Kwazor Opublikowano 7 Grudnia 2015 Zgłoś Opublikowano 7 Grudnia 2015 01 zawsze kosmos w Seagacie -- A szkoda bo by mi to powiedziało dużo o stanie dysku. BB Dysk wykrył 70 błędów odczytu/zapisu i zaraportował to. Dysk teraz wygląda ok . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zaodrze244 Opublikowano 8 Grudnia 2015 Zgłoś Opublikowano 8 Grudnia 2015 Dzieki za odp. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
falcoon84 Opublikowano 14 Grudnia 2015 Zgłoś Opublikowano 14 Grudnia 2015 (edytowane) Witam Mam problemy z dyskiem WD Scorpio 250GB. Pojawiły się problemy z kopiowaniem plików z niego. Testowałem go w CrystalDiskInfo i wyskoczyło parę błędów, czy mógłby mi ktoś obeznany w temacie powiedzieć czy da się jeszcze ten dysk uratować czy zacząć się rozglądać za nowym? Dodam że dysk otatnio dość głośnio pracuje i piszczy w dość nieprzyjemny sposób. Poniżej screen z programu. Pozdrawiam Edytowane 14 Grudnia 2015 przez falcoon84 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kwazor Opublikowano 16 Grudnia 2015 Zgłoś Opublikowano 16 Grudnia 2015 Masz już spory 01 = 960 czyli problemy z odczytem danych. 9 prób realokacji uszkodzonych plików 5 sektorów niestabilnych ( można by je usunąć MHDD) Ogólnie dysk ten lepiej już na magazyn mało ważnych danych i zakupić nowy bo te błędy mogą się powiększać. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
falcoon84 Opublikowano 16 Grudnia 2015 Zgłoś Opublikowano 16 Grudnia 2015 Dzięki za odpowiedź. Miałem już upatrzony dysk zamiast tego więc nie pozostaje nic jak kupić nowy tym razem SSD. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piterp22 Opublikowano 16 Grudnia 2015 Zgłoś Opublikowano 16 Grudnia 2015 A co powiecie na takie coś ? Windows nie chciał się nawet zainstalować :D Moim zdaniem dysk trup a wy jak sądzicie ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kwazor Opublikowano 17 Grudnia 2015 Zgłoś Opublikowano 17 Grudnia 2015 Sądzimy to samo co ty : Kosz Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pitcairn1987 Opublikowano 7 Stycznia 2016 Zgłoś Opublikowano 7 Stycznia 2016 Witam,Moj dysk to Samsung 1TB, całkiem nowy. Najpierw zeskanowałem go programem HD tune. Pokazało mi dosłownie kilka czerwonych kratek (0.3% bad sectorow).Zdecydowałem się jednak sprawdzić jeszcze w MHDD. I do 70% było pięknie, a na koniec takie kwiatki:DPotem włączyłem jeszcze SMART: Dodam jeszcze że po wszystkim włączyłem zerowanie i remap dysku z nadzieją że może coś to pomoże. Jednak podczas remapu nadal pokazywało mi bad sectory i nie dokonczylem remapu.Domyślam się że dysk jest do kosza, ale będę wdzięczny za cenne uwagi:) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 7 Stycznia 2016 Zgłoś Opublikowano 7 Stycznia 2016 Witam, Moj dysk to Samsung 1TB, całkiem nowy. Chyba ktoś cię poważnie oszukał. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pitcairn1987 Opublikowano 8 Stycznia 2016 Zgłoś Opublikowano 8 Stycznia 2016 Chyba ktoś cię poważnie oszukał. Możesz napisać dokłądniej co miałes na myśli? :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 8 Stycznia 2016 Zgłoś Opublikowano 8 Stycznia 2016 Samsung już od kilku lat nie produkuje dysków HDD. Ten egzemplarz ma nastukane ponad 11 tyś godzin. To jakieś 8h dziennie przez 4 lata. Nie bardzo więc to pasuje do użytego przez ciebie określenia "całkiem nowy". 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pitcairn1987 Opublikowano 8 Stycznia 2016 Zgłoś Opublikowano 8 Stycznia 2016 Samsung już od kilku lat nie produkuje dysków HDD. Ten egzemplarz ma nastukane ponad 11 tyś godzin. To jakieś 8h dziennie przez 4 lata. Nie bardzo więc to pasuje do użytego przez ciebie określenia "całkiem nowy". Dzięki. Dysk kupowałem jakieś 2 lata temu. Ale używałem rzeczywiście ostro. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
reyden Opublikowano 8 Stycznia 2016 Zgłoś Opublikowano 8 Stycznia 2016 Samsung wycofał się z rynku HDD kilka lat temu i sprzedał swój dział Seagate . Dysk przepracował kupę czasu - przynajmniej 458 dni ( zakładając że pracował 24h/7 dni w tygodniu ) , fizycznie może być starszy . Ma sporo błędów i BS-ów , wg. mnie nadaje się do kosza . 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kwazor Opublikowano 8 Stycznia 2016 Zgłoś Opublikowano 8 Stycznia 2016 Tylko kosz : Wysoki 01 więc błędy będą się powiększać. 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tolokan_PL Opublikowano 23 Marca 2016 Zgłoś Opublikowano 23 Marca 2016 Panowie, nie chcąc zakładać tematu pozwolę sobie podłączyć się z pytaniem tutaj: w drodze do modernizacji laptopa z hdd na ssd kupiłem kieszeń 2,5" by móc później używać go jako przenośny. Obecnie czekam na ssd i w celu sprawdzenia czy kieszeń działa wyjąłem hdd, wsadziłem do kieszeni (nantec rhino) i chciałem odpalić windowsa z dysku przez usb. Ustawiłem w biosie odpowiednio ale przy starcie w momencie, gdy latają te kulki (win 7) laptop łapie bsod i w kółko robi się restart. Bardzo szybko się to dzieje i nie mogę cyknąć fotki błędu, a po restarcie jest tylko możliwość wejścia do biosu lub przywrócenie systemu gołego. Po powrocie hdd na miejsce wszystko wraca do normy. z góry dziękuję za podpowiedź co może powodować ten błąd. No chyba, że po prostu nie da się odpalić windowsa z dysku zewnętrznego przez usb (?) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TSRules Opublikowano 23 Marca 2016 Zgłoś Opublikowano 23 Marca 2016 Oficjalnie Microsoft umożliwia uruchamianie systemu Windows z zewnętrznego dysku USB tylko w przypadku Windows 8, dla win7 musisz użyć aplikacji np. WinToUSB Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pc_max Opublikowano 23 Marca 2016 Zgłoś Opublikowano 23 Marca 2016 Aby odczytać blue screena: prawy klik na mój komputer - właściwości - uruchamianie i odzyskiwanie - ustawienia - "odptaszkuj" Automatycznie uruchom ponownie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
david911 Opublikowano 29 Marca 2016 Zgłoś Opublikowano 29 Marca 2016 Witajcie Mam dysk HDD Toshiba MQ01ABD050 (500GB) z laptopa. Ledwo udało mi się zrobić backup i jego format. Problem objawiał się w postaci nie uruchamiania się systemu windows. Przy próbie instalacji zawsze się crashował w instalatorze. Teraz przez Partition Magic go sformatowałem i dopiero po takim zabiegu jest widoczny pod stacjonarką. Dysk się głęboko skanuje pod HDD Health od kilku godzin i już pokazuje, że nie jest z nim za dobrze: Oczywiście będzie się skanował dalej. Czy jest jakakolwiek szansa na uratowanie tego dysku? Jestem nawet skłonny do zablokowania uszkodzonych sektorów kosztem zmniejszenia jego pojemności - potrzebuję dysku na już teraz, a nie bardzo mam budżet na nieplanowane wydatki... Czekam na Wasze opinie :) Pozdrawiam! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TSRules Opublikowano 29 Marca 2016 Zgłoś Opublikowano 29 Marca 2016 dysk do śmieci i tak jestem zdziwiony że udało sie zrobić poprawną kopię danych Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
david911 Opublikowano 29 Marca 2016 Zgłoś Opublikowano 29 Marca 2016 A nie da się w żaden sposób zabkolować uszkodzonych sektorów kosztem mniejszej pojemności i zrobić sobie z niego magazyn danych? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pc_max Opublikowano 31 Marca 2016 Zgłoś Opublikowano 31 Marca 2016 Możesz spróbować utworzyć partycję z pominięciem uszkodzonych sektorów- jednak z tego co widzę początkowe sektory sypią błędami a tam właśnie znajdować się będzie MBR (master boot record) który przy tym stanie dysku prędzej czy później ulegnie uszkodzeniu co spowoduje utratę danych partycji i ewentualną konieczność odzyskiwania danych. 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adikss Opublikowano 30 Kwietnia 2016 Zgłoś Opublikowano 30 Kwietnia 2016 Czym odzyskać dane? Padł znajomym laptop no i po reinstalacji danych na "d:" brak nic wiecej nie wiem, ale podpiąłbym go przez kieszeń usb (czy lepiej stacjonarka i bezpośrednio??), niech program leci i zobaczymy co odzyska. Wysłane z mojego GT-I9300 przy użyciu Tapatalka Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
reyden Opublikowano 30 Kwietnia 2016 Zgłoś Opublikowano 30 Kwietnia 2016 Jaki rodzaj danych ? Do zdjęć czy grafik proponuję użyć Photorec ( w pakiecie z Testdiskiem ) - co prawda potrafi też odzyskać inne dane ( filmy czy dokumenty ) ale najlepiej radzi sobie ze zdjęciami . Masz do wybory wersję z graficznym GUI albo wersję pseudodosową o większych możliwościach niż graficzna nakładka QPhotorec . Do odzyskiwania zdjęć można też użyć programu Digital Image Recovery . Do ogólnego odyskiwania danych to np. Rescuva , Easy Recovery , Pandora Recovery , PC Inspector File Recovery lub DMDE . Dysk najlepiej podepnij natywnie do stacjonarki , podpięcie przez kieszeń USB może spowolnić odzyskiwanie . Dane odzyskuj na inny dysk - oczywiście musisz tam mieć odpowiednią ilość miejsca . Co do samego odzyskania danych i ich stanu - zależy co się stało i co było robione . Jak tylko zwykła reinstalka bo stary system był po prostu zasyfiony + format partycji z systemem ( lub innej ) to jest duża szansa na odzyskanie danych i to że będą one w dobrym stanie . Gorzej jak to był jakiś złośliwy wirus lub inny syf i cała partycja lub dysk została poddana pełnemu formatowaniu z poziomu Win 7 lub wyżej - wtedy można się porzegnać z tymi danymi - sprawdziałem to na Win 10 , tam pełny format w zasadzie usuwa dane bezpowrotnie . Co innego jak partycjia była formatowana z poziomu Win XP , GParted lub z poziomu instalatora - tutaj jest szansa na odzyskanie danych . 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adikss Opublikowano 1 Maja 2016 Zgłoś Opublikowano 1 Maja 2016 Dysk zdycha chyba, został wrzucony nowy system, format przy instalacji zrobiony był prawdopodobnie. Photorec coś plików przywraca tylko że system mi zawiesza w trakcie i to jest problem Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
reyden Opublikowano 1 Maja 2016 Zgłoś Opublikowano 1 Maja 2016 Zobacz czy uda się coś zrobić wersją z jakiegoś pakietu naprawczego np. HirenBootCD . Na wszelki wypadek zrób kopię posektorową dysku np. w DMDE - opis jak to zrobić w DMDE masz tutaj . Z innych programów do tego - MHDD w wersji 2.95 lub starszej czy z poziomu Linuxa np. w dystrybucji Linux System Rescue ew. program ddrescue ( pod linuxa ) . Tutaj masz opis jak zrobić kopię posektorową w linuxie , MHDD , Clonemaxx itp. 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zeniu Opublikowano 29 Maja 2016 Zgłoś Opublikowano 29 Maja 2016 (edytowane) cześć, mam taki dysk, trochę leciwy, godzin może nie wyrobił jakoś dużo (a może to już podchodzi pod dużo, nie wiem, nie znam się) niby jakieś tam poradniki mówią, że ID 05 jest krytyczny, pytanie czy coś z tym zrobię czy raczej robić już pełen backup?(na razie mam tylko wrażliwych danych) Edytowane 29 Maja 2016 przez Zeniu Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Chemik16 Opublikowano 29 Maja 2016 Zgłoś Opublikowano 29 Maja 2016 (edytowane) backup zawsze można polecić. przeleć go sobie skanem MHDD, jw. reloków jest raptem 5, też miałem kilka dysków z tej serii, często już od nowości było kilka reloków w początkowej części dysku, ale dalej już nie przyrastały. WD5000AAKS dalej u mnie siedzi, ma 3 reloki już od 5 lat ... Edytowane 29 Maja 2016 przez Chemik16 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kwazor Opublikowano 29 Maja 2016 Zgłoś Opublikowano 29 Maja 2016 ZA 1 zamachem zrobił 5 realokacji. Dysk normalnie się zużywa i dobrze że 01 =0 co świadczy o dobrym stanie powierzchni dysku.. Jak na taką ilość godzin dysk dalej w dobrej kondycji. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zeniu Opublikowano 29 Maja 2016 Zgłoś Opublikowano 29 Maja 2016 dziękuję za odpowiedzi, Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Omnos83 Opublikowano 30 Maja 2016 Zgłoś Opublikowano 30 Maja 2016 (edytowane) Witam, proszę o poradę co zrobić z tym dyskiem https://zapodaj.net/355715a6cc46f.png.html https://zapodaj.net/480836370faf7.png.html pozdrawiam Edytowane 30 Maja 2016 przez Omnos83 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...