Skocz do zawartości
Xavi

Napęd Nie Odtwarza Płyt Audio Cd

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, otóż jakiś czas temu, nagle, mój napęd odmówił posłuszeństwa i przestał odtwarzać płyty audio CD.

Wszelkie inne płyty działają(gry, programy, płyty z plikami mp3), ale nie działają płyty audio cd(oryginalne ze sklepu muzycznego).

To na 100% nie wina płyt, próbowałem kilkanaście różnych płyt, które działają na innych komputerach bez problemu.

Kiedyś wszystko było ok, teraz kurcze nie działa, spotkał się ktoś z takim problemem?

Mam już dosyć zabytkowy napęd TDK 1616n, z najnowszym firmware(dostępnym na stronie producenta)

Gdy wkładam płytę audio dioda pali się światłem ciągłym, słychać, że napęd "męczy płytę", później przestaje, dioda gaśnie i wsio.

System idzie w zaparte, że nie mam żadnej płyty włożonej.

Na 100% to nie wina systemu - zainstalowałem inny i to samo.

Więc spotkał się ktoś z podobnym problemem i wie jak to naprawić?

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a czy płyty nie maja przypadkiem zabezpieczeń?nie każdy napęd takie czytał....niektóre zabezpieczenia tez męczyły napędy niestety - juz dawno olałem audio cd - szkoda czasu - zgrane na format flac leży na dysku

Edytowane przez pkomp

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Być może mają jakieś zabezpieczenia, ale laptop z windowsem 7, jak i drugi - z windowsem XP bez problemu te płyty odtwarza...

Mój komputer też kiedyś otwierał płyty audio cd.

Co do firmware, to szukałem w sieci, ale do mojego napędu znalazłem tylko jedną wersję.(mam tdk 1616n)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi