succub Opublikowano 18 Września 2009 Zgłoś Opublikowano 18 Września 2009 Jak w temacie, mam problem w wyborze chlodzenia do Athlona x2 64 5000+, na boxowym mam bardzo wysokie temperatury, screeny widoczne w temacie http://forum.purepc.pl/Socket-754-939-940-...78#entry3365278 Zastanawialem sie nad kupnem scythe samurai zz, ale znalazlem jakis test i ponoc nie jest warty swojej ceny i jest niewiele lepszy od boxowego. Biore pod uwage to ze nowe chlodzenie bedzie mialo takze zastosowanie gdy przejde na am3 choc do tego jeszcze troche czasu. Prosze o propozycje. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość adas123 Opublikowano 18 Września 2009 Zgłoś Opublikowano 18 Września 2009 (edytowane) Jak w temacie, mam problem w wyborze chlodzenia do Athlona x2 64 5000+, na boxowym mam bardzo wysokie temperatury, screeny widoczne w temacie http://forum.purepc.pl/Socket-754-939-940-...78#entry3365278 Zastanawialem sie nad kupnem scythe samurai zz, ale znalazlem jakis test i ponoc nie jest warty swojej ceny i jest niewiele lepszy od boxowego. Biore pod uwage to ze nowe chlodzenie bedzie mialo takze zastosowanie gdy przejde na am3 choc do tego jeszcze troche czasu. Prosze o propozycje. Powiem Ci tak, ostatnio kupilem 5600x2, chlodzony jest coolerem Thermalright Si-97A pod soc 939 z fanderem (zamontowany na adapterze am2) i temp w idlu jest ok 32-36 stopni...w stresie ci nie podam bo uruchamialem go tylko przez chwile (jutro bede sprawdzal kompletnie)...ale co wazne cooler kupilem tanio i jestem zadowolony...nie jest to zadna wielka kolumbryna ale tez nie maly coolerek... wiec polecam zobaczyc cos na inny socket tj 939 + adapter (koszt ok 10-15zl), wiec mozna kupic i tanio i dobrze... co do am3 to nie wiem czy bedzie mialo zastosowanie bo nie wiem czy koszyk taki sam...jesli taki sam to no problem ;) No chyba ze wolisz cos nowszego ale to juz zalezy ile $$$ masz do wydania...oraz ile miejsca masz w budzie...wiec podaj budjet jaki chcesz wydac na coolerka a sie cos dobierze... Edytowane 18 Września 2009 przez adas123 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
succub Opublikowano 18 Września 2009 Zgłoś Opublikowano 18 Września 2009 Hmm powiedzmy ze do 160zl, chyba wezme http://www.sdn.com.pl/product_info.php?products_id=134, co prawda na szerokosci zmiesci mi sie ledwo, bo od zasilacza do grafiki mam 17,2 cm, a mugen ma 15,8 :P na wysokosci spokojnie moge do 16 cm ladowac, tylko sie zastanawiam czy czasem mi o ram nie zawadzi, bo nie wiem do jakiej wysokosci te rurki siegaja. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość adas123 Opublikowano 18 Września 2009 Zgłoś Opublikowano 18 Września 2009 (edytowane) jesli do 160 to masz bardzo duzy wybor... co powiesz na "SCYTHE OROCHI " na allegro mozna dostac w tej cenie... aha nie zapominaj o dobrej pascie bo sam cooler to nie wszystko jak pasta bedzie do d**y i bedzie zle zalozona... proponuje wziac paste zalmana :) Edytowane 18 Września 2009 przez adas123 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
panzar Opublikowano 18 Września 2009 Zgłoś Opublikowano 18 Września 2009 a karaluch nie wystarczy? przecież ten proc wydziela ledwo 65w ciepła. link + dobra pasta np wspomniany zalman albo tańsza arctic silver V albo ceramique czy jakoś tak. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
succub Opublikowano 18 Września 2009 Zgłoś Opublikowano 18 Września 2009 Orochi jest jednak za drogi, ciekawie wyglada ten Pentagram, na tescie pclab podali ze pod am3 tez da sie go zamontowac, tylko sie teraz zastanawiam, bo jak wlaczylem prime95 wczoraj to po 10 minutach musialem go wylaczyc bo mi temperatura przekraczala 80C i szla w gore przy otwartej obudowie a ja chcialbym tego proca jeszcze troche podkrecic. Ponoc na takim athlonie podkreconym do 3,3GHz w stresie bylo 75C. Nie wiem czy to jest tak malo, jeszcze pod uwage trzeba wziac, ze moj proc sie jakos niestandardowo mocno grzeje :P Paste mam Arctic Cooling MX-2, moze taka byc? P.S. Temperatury przeze mnie nie sa zawyzone raczej, gdyz sygnal ze jest za goraco daje mi takze plyta glowna :P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość adas123 Opublikowano 19 Września 2009 Zgłoś Opublikowano 19 Września 2009 Wiec te chlodzenie co ja Ci zaproponowalem to idzie dostac za 150 na allegro (zawsze mozna ponegocjowac) ale to juz twoj wybor jakie chlodznie wybierzesz :) Co do pasty to ja jednak polecam zalmana - oczywiscie sposob nalozenia jest tez dosc wazny (bardzo cieka warstwa) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
panzar Opublikowano 19 Września 2009 Zgłoś Opublikowano 19 Września 2009 jeśli nawet twój proc wydziela te 65W (zazwyczaj większość procesorów nie wydziela nawet 90% wartości podanej przez producenta) to pentagram powinien dać sobie z tym radę, ludzie podkręcają na tym chłodzeniu proce o dużo wyższym tdp. jest tani, dobry i tani ;) pastę masz jedną z najlepszych więc wyjdzie to Ciebie dużo taniej niż zakładałeś ;) więc resztę albo wydaj na brony :D albo na inny hardware ;) np na starcie wymienić wentylator na np split stream bo ten z pentagrama jest taki dość kiepski. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość adas123 Opublikowano 19 Września 2009 Zgłoś Opublikowano 19 Września 2009 (edytowane) jeśli nawet twój proc wydziela te 65W (zazwyczaj większość procesorów nie wydziela nawet 90% wartości podanej przez producenta) to pentagram powinien dać sobie z tym radę, ludzie podkręcają na tym chłodzeniu proce o dużo wyższym tdp. jest tani, dobry i tani ;) pastę masz jedną z najlepszych więc wyjdzie to Ciebie dużo taniej niż zakładałeś ;) więc resztę albo wydaj na brony :D albo na inny hardware ;) np na starcie wymienić wentylator na np split stream bo ten z pentagrama jest taki dość kiepski. Biorac pod uwage ze kolega chce uzyc tego coolera przy wymianie na nowszy sprzet to lepiej wziac cos lepszego :) Co do coolerka ktory mam to temp w stresie nie przekracza 40 stopni, na minimalnych obrotach fandera :D Edytowane 19 Września 2009 przez adas123 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
panzar Opublikowano 19 Września 2009 Zgłoś Opublikowano 19 Września 2009 no to w esc mają thermalright'a za 149zł. ;) bez wentyli... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
succub Opublikowano 20 Września 2009 Zgłoś Opublikowano 20 Września 2009 No nic, jednak sie zdecydowalem na tego Pentagrama, bo wedle testow roznica miedzy nim a mugenem nie jest kolosalna, a cena jednak jest bardzo niska. Przeczytalem i uslyszalem o nich w sklepach wiele pozytywnych opinii. Ciekaw jestem tylko czemu u mnie w miescie nie mozna ich nigdzie dostac i jedyna mozliwosc to bylo kupno przez allegro... kiedys ponoc byly, a teraz juz nie ma :P Zobaczymy za pare dni jak dojdzie, jakie efekty :P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
panzar Opublikowano 20 Września 2009 Zgłoś Opublikowano 20 Września 2009 (edytowane) no właśnie chyba przestali je produkować. albo sprowadzać do kraju... ale nie potwierdzone. karaluch to bez kitu dobre chłodzenie :) miłego użytkowania :) Edytowane 20 Września 2009 przez prznar1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
succub Opublikowano 22 Września 2009 Zgłoś Opublikowano 22 Września 2009 No chlodzenie przyszlo. Zalozyc jest je masakrycznie ciezko, ale roznice temperatur widac, na oryginalnych taktowaniach w stresie mam 30 stopni chlodniej niz na boxowym. Problem sie pojawia jak podkrecam powyzej 3,1ghz bo wtedy musze zwiekszac napiecia, a jak zwieksze to on sie w stresie tak szybko nagrzewa ze to chlodzenie to chyba nawet nie daje rady tak szybko tego ciepla wyciagnac... dochodzi do 80-82 stopni przy orthosie przy czym jak robie stop, to w jednej sekundzie spada do 45.... wnioskuje ze mam cos z procem nie tak : / Najgorsze jest to ze ten proc wyglada na taki co sie chce ladnie podkrecic ;< Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...