Skocz do zawartości
gentillo

Epox 8rda+ zmiana biosu i klops

Rekomendowane odpowiedzi

Zakładam oddzielny temat - sorry - Ale na topicu o epoxie jest totalny groch z kapustą. I nie bardzo już wierzę, że ktos będzie chciał spojrzeć na mój problem.

Ludzie tragedia. Chciałem flashnąć sobie biosik. Moja płyta oryginalnie miała bios z 2003.03.05, czyli dość nowy. Miałem zamiar sprawdzić jak będzie chulać ze starszym, bo słyszłem opinie, że można bardziej podkręcić FSB i jest stabilnie. Zapodałem sobie biosik z 2003.01.29. Flashowanie OK. Nie wywaliło żadnego błędu. Wszystkie paseczki przeszły. Sumy kontrolne OK. REsecik. Zworka od CMOS - resecik. Włączamy zasilanie. I płyta jest martwa. . Bateria wyciągnięta na godzinę. I kupa. Czy możliwe jest, że starszy bios, może nie pasować do nowszych wersji płyty głównej . Co jest grane Może ktoś mnie oświeci. Może ktoś przeżył coś podobnego. Please help. I jeszcze jedno pytanie. Czy Epox obsługuje ratowanie biosu z dykietki ratunkowej? Potrzebny jest BIOS z boot blockiem i wydaje mi się że tego nie ma.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z tym że płyta padła to już się pogodziłem. Chciałbym tylko wiedzieć dlaczego. Wersja płyty 1.1. Czy ma to jakieś znaczenie. Nigdzie na stroie Epoxa nie jest napisane, że biosy pasują tylko do konkretnej wersji płyty. Przy MSI gdy próbowałem flashnąć bios od innej wersji to flash na to nie pozwalał.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hmm WSZYSKIE paseczki mówisz :? to trochę dziwne przy standardowym flashowaniu zostają jeden czy dwa "paseczki nie ruszone" tam sa zapisane ustawienia biosu i jeśli wyraźnie tego nie zechcesz to nie są nadpisywane.

Jaka metodą flashowałeś :?:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Flashowałem bios na 100% od RDA+ na niepodkręconym sprzęcie. Metoda ALT + F2. Z tymi paskami chodziło mi o to, że procedura przebiegała tak jak zawsze. Bo kilka razu w życiu bios już flashowałem. I troche doświadczenia już mam. Dzisiaj wrzucam bios na programator. Zobaczymy co z tego wyniknie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ludzie przeżyłem szok. Dałem płytę do serwisu, żeby wrzucili bios na programator. I goście nie dali rady. Nie mam pojęcia w czym problem i goście z serwisu też nie. Zaprogramowany bios wkładam do płyty i ona nadal jest martwa. Kostka flashowana na różne sposoby. I sprawna. Ale gdy przełoże bios z innej takiej płyty to mobo wstaje :!: :!: :?: :?: . Do jasnej cholery o co może chodzić :?: :?: :!:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak dla mnie to wygląda jak padnięta kostka biosu - chociaż EEPROM'om to się raczej nie powinno zdażać .... wniosek - kup kostkę o identycznej pojemnośći - zaprogramuj i powinno grać....

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...