Skocz do zawartości
pablos

Czyżby padł zasilacz ???

Rekomendowane odpowiedzi

Objawy: przy próbie włączenia praktycznie zero reakcji ze strony kompa - nie pali się diodka infoamująca o napięciu na płycie, nie startują dyski ani wentylator w zasilaczu; jedynie następuje minimalny ruch wentylatora na procku - wykonuje on góra 1-2 obroty

Stało się to po dosyć niefortunnej akcji: wymieniałem procesor i jak sie okazało zapinka radiatora nia zaskoczyła do końca - po włączeniu puściła, radiator nie przylegał więc do procka, ten bardz się nagrzał i komp się wyłączył...po wymianie procka na poprzedni i prawidłowym zainstalowaniu radiatora+wiatraka komp ruszył na 2-3 sekundy i zgasł ponownie...od tego momentu objawy jw.

czy w ten sposób mógł sie spalić zasilacz (nagrzany procek pobrał zbyt dużo mocy ?); dziasiaj wyjmę zasilacz z obudowy, zepnę przewody i zobaczę czy choćby wiatrak zaskoczy...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Objawy: przy próbie włączenia praktycznie zero reakcji ze strony kompa - nie pali się diodka infoamująca o napięciu na płycie, nie startują dyski ani wentylator w zasilaczu; jedynie następuje minimalny ruch wentylatora na procku - wykonuje on góra 1-2 obroty

Stało się to po dosyć niefortunnej akcji: wymieniałem procesor i jak sie okazało zapinka radiatora nia zaskoczyła do końca - po włączeniu puściła, radiator nie przylegał więc do procka, ten bardz się nagrzał i komp się wyłączył...po wymianie procka na poprzedni i prawidłowym zainstalowaniu radiatora+wiatraka komp ruszył na 2-3 sekundy i zgasł ponownie...od tego momentu objawy jw.

czy w ten sposób mógł sie spalić zasilacz (nagrzany procek pobrał zbyt dużo mocy ?); dziasiaj wyjmę zasilacz z obudowy, zepnę przewody i zobaczę czy choćby wiatrak zaskoczy...

Zasiłki nie wyciągaj, wyciągnij wyczkę z mobo, zewrzyj zielony kabelek z czarnym kawałkiem przewodu. Jak komp ożyje - zaplą się na chwilę startu lampki na HDD, CDROM, FDD i zakręci wentylator w zasiłce to zasiłka jest prawie na 100% sprawna.

Zrób ten eksperyment, ale moim zdaniem jest padnięta .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

oki...nie pozostaje mi nic innego jak przeprowadzić proponowany przez zgk5 eksperymencik jak wróce z pracy...a potem już tylko ew wizyta na giełdzie i polowanie na nowy zasilacz pozostanie chyba...:-)

dzięki...i zobaczymy co da "ekperyment"...rozumiem, że jak zasilacz ruszy to znaczy że mam skopaną płytę...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

oki...nie pozostaje mi nic innego jak przeprowadzić proponowany przez zgk5 eksperymencik jak wróce z pracy...a potem już tylko ew wizyta na giełdzie i polowanie na nowy zasilacz pozostanie chyba...:-)

dzięki...i zobaczymy co da "ekperyment"...rozumiem, że jak zasilacz ruszy to znaczy że mam skopaną płytę...

Tak, dobrze rozumujesz, najlepiej to zostaw tylko zasilanie CDROMU, Resztę tj. HDD, FDD i inne też odłącz na zasilaniu. Zwiększy się pradwopodobieństwo prawidłowej diagnozy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no i jednak walnął zasilacz...sprawdzałem zwierając odpowiednie kabelki - ani drgnął...:(

tak więc problem się wyjaśnił...potrzebny nowy zasilacz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no i jednak walnął zasilacz...sprawdzałem zwierając odpowiednie kabelki - ani drgnął...:(

tak więc problem się wyjaśnił...potrzebny nowy zasilacz

Zasiłka jest padnięta, ale jak po właczeniu wentyl wykonuje 1-2 obroty to naprawa nie jest skomplikowana. Przy takim uszkodzeniu z reguły padają diody mocy Schottky, lub scaleczek sterujący. Tak czy owak to już schrot, chyba że ta Twoja zasiłka jest jakaś markowa, wtedy warto naprawić.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

zasilacz codegeon...więc raczej średnio "markowy"...poza tym nie znam się na elektronice na tyle, żeby w nim grzebać i wymieniać jakieś elementy - może i by mi się udało, ale nie wiem jaki wpływ miało by to na późniejszą pracę całego systemu

zdecyduję się chyba na model 300W...i tyle

w każdym bądź razie dzięki za pomoc

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...