opublikowano 14 Lutego 2010 Zgłoś Opublikowano 14 Lutego 2010 (edytowane) Któryś z posiadaczy ripjaws 1600mhz testował ver. 1.7 biosu? Tak jak na biosie 1.5, 1.6 i na tym nowym 1.7 nie udaje mi się puścić pamięci na def. 1600mhz przy bclk 200 i memory ratio 4... Po zatwierdzeniu ustawień dochodzi do ładowania windy i zwiecha ;/ W ogóle świra dostaje komp przy tym ratio, już chyba powyżej 150 bclk winda przestaje się uruchamiać. Ktoś ma podobny problem? Edytowane 14 Lutego 2010 przez Vinoo Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Roger7 Opublikowano 14 Lutego 2010 Zgłoś Opublikowano 14 Lutego 2010 Jaki poradnik? Masz raptem 5 opcji do ustawienia ;)Ok, zatem jakie z defaulta powinienem przestawić ? Zmieniając BCK, jak dobrać poszczególne napięcia ? Czy pamięć podkręcać także ? W szczególności jakie powinny mieć wartości: Green Power: CPU Phase Control Cell Menu: Intel EIST, Intel C-STATE, Execute Bit Support, C1E Support, Overspeed Protection, QPI Ratio, ClockGen Tuner (CPU Amplitude Control, PCI EXpress Amplitude Control), Adjust PCI-E Frequency ? Rozumiem, że Intel Turbo Boost, OC Genie, Spread Spectrum powinno być wyłączone ? Vdroop Control na Low ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vinoo Opublikowano 14 Lutego 2010 Zgłoś Opublikowano 14 Lutego 2010 Stronę wcześniej zaodrze244 pytał się jak ustawiać napięcia... a opis opcji z biosa znajdziesz bez problemu na googlach Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Roger7 Opublikowano 15 Lutego 2010 Zgłoś Opublikowano 15 Lutego 2010 Stronę wcześniej zaodrze244 pytał się jak ustawiać napięcia... a opis opcji z biosa znajdziesz bez problemu na googlach Większość pytań i odpowiedzi na tym forum można by znaleźć na googlach. Chciałbym wiedzieć jak należy je ustawić przy podkręcaniu, a nie ich opis. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Chaos Opublikowano 15 Lutego 2010 Zgłoś Opublikowano 15 Lutego 2010 nie wiem czy tylko u mnie ale wczesniej plyta nie chciala dzialas przy 7-7-7 na memkach .. wgralem wczoraj bios 1.7 i teraz dziala normanie . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KUBA TM Opublikowano 15 Lutego 2010 Zgłoś Opublikowano 15 Lutego 2010 (edytowane) Wprawdzie nie sprawdzalem na ktorym z BIOSow lepiej lata cep (wczesniej tez dobrze mi wszystko dzialalo) ale polecam 1.7 (profile przynajmniej z poprzedniego bios'u sa zachowywane) :) Edytowane 15 Lutego 2010 przez KUBA TM Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Chaos Opublikowano 15 Lutego 2010 Zgłoś Opublikowano 15 Lutego 2010 od 1.6 ilestam przez wszystkie bety 1.7 dzialaly stare profile Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Colin_MC Opublikowano 15 Lutego 2010 Zgłoś Opublikowano 15 Lutego 2010 (edytowane) Chaos/Kuba TM - bios 1.7 wgrywaliście za pomocą m-flash, pod dosem, czy pod Windozą? EDIT - pytam, bo do tej pory robiłem to pod biosem (m-flash), a RENMei uwalił płytę właśnie przez to narzędzie... Edytowane 15 Lutego 2010 przez Colin_MC Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Chaos Opublikowano 15 Lutego 2010 Zgłoś Opublikowano 15 Lutego 2010 Chaos/Kuba TM - bios 1.7 wgrywaliście za pomocą m-flash, pod dosem, czy pod Windozą? EDIT - pytam, bo do tej pory robiłem to pod biosem (m-flash), a RENMei uwalił płytę właśnie przez to narzędzie... ja zawsze wszystie wgrywalem z biosu przez M-Flash. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KUBA TM Opublikowano 15 Lutego 2010 Zgłoś Opublikowano 15 Lutego 2010 (edytowane) Ja wgrywam pod DOSem. Poprzez BIOS wgrywalem tylko w Asusach ;) Edytowane 15 Lutego 2010 przez KUBA TM Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vinoo Opublikowano 15 Lutego 2010 Zgłoś Opublikowano 15 Lutego 2010 (edytowane) Większość pytań i odpowiedzi na tym forum można by znaleźć na googlach. Chciałbym wiedzieć jak należy je ustawić przy podkręcaniu, a nie ich opis. Trochę wysiłku nie zaszkodzi, ale widzę, że leń jesteś więc: eist, c1e, c-state, overspeed protection, spread spectrum - disabled (c-state po ustabilizowaniu procesora możesz włączyć, nie gwarantuje, że będzie stabilnie z tą opcją działał) vdroop - low cpu phase control - nie ma znaczenia czy na stałe działają wszystkie fazy, czy są dobierane do obciążenia Execute Bit Support - to cholerstwo nie wiem od czego jest, nie znalazłem żadnego opisu, disabled czy enabled działa mi tak samo qpi ratio - bodajże powyżej 200bclk powinno być ustawione na x16. Pierrdoły od oc genie/base clock button możesz wyłączyć, natomiast o napięciach poczytaj sobie w temacie o i5 Wprawdzie nie sprawdzalem na ktorym z BIOSow lepiej lata cep (wczesniej tez dobrze mi wszystko dzialalo) ale polecam 1.7 (profile przynajmniej z poprzedniego bios'u sa zachowywane) icon_smile3.gifMój lata na każdym tak samo. Ze starszych biosów profile także są zapamiętywane. (z 1.4 na 1.7 i spowrotem na 1.4 profile zostały zachowane, jedynie nazwy, pod jakimi je zapisałem, nie były wyświetlane w 1.7) Chaos/Kuba TM - bios 1.7 wgrywaliście za pomocą m-flash, pod dosem, czy pod Windozą? EDIT - pytam, bo do tej pory robiłem to pod biosem (m-flash), a RENMei uwalił płytę właśnie przez to narzędzie... M-flash'em nie jedna osoba już schrzaniła sobie mobo. Wklejałem wcześnie linki z forum msi, gdzie piszą ze m-flash uwala płyty. Dosem na pewno najbezpieczniej a zrobienie bootowalnego pena zajmuje dosłownie chwile. Sam już z 10 razy skorzystałem z m-flash'a i jeszcze nic się nie stało z mobo, ale lepiej dmuchać na zimne i przejść na dosa.. Edytowane 15 Lutego 2010 przez Vinoo Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Chaos Opublikowano 15 Lutego 2010 Zgłoś Opublikowano 15 Lutego 2010 M-flash'em nie jedna osoba już schrzaniła sobie mobo. Wklejałem wcześnie linki z forum msi, gdzie piszą ze m-flash uwala płyty. Dosem na pewno najbezpieczniej a zrobienie bootowalnego pena zajmuje dosłownie chwile. Sam już z 10 razy skorzystałem z m-flash'a i jeszcze nic się nie stało z mobo, ale lepiej dmuchać na zimne i przejść na dosa..imho Ci ktorym sie cos zjebalo popełnili jakis bład .. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KUBA TM Opublikowano 15 Lutego 2010 Zgłoś Opublikowano 15 Lutego 2010 Moze lewe biosy wgrywali :D Ciezko tam cos zrobic 'nie tak' ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
CLAU Opublikowano 15 Lutego 2010 Zgłoś Opublikowano 15 Lutego 2010 imho Ci ktorym sie cos zjebalo popełnili jakis bład .. Samo MSI przyznalo, ze M-flash jest wadliwy wiec nie wiem dlaczego tak ciezko uwierzyc w bledy w oprogramowaniu a tym samym z gory zakladac brak doswiadczenia uzytkownikow. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Chaos Opublikowano 15 Lutego 2010 Zgłoś Opublikowano 15 Lutego 2010 Samo MSI przyznalo, ze M-flash jest wadliwy wiec nie wiem dlaczego tak ciezko uwierzyc w bledy w oprogramowaniu a tym samym z gory zakladac brak doswiadczenia uzytkownikow.oj nie odbieraj tego tak doslownie.. nie mialem zamiaru nikogo obrazac. Aczkolwiek niedoswiadczenie uzytkownikow jest czesto problemem Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Colin_MC Opublikowano 16 Lutego 2010 Zgłoś Opublikowano 16 Lutego 2010 Fakt faktem - w m-flash ciężko coś popsuć :) Ja wgram 1.7 przez bootowalnego pena, wolę nie ryzykować :) (choć do tej pory robiłem kilka up i downgrade-ów bez problemu). Szkoda byloby teraz być bez kompa przez 3tygodnie... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KUBA TM Opublikowano 16 Lutego 2010 Zgłoś Opublikowano 16 Lutego 2010 Problemem moze byc wgrywanie biosow nie na defaulcie i do tego z OC. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Colin_MC Opublikowano 16 Lutego 2010 Zgłoś Opublikowano 16 Lutego 2010 Problemem moze byc wgrywanie biosow nie na defaulcie i do tego z OC. Może i tak. Ale ja zawsze wgrywałem mając procka podkręconego ;-) Teraz jakoś wolę nie ryzykować... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...