Skocz do zawartości
izzy89

Pascal

Rekomendowane odpowiedzi

Mam do zrobienia zadanie

Proszę skonstruować algorytm i napisać program, który:

1. Tworzy dwuwymiarową kwadratową macierz liczb całkowitych B(5x5), której element pobierane z pliku STUD.OUT. Plik ten znajduje się na dysku D w katalogu rekrut i zawiera rekordy o strukturze:

Symbol

Nazwisko

Imię

Kierunek

Urlop(typu logicznego)

Score

Do tablicy wprowadzone jest pierwszych 25 wartości Score studentów zarządzania - ale tylko, jeżeli ta wartość jest większa niż 100.

2. Z elementów macierzy B tworzy macierz C w następujący sposób:

- podwaja elementy z głównej przekątnej

- do elementów leżących nad główną przekątną dodaje 1

- od elementów leżących pod główną przekątną odejmuje 1

3. Wyświetla wierszami macierz C.

4. Wyświetla komunikat informujący o położeniu minimum odwrotnej przekątnej macierzy C.

5. Tworzy jednokierunkową listę nazwisk i imion studentów, którzy wzięli urlop dziekański.

Każda pomoc będzie mile widziana.

wiem miej wiecej jak zrobić je gdy mam oddzielenie działania na macierzach i na plikach lecz nie mam pojęcia gdy to jest połączone jak ktoś bym mi w tym pomógł nawet opisowo, mniej więcej to była bym bardzo wdzięczna prosze

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi