BRANDI Opublikowano 8 Maja 2003 Zgłoś Opublikowano 8 Maja 2003 Zależy mi na wej/wyj TV. Co sądzicie o tej karcie: http://sklep.komputronik.pl/pelny.php?id=6868 -Czy jest to nowość? -Czy warto ją kupić? -Czy jest na 128-bitowych kościach? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
driver_kierowca Opublikowano 8 Maja 2003 Zgłoś Opublikowano 8 Maja 2003 z tego co wiem to ten super grace jest na 128 bit kosciach wiec jest OK, takie info znalazlem na stronie producenta. a czy warto kupic ... IMHO warto, sam wlasnie mam zamiar kupic. zobacz tez tutaj: http://sklep.barwkomp.pl/index.php?js=1&ko...od=GRSA9164DTDB a wogole jak mieszkasz w jakims wiekszym miescie to pochodz i sie popytaj po sklepach, bo ja mialem taka sytuacje np: wchodze i sie pytam czy jest radek 9100 z VIVO (w cenniku byl bez VIVO tylko i to za 400 zeta), a koles mowi ze mozna zamowic i ze kosztuje ... 370 !!! wiec naprawde nie wiem po co kupowac bez vivo za 400 jak mozna poczekac jeden dzien i kupic z vivo za 370 :twisted: i tak w 3 sklepach mialem, w innych zas twierdzili ze nie ma takiej karty wogole na rynku :wink: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BRANDI Opublikowano 8 Maja 2003 Zgłoś Opublikowano 8 Maja 2003 z tego co wiem to ten super grace jest na 128 bit kosciach wiec jest OK, takie info znalazlem na stronie producenta. a czy warto kupic ... IMHO warto, sam wlasnie mam zamiar kupic. zobacz tez tutaj: http://sklep.barwkomp.pl/index.php?js=1&ko...od=GRSA9164DTDB a wogole jak mieszkasz w jakims wiekszym miescie to pochodz i sie popytaj po sklepach, bo ja mialem taka sytuacje np: wchodze i sie pytam czy jest radek 9100 z VIVO (w cenniku byl bez VIVO tylko i to za 400 zeta), a koles mowi ze mozna zamowic i ze kosztuje ... 370 !!! wiec naprawde nie wiem po co kupowac bez vivo za 400 jak mozna poczekac jeden dzien i kupic z vivo za 370 :twisted: i tak w 3 sklepach mialem, w innych zas twierdzili ze nie ma takiej karty wogole na rynku :wink: ...no tak!w BarwKompie jest ona najtaniej! Jedno mnie tylko zastanawia: Dlaczego z VIVO jest tańsza? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
driver_kierowca Opublikowano 8 Maja 2003 Zgłoś Opublikowano 8 Maja 2003 moim zdaniem (tak sobie tlumacze :wink: ) z jak kupujesz z VIVO to oni jada do hurtowni bo w sklepie nie maja i masz po najnowszych (w tym przypadku nizszych) cenach. a to co jest w sklepie kupili wczesniej, jak ceny byly wyzsze ... w sklepach internetowych juz jest "normalnie" tj. vivo wychodzi drozej ... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BRANDI Opublikowano 8 Maja 2003 Zgłoś Opublikowano 8 Maja 2003 z tego co wiem to ten super grace jest na 128 bit kosciach wiec jest OK, takie info znalazlem na stronie producenta. a czy warto kupic ... IMHO warto, sam wlasnie mam zamiar kupic. zobacz tez tutaj: http://sklep.barwkomp.pl/index.php?js=1&ko...od=GRSA9164DTDB a wogole jak mieszkasz w jakims wiekszym miescie to pochodz i sie popytaj po sklepach, bo ja mialem taka sytuacje np: wchodze i sie pytam czy jest radek 9100 z VIVO (w cenniku byl bez VIVO tylko i to za 400 zeta), a koles mowi ze mozna zamowic i ze kosztuje ... 370 !!! wiec naprawde nie wiem po co kupowac bez vivo za 400 jak mozna poczekac jeden dzien i kupic z vivo za 370 :twisted: i tak w 3 sklepach mialem, w innych zas twierdzili ze nie ma takiej karty wogole na rynku :wink: Mogę prosić link do tej stronki z tym SuperGrace'a -))) bo jakoś nie mogę go znaleźć... :oops: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kisio Opublikowano 8 Maja 2003 Zgłoś Opublikowano 8 Maja 2003 a jest gdzies fotka tego SG z VIVO ? bo na barw jest fotka zwykłego.. ;/ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BRANDI Opublikowano 8 Maja 2003 Zgłoś Opublikowano 8 Maja 2003 a jest gdzies fotka tego SG z VIVO ? bo na barw jest fotka zwykłego.. ;/ W BarwKompie tez jest ta karta graficzna bądź poniżej: http://sklep.komputronik.pl/pelny.php?id=6868 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
