Skocz do zawartości
Luthien

Alternatywy Sprzętu Bezprzewodowego Pod Internet 30mbps

Rekomendowane odpowiedzi

Proszę o pomoc w wyborze przyzwoitego sprzętu bezprzewodowego w standardzie 802.11n, który dałby radę Internetowi 30Mbps.

Obecnie mam router D-Link DI-524 (54Mbps) i karte PCI równiez 54Mbps Netgear, jednak Internet dochodzi max do 18Mbps. Jednak czytałam, że taka fizyczna prędkość sprzętu oznacza rzeczywistą prędkość dla użytkownika równą 22 Mb/s. Stąd mój problem? A może problemem jest zbyt słaby zasięg - 3/5 bądź 4/5 kresek.

Czy dobrym rozwiązaniem jest mój pomysł sprzętu w N-ce? Czy warto zastanowić się nad czymś innym?

Jeśli chodzi o N, rozważam kilka alternatyw (nazwy z linkami do stron producenta):

PCI:

1. Ovislink AirLive WN-5000PCI 802.11n Wireless PCI Adapter.

2. PENTAGRAM Hornet 802.11 N wifi PCI P 6121-L5.

ROUTER:

1. Ovislink AirLive WN-5000Rv2 802.11n Wireless Router.

2. Ovislink AirLive WN-300R Wireless-B/G/N Broadband Router.

3. Linksys Router Wireless-N WRT120N.

A może warto zastanowić się nad czymś innym?

Edytowane przez Luthien

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

heh, mozna sie pobawic we wrozke ale ja proponuje proste sprawdzenie, wifi G oferuje teoretycznie 6,75mb/sec w warunkach laboratoryjnych, twój internet to max 3,75mb/sec

proponuje prosty test w 3 odsłonach

- lapek na tym co masz czyli G, http://noc.gts.pl/ pliczek np. 500mb i obserwuj jakie masz realne transfery, wystarczy po obserwować przez minute aż się transfer ustabilizuje i nie będzie znacząco skakał,

- później to samo tylko stojąc tuż przy routerze,

- i na koniec to samo gdzie lapek podłączony bezpośrednio do modemu na kablu z pominięciem routera

Warto sprawdzać za każdym razem na innym rozmiarze plików żeby wykluczyć ewentualny efekt cachu.

Jeżeli we wszystkich 3 testach będziesz miał podobne wyniki to znaczy ze masz takie lacze jakie masz i nic tu wiecej nie wyczarujesz. Możesz się pobawic tu http://www.speedtest.net/ pokaże ci w miare sensownie.

Jesli po podlaczeniu na kablu bedziesz mial znaczaca roznice w transferach w stosunku do wifi przy routerze to wiesz ze ogranicza cie wifi w standardzie G i wtedy kupujesz N

Jesli natomiast znaczaca roznica bedzie tylko miedzy wifi z daleka i z wifi przy routerze to czeka cie inwestycja w antene.

Łatwo prosto i bezkosztowo.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nie, to nie tak. Jeśłi chcesz wykorzystać łącze, musisz zainwestować w porządny sprzęt 801.11g, lub 802.11a

Polecam zwłaszcza to drugie rozwiązanie.

Np. Routerboard 411A (żeby jedno urządzenia miało licencję mikrotika level 4) + routerboard 411.

+ dwie karty minipci (np. r52 - zależy od warunków lokalnych) + dwie porzadne anteny.

Uważam, że jest to najtańsze rozwiązanie aby przepchać łącze 30mbps stabilnie, bez wysokich pingów, itp.

18mbps wynika z zbyt małej mocy OBLICZENIOWEJ niskobudzetowych AP. Zwiększanie siły sygnału nic tu nie pomoże - podobnie jak kupowanie tanich urządzeń w szybszym standardzie.

Powiem tak: sam mam łącze 10mbps i ovislink 5460 nie wyrabiał wysyłać go dalej (mimo znakomitego sygnału)

Po przejściu na mikrotika - jest lepiej.

Pozdrawiam.

ps. "jeśli nie masz pieniędzy, żeby zrobić coś porządnie - to będziesz miał pieniądze, żeby robić to dwa razy"

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na G nigdy nie osiągnąłem realnych 30Mb/s, maksymalnie podchodzę pod 3MB/s, więc dopiero 24Mb/s. Test za blisko AP jest (nie wiem czy z każdym urządzeniem) bez sensu. Będąc za blisko routera z AP (WAG200G) transfery spadają, najlepsze prędkości otrzymuje z 3-4m. Podobny problem zaobserwował kolega na WRT54GL, więc nie jest to wina sprzętu tylko normalne zjawisko. Pamiętaj też że WiFi jest half-duplex, więc te 24Mb/s trzeba jeszcze podzielić na komunikacje w obie strony. Jeśli zależy Ci na wykorzystaniu 30Mb/s to raczej proponował bym przejście na N.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

link: http://www.wirelesslan.com.pl/news.php?i=211

komentarz: realnie to można 40mbps full Duplex przepuscić nawet. do łącza 30mbps jak znalazł.

edit: @benek432 -tak dokładnie, wiekszość urządzeń zgodnych z 54g i zestawiających połączenie w tym trybie nie potrafi zapewnić nawet połowy tej prędkości, niezależnie od siły sygnału!!

Edytowane przez Gość

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi