ziomekpol Opublikowano 9 Sierpnia 2015 Zgłoś Opublikowano 9 Sierpnia 2015 (edytowane) To jeszcze zobaczcie na drugi dysk, tym razem z laptopa. Czy warto go przełożyć do starego komputera zamiast tamtego zepsutego dysku? http://img3.garnek.pl/a.garnek.pl/029/833/29833552_800.0.jpg/zdjecie.jpg http://img1.garnek.pl/a.garnek.pl/029/833/29833560_800.0.jpg/zdjecie.jpg Edytowane 9 Sierpnia 2015 przez Tyran6 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adashi Opublikowano 9 Sierpnia 2015 Zgłoś Opublikowano 9 Sierpnia 2015 W pierwszym dysku atrybuty: 5, 197, 198. Pozostałe akceptowalne. W drugim dysku: 5 wskazuje na 1 uszkodzony sektor. Reszta akceptowalna. Jak 5 nie będzie rosnąć można używać IMO. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ziomekpol Opublikowano 10 Sierpnia 2015 Zgłoś Opublikowano 10 Sierpnia 2015 (edytowane) Wracając do tego w miarę sprawnego dysku. Co może powodować głośne działanie tego dysku, gdy używam np. Firefox'a na Windowsie? Jeśli robię to samo na Linuxie nie ma z tym problemów, dysk działa znacznie ciszej. Może ma to związek z tym bad sektorem. Edytowane 10 Sierpnia 2015 przez Tyran6 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kwazor Opublikowano 11 Sierpnia 2015 Zgłoś Opublikowano 11 Sierpnia 2015 Kazdy OS inaczej korzysta z dysku wiec im więcej operacji I/O tym więcej głowica lata i chrobocze. Ten relok nie ma z tym nic wspólnego. 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fajrant Opublikowano 12 Sierpnia 2015 Zgłoś Opublikowano 12 Sierpnia 2015 (edytowane) Czy zerowanie i remap coś pomoże czy raczej nie? ;_; Edytowane 12 Sierpnia 2015 przez Fajrant Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TSRules Opublikowano 12 Sierpnia 2015 Zgłoś Opublikowano 12 Sierpnia 2015 możesz spróbować, lecz dysk ma ponad 20tys. godzin więc już raczej będzie gorzej niz lepiej bro ;) 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kwazor Opublikowano 12 Sierpnia 2015 Zgłoś Opublikowano 12 Sierpnia 2015 JAk na skan powierzchni i taką ilośc godzin ( ciekawe że wogóle nie ma 150ms sektorów ) To ten dysk jeszcze długo posłuży. Fajrant : Erase waits i po krzyku jak nie to remap. 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fajrant Opublikowano 15 Sierpnia 2015 Zgłoś Opublikowano 15 Sierpnia 2015 Dysk po erase waits, co sądzicie? jednak podziała? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kwazor Opublikowano 16 Sierpnia 2015 Zgłoś Opublikowano 16 Sierpnia 2015 A nie mówiłem ? Zdrów jak ryba. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fajrant Opublikowano 16 Sierpnia 2015 Zgłoś Opublikowano 16 Sierpnia 2015 No to się cieszę i dziękuję za pomoc :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
and2352 Opublikowano 19 Sierpnia 2015 Zgłoś Opublikowano 19 Sierpnia 2015 Witam.Przeskanowałem dysk mhdd.Oto wyniki: http://zapodaj.net/611841c8df3cf.jpg.html http://zapodaj.net/4a89836c74112.jpg.html Czy ten dysk jeszcze warto ratować ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TSRules Opublikowano 19 Sierpnia 2015 Zgłoś Opublikowano 19 Sierpnia 2015 możesz próbować, porady masz powyżej, aczkolwiek jak dla mnie tylko jako dysk rezerwowy Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kwazor Opublikowano 19 Sierpnia 2015 Zgłoś Opublikowano 19 Sierpnia 2015 Nawet nie rezerwowy ... 3 klocki UNC to nie 5 czy 15 .. ten dysk się sypie mechanicznie. Zgrać co ważne i kosz. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
and2352 Opublikowano 20 Sierpnia 2015 Zgłoś Opublikowano 20 Sierpnia 2015 Dziękuję za pomoc.Pozdrawiam. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
htw Opublikowano 27 Sierpnia 2015 Zgłoś Opublikowano 27 Sierpnia 2015 (edytowane) Witam, jak Wam się zdaje - jest możliwość żeby system wisiał (losowo - nawet w recovery) przy jednym <500 (Warning na dole). Dysk to Seagate - ST9250315AS. RAM sprawdzony - sprawny. Laptop czysty, bios aktualny . Robiłem małe zerowanie, później remapowanie i 500 nie znika, robić pełne zerowanie ? update: po remapowaniu mam już 2x <500. a tutaj SMART po małymm zerowaniu i remapowaniu Edytowane 27 Sierpnia 2015 przez htw Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DzejuS Opublikowano 19 Września 2015 Zgłoś Opublikowano 19 Września 2015 Witam serdecznie. Proszę o informację, czy dysk z taką ilością bad sectorów da się uratować (szczerze wątpię). Nie ukończyłem skanowania dysku, gdyż bardzo długo to trwa a już znalazło 1307 BS, więc nie wiem czy to ma sens. Jedyna nadzieja w tym, że to jakieś błędne działanie programu i nie ma ich aż tylu. Odpowiedź zapewne znajduje się w załączonym S.M.A.R.T, lecz nie umiem tego zinterpretować. Proszę zatem Was o pomoc. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kwazor Opublikowano 19 Września 2015 Zgłoś Opublikowano 19 Września 2015 Dysk złom nic nie zrobisz.... Sam smart wykrył 1326 wadliwych sektorów .... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zaodrze244 Opublikowano 27 Września 2015 Zgłoś Opublikowano 27 Września 2015 ostatnio mam błędy w ściągniętych plikach a odczyt wygląda jak poniżej. dysk pada? czy go przeformatować wyzerować sektory? czy oddać na gwarancji, chyba jeszcze na niego jest... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kwazor Opublikowano 28 Września 2015 Zgłoś Opublikowano 28 Września 2015 Jak jest GW dawaj ,,, ma lekkie problemy z odczytem danych ( 01 ) jednego reoka złapał ( ale na 24 tyś godzin to już niezły przebieg -- dla Seagate norma to posypać się po 3-5k godzin ) W sumie po takim przebiegu warto go odświeżyć i zapodać mu pełny ERASE wpisany z klawiatury ( dane w kibel idą pamiętaj o tym,, ) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zaodrze244 Opublikowano 28 Września 2015 Zgłoś Opublikowano 28 Września 2015 (edytowane) edit. zrobiłem erase z klawiatury, podczas procedury podświetlił się na czerwono pasek górny i dolny. po zakończeniu mhdd nie podał żadnego komunikatu, smart pokazuje to samo. dysk jest po gwarancji, skończyła się 12.09.2015r. wg strony WD, w proline miałem jej tylko dwa lata. czyli parę dni po zakończeniu gwarancji producenta dysk zaczął mieć problemy. proszę o poradę. wygląda mi to tak że na dysku jest błąd który nie jest oznaczony jako BAD, remap go nie oznacza, erase jak powyżej. co z tym zrobić, formatować do skutku? synology ds110j do którego dysk jest wpięty pokazuje że na dysku jest błąd i został usunięty ale kasowanie i kopiowanie danych w tym obszarze około 200gb zapełnienia pokazuje w logu te sam błąd i tak w kółko. dane oczywiście ulegają uszkodzeniu. jest jeszcze jakaś nadzieja dla tego dysku czy go spisać na straty? Edytowane 29 Września 2015 przez zaodrze244 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kwazor Opublikowano 29 Września 2015 Zgłoś Opublikowano 29 Września 2015 MHDD jak wywaliłby błąd : Catastophic faliture to wiemy że nic się nie da zrobić z nim a przeszedł spokojnie zerowanie. Puściłeś zwykły skan 2x F4 ? Pokazał jakieś ABRT /UNC etc ? Gdyby dysk miał problemy z zapisem to C8 nie było by zero a jest .. Ki czort >? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zaodrze244 Opublikowano 29 Września 2015 Zgłoś Opublikowano 29 Września 2015 (edytowane) edit.robiłem 2xF4 ale jeszcze raz właśnie puściłem.Edit. 2Przypomnialem sobie że jak pierwszy raz puściłem scana to pokazał kilka warningow. Po zrobieniu erase, remap, erase z klawiatury pokazuje 2 warnigni >500ms. Abrt i unc brak.Co teraz mam z tym zrobić? Spisalem sobie te wartości.Mam jeszcze raz zapuscic 2xF4? na zdjęciu do końca jeszcze trochę zostało ale już się praktycznie nic nie zmieniło. edit 3. zdjęcie z dzisiejszego testu: edit 4. WD -> RIP. wkurzyłem się na ten dysk gdyż zaczął mieć coraz więcej błędów w różnych miejscach. więc go rozebrałem na części pierwsze. jak ktoś chce to elektronika się ostała możemy się dogadać. dysk w środku posiadał 2 głowice, 1 talerz -> 1TB. Edytowane 30 Września 2015 przez zaodrze244 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
and2352 Opublikowano 4 Października 2015 Zgłoś Opublikowano 4 Października 2015 Witam Co powiecie o tym dysku http://zapodaj.net/83212acbb3fbd.jpg.html http://zapodaj.net/2cf4a03a8a8e7.jpg.html Dziękuję. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Leon166 Opublikowano 4 Października 2015 Zgłoś Opublikowano 4 Października 2015 Witam Co powiecie o tym dysku http://zapodaj.net/83212acbb3fbd.jpg.html http://zapodaj.net/2cf4a03a8a8e7.jpg.html Dziękuję. Złom. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zaodrze244 Opublikowano 3 Grudnia 2015 Zgłoś Opublikowano 3 Grudnia 2015 (edytowane) kolejny dysk, kolejny problem. oto odczyt: co o tym sądzicie? a w między czasie rozpoczynam poszukiwanie paragonu. temperatura dysku jest podejrzanie wysoka gdyż pozostałe dwa dyski mają w okolicach 26-27 a ten jeden ma 31. dysk oczywiście po gwarancji. skończyła się 30.11.2015r. Edytowane 3 Grudnia 2015 przez zaodrze244 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafa Opublikowano 4 Grudnia 2015 Zgłoś Opublikowano 4 Grudnia 2015 Zapuść dokładne skanowanie powierzchni w HDTune i sprawdź czy po tym nie pojawią sie reloki. Może wtedy przybyć niestabilnych. Wtedy będzie pewność że pada. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zaodrze244 Opublikowano 4 Grudnia 2015 Zgłoś Opublikowano 4 Grudnia 2015 dzięki, tak zrobię. póki co kopiuję z dysku dane. wyskoczył błąd odczytu przy najnowszych zapisanych dwa dni temu ale nic nie szkodzi na tym dysku mam same gry. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TSRules Opublikowano 5 Grudnia 2015 Zgłoś Opublikowano 5 Grudnia 2015 (edytowane) dysk oczywiście po gwarancji. skończyła się 30.11.2015r. w przypadku seagate to mnie nawet nie dziwi ... Edytowane 5 Grudnia 2015 przez TSRules Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zaodrze244 Opublikowano 5 Grudnia 2015 Zgłoś Opublikowano 5 Grudnia 2015 jest jakiś sposób żeby zmusić mhdd żeby potrafił ogarnąć cały dysk 3TB? lub są może jakieś alternatywne programy które to samo potrafią i wspierają dyski tak duże? hdtune dopiero zapuściłem zobaczymy co z tego będzie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zaodrze244 Opublikowano 7 Grudnia 2015 Zgłoś Opublikowano 7 Grudnia 2015 (edytowane) po łykendowym męczeniu dysku Victorią otrzymałem poniższy wynik: no i jak teraz to Waszym zdaniem wygląda? Będzie coś z tego dysku jeszcze? cała zabawa wyglądała mniej więcej tak: hdtune nic nie wykazał, po pierwszym remapie victorią dalej wisiały błędy w smarcie, to zmniejszyłem czas na 250ms i przejechałem cały dysk. niestety smart był niby czysty C5 i C6 pokazywały 100 ale chkdsk/r zwiesił się na 98%. to zrobiłem jeszcze raz victorią ustawiając na czasy na 100ms i najmniejszy blok 32k. tak przejechałem te końcowe 2%. potem pełny format + chkdsk /r już nic nie wykrył. zastanawia mnie BB i 1? Edytowane 7 Grudnia 2015 przez zaodrze244 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...