garrowq Opublikowano 15 Września 2009 Zgłoś Opublikowano 15 Września 2009 (edytowane) Nie wiem czy ten temat nadaje się do tego działu, jak coś to przepraszam. A więc ostatnio kiedy kopiowałem dane z mojego wd500gb na inny dysk western Digital 1TB (kopiowanie w locie, USB=> USB) mój komputer się zawiesił. Po restarcie chciał się sprawdzać chkdsk, więc dałem mu sie zeskanować. Skanowało się bardzo długo (około 2h) więc w końcu zresetowałem kompa i włączyłem bez skana. No i wtedy mój dysk przenośny przestał działać. Z drugim dyskiem (na który kopiowałem dane) na szczęscie nic się nie stało. Sytuacja wygląda tak: System widzi dysk (D:) ale kiedy próbuję na niego wejśc wyświetla mi się błąd " D: nie jest dostępny. Plik lub katalog jest uszkodzony i nieczytelny." Próbowałem z poziomu systemu chkdsk d: /f skanowanie pięknie się zrobiło, nic nie wykrywa. Następnie włączyłem program paragon hard disc manager w którym dowiedziałem się że na moim dysku nadal jest 460GB danych. Paragonem robiłem testy typu check file system integrity gdzie w raporcie dowiedziałem się najpierw że dysk ma "bad clusters" a później mojemu dysku dolegają "some minor errors" Problem w tym że na dysk nie można się dostać, a ja chcę zachować moje dane, są dla mnie bardzo ważne, prosiłbym najpierw o pomoc bez używania formata i czegoś w tym stylu. Dodam tylko jeszcze, że próbowałem skanować chkdsk d: /r ale na 4 etapie po całej nocy miałem 7% , i aplikacja się zawieszała. Nie wiem już kompletnie co robić, przeszukałem google, kilka artykułów itd ale nic nie pomogło! Proszę o pomoc. Ewentualnie jeśli nie widzicie innej drogi jak format to napiszcie w jaki sposób dobrze sformatować... EDIT: Problem rozwiązałem formatując dysk a następnie odzyskałem z niego wszystkie dane które chciałem, używałem programu Get Data back for NTFS v 3.64 Edytowane 20 Września 2009 przez garrowq Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...