_Vip_ Opublikowano 8 Maja 2003 Zgłoś Opublikowano 8 Maja 2003 Z tego co sie orientuje to ten Radek ViVo ma zanizone taktowanie pamieci - 230MHz.Rdzen standardowo 250MHz. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dreadful_baby Opublikowano 8 Maja 2003 Zgłoś Opublikowano 8 Maja 2003 witam... co to jest te vivo :?: i... dlaczego na BarwKompie nie ma opisu do tej karty :?: 8O link do barwkompa http://sklep.barwkomp.pl/opisP.php?kodprod...od=GRSG9164DTDV Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
_Vip_ Opublikowano 8 Maja 2003 Zgłoś Opublikowano 8 Maja 2003 witam... co to jest te vivo :?: i... dlaczego na BarwKompie nie ma opisu do tej karty :?: 8O link do barwkompa http://sklep.barwkomp.pl/opisP.php?kodprod...od=GRSG9164DTDV ViVo czyli Video-In,Video-Out.Nic innego jak wejscie i wyjscie wideo.Dzieki wejsciu wideo i chipowi ATi Rage Theater karta potrafi kodowac material np.z analogowej kamery bezposrednio do MPEG2 bez gubienia klatek.Tego zwykle kart nvidii nie potrafia.No a wyjscie wideo umozliwia podlaczenie kompa do telewizora co napewno docenia milosnicy filmow. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lechoo Opublikowano 8 Maja 2003 Zgłoś Opublikowano 8 Maja 2003 (...) karta potrafi kodowac material np.z analogowej kamery bezposrednio do MPEG2 bez gubienia klatek.Tego zwykle karty nvidii nie potrafia.Mylisz się :P W obu przypadkach kompresja MPEG jest programowa. Natomiast jeśli ktoś bawi się w amatorską obróbkę filmów na komputerze, to znacznie wygodniejszy od MPEG jest format MJPEG (np. kodek Morgan MJPEG v3) w którym każdka klatka skompresowana jest niezależnie. Amatorskie karty video (np. Pinnacle DC10+) wykorzystują również kompresję MJPEG, ale robią to całkowicie sprzętowo nie obciążając procesora. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dreadful_baby Opublikowano 8 Maja 2003 Zgłoś Opublikowano 8 Maja 2003 ahha... a jak sie ma karta Herculesa to tej karty :?: roznica jest w cenie 50zl to wie a jak z wydajnoscia :?: ostatnio jak czytalem forum to wynikalo ze trza brac tylko tego herca bo sie dopsze kreci itd... wiec mam maly dylemat... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BRANDI Opublikowano 8 Maja 2003 Zgłoś Opublikowano 8 Maja 2003 Z tego co sie orientuje to ten Radek ViVo ma zanizone taktowanie pamieci - 230MHz.Rdzen standardowo 250MHz. Rozmawiałem dzisiaj przez gg z gościem z Komputronika.Niestety nie był w stanie nic ciekawego o tej karcie powiedzieć.Nie dowiedziałem sie nawet czy jest na pakięciach 128-bitowych? Z tego co wiem to taktowanie ma 250/230 Już niedługo na www.benchmark.pl ma się ukazać test tego Supergrace'a. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
_Vip_ Opublikowano 8 Maja 2003 Zgłoś Opublikowano 8 Maja 2003 (...) karta potrafi kodowac material np.z analogowej kamery bezposrednio do MPEG2 bez gubienia klatek.Tego zwykle karty nvidii nie potrafia.Mylisz się :P W obu przypadkach kompresja MPEG jest programowa. Natomiast jeśli ktoś bawi się w amatorską obróbkę filmów na komputerze, to znacznie wygodniejszy od MPEG jest format MJPEG (np. kodek Morgan MJPEG v3) w którym każdka klatka skompresowana jest niezależnie. Amatorskie karty video (np. Pinnacle DC10+) wykorzystują również kompresję MJPEG, ale robią to całkowicie sprzętowo nie obciążając procesora. Jesli uwazasz ze myle sie stwierdzajac ze karta potrafi kodowac bezposrednio do MPEG2 bez gubienia klatek...to chyba nigdy nie miales takiej karty :P Co do standardow kompresji MJPEG to masz oczywiscie racje ale ja mowie tu o kartach ATi a nie amatorskich kart do nieliniowego montazu wideo.Co do czysto programowego kodowania...znowu sie mylisz,poczytaj chocby specyfikacje Rage Theater na oficjalnym saicie ATi i sprawdz jakie wykonuje zadania. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
_Vip_ Opublikowano 8 Maja 2003 Zgłoś Opublikowano 8 Maja 2003 Krotki opis Rage Theater : http://www.ati.com/technology/hardware/rag...r/features.html Od ponad roku uzywam karty z serii AllinWonder i dosc czesto zgrywam przy jej pomocy material wlasnie z kamery analogowej i naprawde wiecej do szczescia mi nie trzeba.Material zgrywam bezposrednio w pelnym PAL'u (720x576) wlasnie do MPEG2 i nastepnie -----> Divx,SVCD,lub bez kompresji w MPEG2 do kolekcji plytek DVD (tyle ze na CD'kach :D ).Napewno predko jej sie nie pozbede wlasnie przez jej mozliwosci multimedialne (bo wydajnosc na poziomie GTS'a to niestety kiepawo :P ) Jeszcze raz powtarzam ,ze to jest czysta amatorka. p.s - sorry za OT Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lechoo Opublikowano 8 Maja 2003 Zgłoś Opublikowano 8 Maja 2003 Krotki opis Rage Theater :http://www.ati.com/technology/hardware/ragetheater/features.html High Quality Video-in RAGE THEATER's adaptive comb filter and advanced on-chip circuitry ensures that Composite and S-Video analog inputs in NTSC, PAL, and SECAM format are converted into high quality, low noise digital video for a sharper image. In addition, RAGE THEATER provides a full range of VBI services that includes Teletext, Closed Captioning, and Intercast. Nic nie ma na temat jakiegokolwiek sprzętowego wsparcia przy kompresji MPEG, poprostu ATI dobrze zoptymalizowało soft do kompresji w locie (sterowniki). To samo można zrobić na kostce SAA7108 (GF4Ti), ale żaden z producentów kart nie napisał sterownika ze zoptymalizowaną kompresją MPEG, można grabować jedynie klatki nieskompresowane. Nie jest aż tak źle jak pisałeś wcześniej - na sprzęcie kumpla z prockiem A2400+ zgrywałem przy użyciu VIVO na GF4Ti sekwencje video do MJPEG-a (~4MB/s) bez żadnego gubienia klatek w rozdzielczości 720x576, obciążenie procesora nie przekraczało 50%. U siebie mam kartę ze sprzętowym MJPEG, więc też jest dobrze :) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jodlasty Opublikowano 8 Maja 2003 Zgłoś Opublikowano 8 Maja 2003 ups Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
_Vip_ Opublikowano 8 Maja 2003 Zgłoś Opublikowano 8 Maja 2003 Jak nie ma jak jest :) High Quality Integrated Video Encoder / Decoder with Digital Audio Support p.s - poszukam jeszcze czegos konkretnego na ten temat Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lechoo Opublikowano 8 Maja 2003 Zgłoś Opublikowano 8 Maja 2003 Jak nie ma jak jest :) High Quality Integrated Video Encoder / Decoder with Digital Audio Support A gdzie jest napisane o MPEG2 :?: W karcie informacyjnej układu SAA7108 pojawia się to samo określenie (encoder/decoder) które oznacza (w uproszczeniu) poprostu przetwornik c/a i a/c. A TU masz szczegółowe karty katalogowe tego układu. Na temat ATI Rage Theater nie znalazłem w sieci nic bardziej szczegółowego, a przecież ten układ ma już kilka lat, i z tego co wiem wogóle nie ewoluował... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
_Vip_ Opublikowano 8 Maja 2003 Zgłoś Opublikowano 8 Maja 2003 Troche sie naszukalem : http://www.reactorcritical.com/columns/col...lumn-tvin.shtml http://www.explosivelabs.com/articles/aiw&pc/pg3.shtml Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
_Vip_ Opublikowano 8 Maja 2003 Zgłoś Opublikowano 8 Maja 2003 Jak nie ma jak jest :) High Quality Integrated Video Encoder / Decoder with Digital Audio Support A gdzie jest napisane o MPEG2 :?: W karcie informacyjnej układu SAA7108 pojawia się to samo określenie (encoder/decoder) które oznacza (w uproszczeniu) poprostu przetwornik c/a i a/c. A TU masz szczegółowe karty katalogowe tego układu. Na temat ATI Rage Theater nie znalazłem w sieci nic bardziej szczegółowego, a przecież ten układ ma już kilka lat, i z tego co wiem wogóle nie ewoluował... ewoluowal...niedawno wyszedl Theater200 ktory jest montowany na R9000/9700 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
