acc44935 Opublikowano 16 Kwietnia 2015 Zgłoś Opublikowano 16 Kwietnia 2015 Witam, ktoś siedzący w temacie może ocenić stan mojego starego dysku? jest parę jakiś błędów - idzie je "naprawic"? z dyskiem nigdy nie było problemów. Dziękuje :> Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TSRules Opublikowano 16 Kwietnia 2015 Zgłoś Opublikowano 16 Kwietnia 2015 sporo błędów, 25 tysięcy przepracowanych godzin, dysk powoli do zmiany, oczywiście możesz próbować ratować MHDD, ale nie zmienia to faktu że to końcówka dla tego staruszka Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dijkstra Opublikowano 16 Kwietnia 2015 Zgłoś Opublikowano 16 Kwietnia 2015 Witam, Proszę o radę. Dysk: WDC WD20EARX-00PASB0 Information Firmware version : 51.0AB51 Serial number : WD-WMAZA5232020 Capacity : 2000.4 gB (1863.0 GB) Buffer size : n/a Sector size : 512 bytes Standard : ATA8-ACS - SATA III Supported mode : UDMA Mode 6 Od jakiegoś czasu dysk mi się wyłączał podczas pracy systemu (nie jest to dysk systemowy) z tego powodu prawdopodobnie miałem mnóstwo uszkodzonych danych. Wykonałem skanowanie HDtune i Victoria - wykazało błędy: Current pending sector - 167 Offline Uncorrectable - 24 Write error rate - 14 Wyzerowałem dysk i wyniki wyglądają tak: http://zapodaj.net/203c350d51230.png.html http://zapodaj.net/3ffbd17f7ca97.png.html http://zapodaj.net/ed0976b51432e.png.html Będzie dobrze, czy jeszcze remapować? Na dysku ma być muzyka tylko. Poweroff retract count jest wysokie - nie styka kabel zasilający. WD40 albo jakiś spraj na poprawę styku. Albo pęknięty kabel. Przejściówka z molexa kiepskiej jakości. Albo po prostu dysk się kończy. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kwazor Opublikowano 16 Kwietnia 2015 Zgłoś Opublikowano 16 Kwietnia 2015 WD40 do styków elektrycznych ? Co niektórzy niedługo to zaczną to dawać do zupy by łatwiej przełknąć ;) Kontakt spray jest do tego służy.. 2 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dijkstra Opublikowano 16 Kwietnia 2015 Zgłoś Opublikowano 16 Kwietnia 2015 WD40 jest wszędzie, po kontakta trzeba iść do elektronicznego. Działanie w gruncie rzeczy podobne. Możesz sobie do zupy dać, ja sobie będę psikał złączki i cieszył się, że działa ;p Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kwasior500 Opublikowano 16 Kwietnia 2015 Zgłoś Opublikowano 16 Kwietnia 2015 Elektronikę smarem? 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dijkstra Opublikowano 17 Kwietnia 2015 Zgłoś Opublikowano 17 Kwietnia 2015 Jeżeli ktoś uważa, że WD40 jest smarem, to może i nie. Jeżeli ktoś uważa, że to odrdzewiacz/środek penetrujący i wypierający wodę, to nie widzę przeciwwskazań. Z resztą zamiast deliberować, może po prostu sprawdzić? Robiłem to wielokrotnie przez lata i żyje, podobnie jak wszystkie traktowane w ten sposób dyski, płyty główne etc. Rybę też jem zwykłym widelcem, pewnie Rozenkowa by się przekręciła jakby to zobaczyła, ale to także mam gdzieś. Jak potrzebuje wbić gwódźdź, a nie mam pod ręką młotka, to używam kombinerek, a jak nie mam śrubokręta, wkręcam śruby nożem. Nie zastanawiam się, czy to się godzi, ale mam wbite gwoździe i wkręcone śruby. W każdym razie wd40 świetnie oczyszcza styki, a rzadki olej, który pozostaje spowalnia ponowne utlenianie się powierzchni. Natomiast długotrwałe i skuteczne nasmarowanie czegokolwiek (np. wentylatora) wd40 jest niemożliwe. Elektronikę smarem? Olej transformatorowy też ma właściwości smarne a pływające w nim mobo jakoś nikogo nie dziwi? Poza tym nazywać złączkę sata albo molex elektroniką? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
superduty Opublikowano 25 Kwietnia 2015 Zgłoś Opublikowano 25 Kwietnia 2015 (edytowane) Witam. Mam problem z dyskiem. Czy jest jakiś program, którym mógłbym skopiować dane z partycji, która znikła. Jak chcę wejść do niego to długo otwiera i wyskakuje komunikat, bŁąd danych crc (więc kabel sata), że partycję G trzeba sformatować. Pokazuje, że jest zajęte miejsce 0mb. Komp zawiesił się i musiałem wyłączyć kompa na guziku, po uruchomieniu nie ładuje windowsa. Po włożeniu płyty z win xp. i wybraniu opcji (napraw R) pokazuje pustą partycję. Jak wyłączyć w programie z czytania przez głowicę tych czerwonych kwadracików? Mam victorię 4,47 pod windowsa i hd tune 5,50 pro, co w tych programach po kolei klikać, aby