Skocz do zawartości
soultaker

Abit BX-133 RAID + Celeron 800 Potrzebna pomoC =]

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich.

Dzisiaj dostałem "nowego" procka. Wcześniej miałem Celeronka 700(66) podkręconego na 902 Mhz przy FSB 85 Mhz. A pare minutek temu dostałem w swoje łapiki i jush zamontowałem Celeronka 800(100) w BOXie z coolerkiem. Wczesniej podkręcałem z pomocą tego właśnie forum (ReSpEcT dLa WaS) i wszystko poszło OK... teras chciałem sobie podkręcić moją osiemsete wchodzę do SoftMenu III w BIOSie i pomyślałem że miło by było sobie walnąć FSB na 133 MHz co przy mnożniku 8 dałoby mi jakieś 1064 MHz ale z przykrością zauważyłem, że nie moge ustawić FSB to AGP na 1/2 (mam dostepne opcje tylko i wyłącznie 1/1 i 2/3) i stwierdziłem, że nie podkręcam bo wydaje mi się że przy ustawieniu 2/3 dla AGP 87 Mhz to będzie troszkę za dużo. PCI to FSB spoko bo jest opcja 1/4 czyli wszystko byłoby dobrze ale się boję ustawić szyne FSB na 133 przy taktowaniu 87 MHz dla AGP :wink: Help ME, co mam zrobić, ja chcę go wykręcić conajmniej na te 1,05 GHz. Płyta obsługuje maxymalnie procki 1,13(133) GHz. Jaq potrzebne są Wam jakieś bliższe informacje to będę je podawał na bierząco. BIOS w miare nowy. :twisted:

Pozdro. odpisujcie szybko bo chce go kręcić jush :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Okej podkręciłem :D 1066,70 MHz przy szynie FSB 133,34 Mhz :D Narazie wszystko OK tylko temperaturka mnie martwi :D Zaras zrobie jakieś testy np Counter-Strike czy coś podonego... W Windowsie XP temperatura jest około 50°C przy normallnym obciążeniu... Coolerek mam BOXowy (słyszałem she są dobre) i radiatorek z białego aluminium... chyba będę musiał tylko troche sobie dokupić pasty temoprzewodzącej ( jaka jest najlesza ?? ) bo jest jej jush mało na procku.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

zaloz na niego jakis prosty cooler od athlona, za 50 zeta kupisz spire falcon rock 2, a to ci schlodzi proca do 20st :)zaloz na niego jakis prosty cooler od athlona, za 50 zeta kupisz spire falcon rock 2, a to ci schlodzi proca do 20st :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W sumie dobry pomysł THX qtch ale to jaq zdobędę kase, a narazie zmniejsyłem mu napięcie :) i jest 37°C standardowo. Bo od razu walnąłem mu szyne 133 MHz i Vcore 1,85 V bo takie miałem wcześniej ale co się okazuje - że ten celeronik jest stabilny nawet przy 1,75 V (35°C) czasem się krzaczy przy naprawde dużym obciążeniu proca a za to przy 1,80 V (37°C) jest superstabilny i nic go nie rusza a nie grzeje się jaq przy 1,85 V (50°C). Mam do kupienia dr.Thermala z XP1700+ ale on chodzi jaq helikopter a mnie wqrfia głośno chodzący komp... może se walne WC :wink: Jaq macie jakieś sugestie to piszcie :) PS FSB 150 Mhz to będzie dla niego chyba troche za dużo :?: 8) Przynajmniej przy tym chłodzeniu :?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dobra mam wakacje, zdalem mature, nie dostalem sie na studia (jeszcze probuje, we wrzesniu drugi egzamin) mam wiec troche czasu zeby sie jeszcze pobawic sprzetem... co moge jeszcze zrobic ? :wink:

Chcialbym puscic mojego Celeronka na FSB 150 albo tak jak jeden z forumowiczow - Pan polii - na 159, ale mam max dzielniki 1/4 dla PCI i 2/3 dla AGP... Wiec chyba beda troche nieodpowiednie dla FSB 150+

Moge cos zrobic z Ramem ? To 512 jest w 3 kosciach 128+128+256

W sierpniu wymienie grafe na GF3 Ti (mozecie napisac jakich modeli/producentow GF3 Ti szukac ?) kompa zmienie dopiero za rok... wiec mushe tego jeszcze troche pomeczyc... moze wycisne z niego cos wiecej... narazie w 3dMarku2001 poszlo 3385 Markoof z czego jush jestem zadowolony... ale chce wiecej :twisted:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ale te 3DMarki to chyba w 640x480x16, bo ja na defaulcie mam 1920 :)

nie wymieniaj grafy na gf3 ti, poczekaj chwile i qp np r9500 albo 9600, albo gf fx 5200 :)

Ty masz chyba mx200 nie? On ma mx'a400!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wywal ta karte, kup GF3 Ti i masz 7000 3dMarkoof lekko, a jak sie postarasz to do 10k dociagniesz.

A ja mam dokladnie 3385 3dMarkoof

Test w 1024x768x32 czyli Default

Detonatorki tesh odgrywaja duza role (30.82 XP)

No i 512 ramu SpecTek'a PC 133 czyli chyba synchro z prockiem bo fsb proca tesh 133 8)

nie wymieniaj grafy na gf3 ti, poczekaj chwile i qp np r9500 albo 9600, albo gf fx 5200 :)

FX 5200 Heheheh gdyby nie obsluga DX9 to ten FX wymieklby przy wiekszosci GF 3 Ti, pozatym GF3 ti to wydatek rzedu 300 - 400 zl a Radki 9500 i wzwyz to chyba kosztuje cos kolo 500 - 800 pln i sa porownywalne z GF4Ti a czekac mi sie nie chce :twisted:

Ty masz chyba mx200 nie? On ma mx'a400!

Zgadza sie polii mam MX400 i pamiec na karcie to DDR taktowany 286@~340 (jak dodam radiatorki to pojdzie wiecej)

polii: spoko, ale mialem pozyczone od qmpla gf2 ti na durniu 1200@1404 i robilo ledwie 3300; BTW to inny qmpel na pelnym P3 933 i tez gf2 ti robi tez jakies 3500....

Strasznie malo... niech inni powiedza...na takim sprzecie powinno lekko pujsc kolo 5k 8)

Ja na tym co w podpsie wyciągam około 4000 punktów w 3Dmarku 2001se 1024x768, wiec powyższe wyniki są możliwe.

8) Calkiem ladnie. Ja mam proca niecale 300Mhz wolniejszego, taktowania grafy tesh niewiele nizsze no i 128 ramu wiecej :) za to okolo 700 markow mniej - to chyba wszystko jest OK ? Nie ?

A i jeszcze coś. Co do MOBO to uważaj na kondziry moje już raz były wymieniane i to pewnie nie koniec :cry:

Moje kondziorki tesh jakis rok temu poszly z dymem - wygladaly jakby w srodku wybuchly :? Plyta poszla na 14 dni na servis i mam jakies ladne nowiutkie kondensatorki :wink:

Panie odbytorq Radze popracowac nad sprzetem i zmienic tego MX200 8) Bedzie duuuzo lepiej :twisted:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

polii: spoko, ale mialem pozyczone od qmpla gf2 ti na durniu 1200@1404 i robilo ledwie 3300; BTW to inny qmpel na pelnym P3 933 i tez gf2 ti robi tez jakies 3500....

Strasznie malo... niech inni powiedza...na takim sprzecie powinno lekko pujsc kolo 5k 8)

u kumpla na cel 533@800 256 RAM i GF2Ti prolinka było po o/c 2500 3DM'01, u mnie na duronie 800 i 256 RAMu i grafie z podpisu było 4441 pkt a na tym GF2Ti kumpla było 3600.

więc to nie tak mało, normalny wynik jak na taki sprzęt.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Moje kondziorki tesh jakis rok temu poszly z dymem - wygladaly jakby w srodku wybuchly :? Plyta poszla na 14 dni na servis i mam jakies ladne nowiutkie kondensatorki :wink:  

To i tak miełeś szczęscie że była jeszcze na gwarancji. Mi kondziry poszły jak mineła gwarancja i to do tego nie rozwaliło wszystkich naraz tylko w dwóch turach. Najpierw kilka ze stabilicacji procka (koło socketu), no to wymieniłem tam wszystkie. Ale po jakiś 2 miechach poszły kolejne przy gniezdzie ATX i przy gniazdach pamieci no i wtedy wymieniłem już wszystkie pozostałe. Ciekawe ile te kondziry jeszcze pociągną? Jeśli mam zamiar ruszyć procka na magistrali 140, na 147 przy 1.95V nawet komp wstaje :P :P Tylko musze zaopatrzyć się w lepszą pamieć.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

u kumpla na cel 533@800 256 RAM i GF2Ti prolinka było po o/c 2500 3DM'01, u mnie na duronie 800 i 256 RAMu i grafie z podpisu było 4441 pkt a na tym GF2Ti kumpla było 3600.

Skoro jesteśmy tacy dokładni to może powiesz od razu ze ten twój duron był kręcony na 1Ghz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Skoro jesteśmy tacy dokładni to może powiesz od razu ze ten twój duron był kręcony na 1Ghz

S tymi 3d markami to jest roznie. Na nowo postawionym systemie, odpowiednich detonatorach i dobrze skonfigurowanym kompie zawsze bedzie wiecej 8) Moj qmpel jak dostal sfojego Gf3Ti200 to mial 8k 3d Markow, troche sie pobawil kompem i wyciagnal troche wiecej bo prawie 11k czyli skoczyl o 3 tysiace :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

"]Ja na tym co w podpsie wyciągam około 4000 punktów w 3Dmarku 2001se 1024x768, wiec powyższe wyniki są możliwe.

8) Calkiem ladnie. Ja mam proca niecale 300Mhz wolniejszego, taktowania grafy tesh niewiele nizsze no i 128 ramu wiecej :) za to okolo 700 markow mniej - to chyba wszystko jest OK ? Nie ?

Co do ramu to przeprowadziłem mały test. Zamiast 384 na cl3 włożyłem 256 na cl2 i puściłem 3Dmarka 2001se. Rezultat był zaskakujący. Wynik zamiast zmaleć ewentualmie pozostać na tym samym poziomie wzrósł!! o około 200 punktów. Wniosek taki że liczy się tu szybkość a nie ilość ramu. Te 128 ponad 256 nie wiele już dają.

Teraz mam Asus GF3 ti200, który szalenie się kręci z 175/400 na 250/550 i to bez radiatorów na pamięciach :twisted: . Wynik w 3Dmarku to około 6200 punktów, chyba więc nie jest z nim źle.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Teraz mam Asus GF3 ti200, który szalenie się kręci z 175/400 na 250/550 i to bez radiatorów na pamięciach  :twisted: . Wynik w 3Dmarku to około 6200 punktów, chyba więc nie jest z nim źle.

Powinien pujsc na 300/600 :twisted: ale i tak niezle :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Karte podkręcam RivaTunerem, pamięc da się ustwienić na 600Mhz i nawet to nie powoduje żadnych artefaktów, ale 3Dmark już się nie uruchamia :(. Na razie 550 to pewnie szczyt tej pamięci i tak się nieźle kręci jeśli <span style='color: red;'>ORT: wziąść</span> pod uwagę że to kości 4ns :P . Sądze że pójdą jeszcze więcej po założeniu radiatorów.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Karte podkręcam RivaTunerem, pamięc da się ustwienić na 600Mhz i nawet to nie powoduje żadnych artefaktów, ale 3Dmark już się nie uruchamia :(. Na razie 550 to pewnie szczyt tej pamięci i tak się nieźle kręci jeśli <span style='color: red;'>ORT: wziąść</span> pod uwagę że to kości 4ns  :P . Sądze że pójdą jeszcze więcej po założeniu radiatorów.

No 300/600 tylko z radiatorkami 8) Bez nich ciężko o taki wynik. Bez radiatorków 550 i tak ładnie :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...