_Vip_ Opublikowano 8 Maja 2003 Zgłoś Opublikowano 8 Maja 2003 Recki mojej karty : http://pl.tomshardware.com/graphic/20000821/index.html http://www.pila3d.com/ ---->recenzje----->allinwonder radeon I bylbym wdzieczny gdybys mi niewmawial co ta karta potrafi a czego nie :) Jesli udowodnisz mi ze ta karta nie potrafi kodowac do MPEG2 pelnego PAL'u to zjem moj komputer !! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kaeres Opublikowano 8 Maja 2003 Zgłoś Opublikowano 8 Maja 2003 Zależy mi na wej/wyj TV. Co sądzicie o tej karcie: http://sklep.komputronik.pl/pelny.php?id=6868 -Czy jest to nowość? -Czy warto ją kupić? -Czy jest na 128-bitowych kościach? 230ddr = 500mhz 8O 8O 8O eee :?: Pewnie to 128bit bo ma 4 kosci z tej czolowej strony (chyba, ze nowe oszustwo i z drugiej nie ma wcale). No i jak za karte ATI R200 z VIVO tylko 400 pln to IMHO bubel. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
slayne Opublikowano 8 Maja 2003 Zgłoś Opublikowano 8 Maja 2003 to co kto pierwszy kupuje tego supergrace'a vivo bo ja tez sie na niego napaliłem i przy okazji bym sobie wziął z barwkompa 2xtwinmosy 333 256 MB Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BRANDI Opublikowano 8 Maja 2003 Zgłoś Opublikowano 8 Maja 2003 to co kto pierwszy kupuje tego supergrace'a vivo bo ja tez sie na niego napaliłem i przy okazji bym sobie wziął z barwkompa 2xtwinmosy 333 256 MB ...ja bym wolał żebyś to Ty był pierwszy...i zdał nam jakąś relacyjkę... :idea: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
slayne Opublikowano 8 Maja 2003 Zgłoś Opublikowano 8 Maja 2003 a moze i wezme zreszta w ciagu 10 dni mozna odesłać jakby coś nie tak było a czy ktoś widział gdzieś recke tej karty Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BRANDI Opublikowano 8 Maja 2003 Zgłoś Opublikowano 8 Maja 2003 a moze i wezme zreszta w ciagu 10 dni mozna odesłać jakby coś nie tak było a czy ktoś widział gdzieś recke tej karty Ja od rana juz szukam recki tej karty i klapa... Jednak gościu z Komputronika zapewniał mnie,że już niedługo ukaże się teścik w www.benchmark.pl Zobaczymy! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
slayne Opublikowano 8 Maja 2003 Zgłoś Opublikowano 8 Maja 2003 byle szybko Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
slayne Opublikowano 8 Maja 2003 Zgłoś Opublikowano 8 Maja 2003 na benchmarku jest opinia i to nie bardzo pozytywna o 9100 supergrace "Od wczoraj stałem się szczęśliwym posiadaczem Radeona 9100 firmy Super Grace.Karta ładniutka, wentylator, wejście TV, DVI ect- pamięci 4 ns. Czyli nic wielkiego a cieszy:). Instalacja przebiegła bez problemowo. I nie powiem byłem zadowolony. Ale jak każdy postanowiłem sprawdzić ile z tej karty da się wycisnąć i tutaj pierwsze rozczarowanie. Specyfikacja karty według producenta wynosi 250 mhz rdzeń oraz 250(500)Mhz pamięć. Moja karta miała rdzeń ustawiony na 230 Mhz - pamięć 200 mhz. Zrobiłem instalację systemu na nowo- mysle ech kaszanka powstało bo może pozostały jakieś sterowniki po Gforce. Nic nie dało. Znowu 230/200. Maksymalnie z karty wycisnąłem dla rdzenia 280 dla pamieci 242. Moze ja trafiłem tylko na taki niedotaktowany egzempalarz- a moze jest to wada wszystkich kart Super Grace. Ide go dzisiaj wymienić na coś innego jesli da radę oczywiście. W kazdym bądz razie ostrzegam przed zakupem tego produktu." Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BRANDI Opublikowano 8 Maja 2003 Zgłoś Opublikowano 8 Maja 2003 hm...czyżby jakieś problemy...? Chyba jeszcze się troszeczkę wszczymam? Thx! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...