MajQ Opublikowano 16 Września 2009 Zgłoś Opublikowano 16 Września 2009 czy udało się komuś skonfigurować WOL na routerze TL-WR543G? chodzi mi o wybudzenie komputera z internetu. wyczytałem, że trzeba przekierować port na broadcast. niestety router nie akceptuje przekierowania na adres 192.168.1.255 więc zmieniłem maskę podsieci na 255.255.255.128 i próbuję przekierować magic packet na adres rozgłoszeniowy 192.168.1.127 lecz bez rezultatu. router nie posiada funkcji WOL a mi skończyły się już pomysły. próbowałem też przez DMZ - również bez skutku. są jeszcze jakieś opcje? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LukIT Opublikowano 24 Września 2009 Zgłoś Opublikowano 24 Września 2009 Rozumiem że karta sieciowa twojego komputera ma Wake-on-LAN? i jest on włączony? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MajQ Opublikowano 29 Września 2009 Zgłoś Opublikowano 29 Września 2009 oczywiście. WOL w sieci lokalnej działa bez problemu. wygląda na to, że magic packet zatrzymuje sie na routerze. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gauss Opublikowano 2 Października 2009 Zgłoś Opublikowano 2 Października 2009 Mam identyczny problem. Co udało mi się odkryć, to to że czasami komp się włącza. Mam przekierowany port 9 na IP komputera, który chce uruchomić i przez ten uruchamiam. Po lanie uruchamianie działa ok natomiast przez Internet tylko czasami. Sprawdzałem czy pakiety magic dochodzą do komputera. Dochodzą w obu przypadkach (lan internet) a to dlatego, że gdy komp jest włączony w ARP widnieje wpis MACa karty WOL. Problem tkwi zatem w tablicy ARP Routera. Prawdopodobnie po wyłączeniu komputera zostaje ona wyczyszczona przez to nie wiemy na jakim IP działa karta sieciowa do której się odwołujemy. Czy ktoś ma pomysł jak dodać na stałe wpis do ARP dla tego routera Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MajQ Opublikowano 2 Października 2009 Zgłoś Opublikowano 2 Października 2009 (edytowane) Problem tkwi zatem w tablicy ARP Routera. Prawdopodobnie po wyłączeniu komputera zostaje ona wyczyszczona przez to nie wiemy na jakim IP działa karta sieciowa do której się odwołujemy. Czy ktoś ma pomysł jak dodać na stałe wpis do ARP dla tego routerau mnie ani razu nie załapał z zewnątrz. wydaje mi się, że router nie potrafi przekierować pakietu wybudzającego na adres rozgłoszeniowy sieci. o ile dobrze pamiętam odbywa się to na 2 warstwie OSI więc adres IP nie ma tu nic do rzeczy. pakiet zawiera przecież adres MAC i jeśli był by rozesłany na sieć to nasłuciach!ąca sieciówka powinna go odebrać i włączyć kompa. a że pakiety dochodzą przy włączonym kompie jeśli przekierowujesz je na jego IP to chyba normalne ;) Edytowane 2 Października 2009 przez DuG1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gauss Opublikowano 3 Października 2009 Zgłoś Opublikowano 3 Października 2009 Hmm. No u mnie to włączanie działa w momencie gdy komputer został wyłączony po wysłaniu do niego kilku pakietów z Internetu gdy był włączony. Stąd wniosek, że router "pamięta" krótki czas przypisanie mac-a do ip, na który przekierowany został port 9. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...