naprawić dysk. Planuję zainstalować na nim windę xp, a kasy na dysk nie mam. Załączam zdjęcia, może ktoś pomoże, jakiś specjalista. Edytowane 25 Kwietnia 2015 przez superduty Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zaodrze244 Opublikowano 25 Kwietnia 2015 Zgłoś Opublikowano 25 Kwietnia 2015 Dane odzyskasz getdataback NTFS. Dysk nadaje się na śmietnik i żadne formatowanie mu nie pomoże 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maro0912 Opublikowano 26 Kwietnia 2015 Zgłoś Opublikowano 26 Kwietnia 2015 Witam od pewnego czasu w trakcie pracy na lapku jak też przy grach sprzęt zacina się na parę sekund podejrzewam właśnie twardziela ze względu, że ma już swoje lata tak to wygląda w HD Tune robiłem też error skan i były jakieś sektory na czerwono mogę puścić skan i wrzucić potem screen. Dysk do wymiany? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TSRules Opublikowano 26 Kwietnia 2015 Zgłoś Opublikowano 26 Kwietnia 2015 raczej do zmiany, sporo reloków, oczekujących, 20 tysięcy godzin, niestety w obecnych produkcjach to już wiele (jak widać) zrzucaj dane i powoli rozglądaj się za nowym Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maro0912 Opublikowano 26 Kwietnia 2015 Zgłoś Opublikowano 26 Kwietnia 2015 tak właśnie przeczuwałem dzięki za potwierdzenie, rozglądam się już za ssd a ten pójdzie po zerowaniu na magazyn dla jakiegoś badziewia Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
borsuk_1 Opublikowano 5 Lipca 2015 Zgłoś Opublikowano 5 Lipca 2015 Witajcie. Jakiś czas temu kiepski zasilacz z przejściówki ATA->USB uwalił mi dwa dyski - nurkowe Seagate 40GB. Przyszedł czas na ich reanimację. Znalazłem na aukcji dysk o takich samych parametrach i Firmware - pytanie czy na podmienionej elektronice uda się postawić dyski na nogi? Zdjęcie moich HDD w załączniku, a link do zdjęcia z aukcji tutaj Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Chemik16 Opublikowano 5 Lipca 2015 Zgłoś Opublikowano 5 Lipca 2015 zależy co ci w nich poszło. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kwazor Opublikowano 5 Lipca 2015 Zgłoś Opublikowano 5 Lipca 2015 Rewizja elektroniki musi się zgadzać jeśli tak to już lepiej. Jak nie zostanie wykryty / lub będą babole ( np 20% końca dysku to bady -- miałem taką akcję przez złe FW ) to przelutujesz rom ( 8 nożkowy SOP ) i powinno chulać. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
borsuk_1 Opublikowano 5 Lipca 2015 Zgłoś Opublikowano 5 Lipca 2015 Rewizja elektroniki do sprawdzenia tylko na PCB? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rasiak Opublikowano 15 Lipca 2015 Zgłoś Opublikowano 15 Lipca 2015 (edytowane) Witam, Dostałem w ręce takiego pacjenta. Jak oceniacie sytuację? Da radę jakoś go wyleczyć? Edytowane 15 Lipca 2015 przez Rasiak Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
borsuk_1 Opublikowano 15 Lipca 2015 Zgłoś Opublikowano 15 Lipca 2015 do wcześniejszej części tematu - podmieniłem elektronikę i wstały, co prawda jeden chodzi bardzo wolno, ale to już sprawa jego kondycji, bądź współgrania z elektroniką... @Rasiak - masz ten sam model dysku, który ja ostatnio "naprawiałem", za radami Kwazora posłużyłem się MHDD, wyzerowałem i zrobiłem remap - ogólnie chodzi, ale muszę mieć go na uwadze. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mlodass Opublikowano 18 Lipca 2015 Zgłoś Opublikowano 18 Lipca 2015 Mam problem innego kalibru. Otóż posiadam dysk Seagate "jakiś tam", a tak naprawdę wewnątrz obudowy jest: samsung st1000lm024. Otóż pewnego pięknego dnia zahatrzyłem o kabel przez który był podłączony dysk do komputera stacjonarnego. Dysk leżący na obudowie wykonał obrót wokół wtyczki o 270 stopni po czym zatrzymał się na obudowie komputera. Od tego czasu dysk zaniemówił. Podczas podłączania go do usb, dysk wykonał ok. 10-krotną próbę "ruszenia" (charakterystyczne cykanie), po czym poddawał się. W dniu wczorajszym rozebrałem go - okazało się, że głowica została na talerzu i nie mogła odparkować. Korzystając z różnych poradników internetowych udało mi się "pomóc" jej odparkować. Teraz niestety podczas uruchamiania głowica nie chce wskoczyć na talerz - być może dysk nie osiąga odpowiednich obrotów, a być może coś jest uszkodzone z samym mechanizmem. W każdym razie dysk wykazuje jakieś symptomy życia, talerz nie ma żadnych widocznych gołym okiem uszkodzeń - chciałbym podjąć próbę jego reanimacji zanim postawie na krzyżyk. Jednak dane na nim nie są AŻ tak ważne, żeby płacić za to 1000zł. Czy mógłby polecić ktoś co w takim wypadku mogę zrobić? A może znacie kogoś w Warszawie/Krakowie, kto hobbistycznie się takimi rzeczami zajmuje i chciałby podjąć próby naprawy takiego dysku - lub chociaż odzyskania danych? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafa Opublikowano 18 Lipca 2015 Zgłoś Opublikowano 18 Lipca 2015 A posiadasz Clean Room do takich operacji? 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kwazor Opublikowano 18 Lipca 2015 Zgłoś Opublikowano 18 Lipca 2015 Teraz to już możesz postawić na nim krzyżyk.... Teraz to nie 1klocek a 2-4 bo otworzyłeś go i jeszcze mu mechanicznie pomogłeś.. Jesteś kolejny który skorzystał z "poradnika" tylko ten poradnik można sobie w dupę wsadzić. 2 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DzejuS Opublikowano 22 Lipca 2015 Zgłoś Opublikowano 22 Lipca 2015 Witam serdecznie. Znajomy poprosił o pomoc w naprawie niedziałającego netbooka. Po testach w MHDD otrzymałem takie rezultaty. Może mi ktoś pomóc w interpretacji tych danych? Jest sens bawić się w remapowanie czy jakieś inne naprawy? Czy dysk to już złom? Bardzo proszę o pomoc :> Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafa Opublikowano 22 Lipca 2015 Zgłoś Opublikowano 22 Lipca 2015 (edytowane) Kupa złomu dosadnie mówiąc. Edytowane 22 Lipca 2015 przez rafa Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
borsuk_1 Opublikowano 29 Lipca 2015 Zgłoś Opublikowano 29 Lipca 2015 (edytowane) Panowie, skąd taka rozbieżność?? edit: poprawione Edytowane 29 Lipca 2015 przez borsuk_1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 29 Lipca 2015 Zgłoś Opublikowano 29 Lipca 2015 W CDI ustaw wyświetlanie dziesiętne najpierw. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TSRules Opublikowano 29 Lipca 2015 Zgłoś Opublikowano 29 Lipca 2015 Panowie, skąd taka rozbieżność?? edit: poprawione to nie ma znaczenia, dysk ma ponad 26 tysięcy godzin i wszelkie wątpliwości rozstrzygałbym na minus, a nie na plus Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ziomekpol Opublikowano 9 Sierpnia 2015 Zgłoś Opublikowano 9 Sierpnia 2015 (edytowane) Witam. W związku z tym, że używanie Firefox na Windows XP powodowało zawieszanie systemu, postanowiłem wyczyścić dysk i wgrać Linuxa. Dysk ma ponad 10 lat ale od początku był moją własnością. Niestety przez pewien czas był używany z zasilaczem Tracer. Od pół roku pracuje z nowym Fortronem 350 Watt. W MHDD było robione Remap, Erase Delays oraz Erase (niestety początkowo zrobiłem jedynie Remap). W przypadku Erase program zatrzymuje się po kilkunastu sekundach w jednym i tym samym miejscu i wyskakuje komunikat na niebieskim tle: Catastrophic failure. Broken drive. Przy próbie instalacji systemu komputer zwiesza się w różnych momentach, a dysk przestaje pracować. Nieraz dochodzi trochę dalej i wyskakuje błąd, że system nie zainstaluje się z powodu problemów z dyskiem. Próbowałem zrobić nieużywaną partycję z początku dysku (tam była partycja systemowa i ma ona kilka wolnych sektorów) ale nic to nie daje. Czy dysk trzeba wymienić? Może jest jakiś inny problem? Był dokładany używany RAM ale test poprzez Memtest nie wykazał żadnych problemów. Smart z MHDD i Linuxa (z płytki): http://img2.garnek.pl/a.garnek.pl/029/832/29832726_800.0.jpg/smart-mhdd.jpg http://img2.garnek.pl/a.garnek.pl/029/832/29832768_800.0.jpg/zdjecie.jpg http://img4.garnek.pl/a.garnek.pl/029/832/29832778_800.0.jpg/zdjecie.jpg Edytowane 9 Sierpnia 2015 przez Tyran6 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TSRules Opublikowano 9 Sierpnia 2015 Zgłoś Opublikowano 9 Sierpnia 2015 Dysk do wymiany Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ziomekpol Opublikowano 9 Sierpnia 2015 Zgłoś Opublikowano 9 Sierpnia 2015 Dysk do wymiany Mogę wiedzieć co tak konkretnie jest zepsute i które parametry o tym świadczą? Na przyszłość będę miał trochę większe pojęcie niż obecnie dzięki temu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Chemik16 Opublikowano 9 Sierpnia 2015 Zgłoś Opublikowano 9 Sierpnia 2015 1,5,7,195 zasadniczo wartości powinny być bliskie/= 0 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...