Skocz do zawartości
Kit44

Jaki Dysk Wd Do Raid

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Kwestia jest taka że chce kupić 2 dyski w celu zrobienia Raid 0 - dysk do zastosowan typowo domowych tzn. system, dane czasem jakas gra.

Generalnie zastanawiam sie na dyskami WD (nie przekonujcie mnie do szajsungów itp bo mam dyski WD i jestem z nich zadowolony a z innymi to róznie bywało)

Tylko mam pytanie jaki wybrać - chodzi mi generalnie o to czy jest sens dopłacać np do black bądz blue czy brać Green (bo są najtańsze a nie wiem jak z wydajnością - czy jest duża względem wersji black i blue)??

Jeszcze nie wiem czy wezme 500 czy 750 GB :unsure:

Z tego co się orientowałem w cenach to kwestia wyglada następująco:

Green

750 GP AADS 32MB - 230zł

500 GP AADS 32MB - 185zł

Black

750 --270zł

Blue

750 -- około 260zł

500 -- 189zł (z tym ze blue maja chyba 16mb cachu :unsure: )

Generalnie to jest pytanie czy jeśli brałbym 750GB to jest sens dopłacać do wersji Black? (2 dyski to jest 80zł jednak).

A w przypadku 500GB dochodzi kwestia różnicy cachu 32 wzgledem 16 przy podobnej cenie.

I co tu <span style='color: red;'>ORT: wziąść</span> :damage_wall:

Pozdrawiam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie chce sie bawic w wielkiego znawce bo takim nie jestem. Ale przez ostatni miesiac mialem do czynienia z trzema dyskami wiec minimalne doswiadczenie jest... Historia jest taka... Samsung 1TB 5400OBR (nie pamietam oznaczenia) podzialal tydzien i odmowil posluszenstwa. Zamieniony na WD 1TB z serii green... podzialal jeden dzien i masakrystyczny przyrost relokowanych sektorow... Zamieniony na WD serii blue dokladnie 640GB AAKS. 4 dni i bez zadnych problemow... jesli chodzi o to 16mb cache to na moje odczucia bez zadnych dokladnych testow czasowych itp... po prostu na oko AAKS dziala najszybciej z dyskow ktore posiadalem i jest to szybkosc odczuwalna. (chyba ze sobie to wmawiam albo tamte chodzily bardzo wolno bo byly uszkodozne) Z drugiej storny AAKS jest najglosniejszy z tych dyskow ale akurat dla mnie to zaden problem. Mam nadzieje ze chociaz w minimalnym stopniu pomoglem. Pozdrawiam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nie lepiej wziac sobie jeden dysk? skoro mowisz ze typowe zastosowania domowe, to na co Ci 1T albo 1,5T? dla mnie to glupota;) mam osobiscie 500gb i mam od groma tego wszystkiego i nie zapelnie tego, a tez chcialem robic w raid0 i miec maciez 500gb. IMO nie oplaca sie;) kup jeden dysk a za reszte dokup ramu albo idz na piwo;) lub wrzuc do "swinki" na czarna godzine;) takie moje zdanie;)

Edytowane przez wojownik112

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jeśli nie zależy ci na pojemności to na allegro za 500zł masz już duży wybór SSD 64GB ,a za 660zł - X25-M 80GB od intela. Jeśli pojemność nie jest najważniejsza to SSD będzie wydajniejsze, szczególnie że mówimy o partyji systemowej, aplikacjach itd.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Raczej własnie pojemność mimo wszystko jest tutaj można powiedziec priorytetem - dlatego zastanawiam sie miedzy 2x500 a 2x750.

Może na dzień dzisiejszy wydaje sie to dużo ale jak kupowałem obecna 160 to też wydawało mi się że nie bedzie szans tego zapełnić - a teraz to miejsca brakuje :blink: (fakt mozna by go wyczyscic, sformatowac etc ale nie chce mi sie bawic - czyści sie szybko ale przywrócic poźniej wszystko to z czego się korzystało to juz sporo czasu).

Poza tym zauważcie jak już sytuacja wyglada z zajetościa miejsca - byle gra zajmuje po paręnaście GB, filmy które zaczynaja wychodzic na nowych nośnikach też mało nie zajmuja itp., więc to tylko kwestia czasu i kto wie co bedzie za np. 3 lata (a wolałbym żeby to była inwestycja raczej długoterminowa).

Co do jednego dysku - można i tak - ale jakoś nastawiłem sie na Raid i myśle ze ten przyrost szybkości na dłuższa mete się opłaci - tym bardziej ze tak jak pisałem raczej nie zamierzam poźniej za szybko zmieniać/dokupować kolejnych dysków.

Więc w dalszym ciągu czekam na porady z cyklu "który z wymienionych". Na razie jest punkcik na Blue, chociaż nie ukrywam że skłaniam sie ku 750GB - a wtedy jest tylko 10zł różnicy do Black za to GP sporo taniej...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi