freeq27 Opublikowano 19 Września 2009 Zgłoś Opublikowano 19 Września 2009 Witam ! Posiadam dwa rozne zasilacze, jeden Seasonic 350W i drugi serwerowy HEC 460W. Oczywiscie przed podpieciem zawsze testuje zasilacze miernikiem i tak tez zrobilem tym razem. Pod kazdy zasilacz podpialem maly wentylatorek odlaczony od radiatora starej plyty glownej jako obciazenie i przeszedlem do mierzenia napiec. Lecz w dwoch zasilaczach zauwazylem taki zam obiaw. Wentylator w zasilaczu i ten podpiety zamiast sie krecic to skakaly, tzn. zakrecily sie i zwalnialy, zakrecily sie i tak w kolko. Napiecia natomiast na lini 12V napicia skacza od 1,5 do 9,3 okolo i tak w kolko, a na lini 5V od 1,2 do okolo 4,3. Nie mam pojecia co moze byc przyczyna, pozniej probowalem rowniez bez malego wentylatorka ale to nic nie zmienialo, pomyslalem zeby zobaczyc z dwoma 120mm ale tez nic sie nie zmienilo. Co moze byc przyczyna takiego zachowania ? Przypominam ze oba zasilacze sa praktycznie nowe i byly w 99,9% dzialajace przed testem. Prosze o jakakolwiek pomoc lub pomysl, jakby cos to lutowania i wymiany komponentow sie nie boje. Z gory dziekuje ! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sobota Opublikowano 19 Września 2009 Zgłoś Opublikowano 19 Września 2009 Rozkręć i zobacz jak wyglądaj kondensatory w zasilaczu, czy nie ma okopceń itp oraz popatrz za zimnymi lutami. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pietia(lania) Opublikowano 19 Września 2009 Zgłoś Opublikowano 19 Września 2009 Witam ! Posiadam dwa rozne zasilacze, jeden Seasonic 350W i drugi serwerowy HEC 460W. Oczywiscie przed podpieciem zawsze testuje zasilacze miernikiem i tak tez zrobilem tym razem. Pod kazdy zasilacz podpialem maly wentylatorek odlaczony od radiatora starej plyty glownej jako obciazenie i przeszedlem do mierzenia napiec. Lecz w dwoch zasilaczach zauwazylem taki zam obiaw. Wentylator w zasilaczu i ten podpiety zamiast sie krecic to skakaly, tzn. zakrecily sie i zwalnialy, zakrecily sie i tak w kolko. Napiecia natomiast na lini 12V napicia skacza od 1,5 do 9,3 okolo i tak w kolko, a na lini 5V od 1,2 do okolo 4,3. Nie mam pojecia co moze byc przyczyna, pozniej probowalem rowniez bez malego wentylatorka ale to nic nie zmienialo, pomyslalem zeby zobaczyc z dwoma 120mm ale tez nic sie nie zmienilo. Co moze byc przyczyna takiego zachowania ? Przypominam ze oba zasilacze sa praktycznie nowe i byly w 99,9% dzialajace przed testem. Prosze o jakakolwiek pomoc lub pomysl, jakby cos to lutowania i wymiany komponentow sie nie boje. Z gory dziekuje ! podlaczeyles wentyl pod 12v a linia 5v nei zostala obciazona ... podlacz oprocz tego wentyla ( zakladajac ze on nei robi zwarcia ) jakis stary dysk/naped CD i dopiero mierz Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
freeq27 Opublikowano 19 Września 2009 Zgłoś Opublikowano 19 Września 2009 Nic nie jest okopcone i nie ma zimnych lutow. Wentylatorek na bank nie robil zwarcia poniewaz kilka dni przed testatmi dziala poprawnie na plycie glownej. Aha i mam drugi taki sam Seasonic 350W i testowalem go bez obciazenia i bylo ok, ale bede jeszcze kombinowal rozne opcje. Wiem ze jest tu jeden majsterkowicz znajacy sie dobrze na zasilaczach i ogolnie na elektronice, ale nie pamietam kto to byl ;/ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
freeq27 Opublikowano 21 Września 2009 Zgłoś Opublikowano 21 Września 2009 @UP Sprawdzilem oba zasilacze pod wiekszym obciazeniem ( dwie stacje dyskietek, stary dvd-rom i stary HDD ) i jest lepiej. Napiecia sa bardziej stale ale dalej za male... na lini 12 V mam 9 z groszami a na lini 5 V, mam okolo 3 z groszami. Dziwne ;/ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 21 Września 2009 Zgłoś Opublikowano 21 Września 2009 @UP Sprawdzilem oba zasilacze pod wiekszym obciazeniem ( dwie stacje dyskietek, stary dvd-rom i stary HDD ) i jest lepiej. Napiecia sa bardziej stale ale dalej za male... na lini 12 V mam 9 z groszami a na lini 5 V, mam okolo 3 z groszami. Dziwne ;/ A ten miernik to bankowo sprawny jest i baterię ma dobrą? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
freeq27 Opublikowano 22 Września 2009 Zgłoś Opublikowano 22 Września 2009 (edytowane) Niestety jest sprawny... wlasnie go sprawdzilem. Edit: Problem rozwiazany... Okazalo sie ze po podlaczeniu zasilaczy do kompa daja idealne napiecia... I wez teraz sprawdz zasilacz przed wsadzeniem ;D.... W kazdym badz razie dzieki za pomoc ;P Edytowane 22 Września 2009 przez mateusz_free Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...