Skocz do zawartości
freeq27

[problem] Dwa Zasilacze, Skacza Napiecia I Wentylator

Rekomendowane odpowiedzi

Witam !

Posiadam dwa rozne zasilacze, jeden Seasonic 350W i drugi serwerowy HEC 460W.

Oczywiscie przed podpieciem zawsze testuje zasilacze miernikiem i tak tez zrobilem tym razem.

Pod kazdy zasilacz podpialem maly wentylatorek odlaczony od radiatora starej plyty glownej jako obciazenie i przeszedlem do mierzenia napiec. Lecz w dwoch zasilaczach zauwazylem taki zam obiaw. Wentylator w zasilaczu i ten podpiety zamiast sie krecic to skakaly, tzn. zakrecily sie i zwalnialy, zakrecily sie i tak w kolko. Napiecia natomiast na lini 12V napicia skacza od 1,5 do 9,3 okolo i tak w kolko, a na lini 5V od 1,2 do okolo 4,3. Nie mam pojecia co moze byc przyczyna, pozniej probowalem rowniez bez malego wentylatorka ale to nic nie zmienialo, pomyslalem zeby zobaczyc z dwoma 120mm ale tez nic sie nie zmienilo. Co moze byc przyczyna takiego zachowania ? Przypominam ze oba zasilacze sa praktycznie nowe i byly w 99,9% dzialajace przed testem. 

Prosze o jakakolwiek pomoc lub pomysl, jakby cos to lutowania i wymiany komponentow sie nie boje. Z gory dziekuje !

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam !

Posiadam dwa rozne zasilacze, jeden Seasonic 350W i drugi serwerowy HEC 460W.

Oczywiscie przed podpieciem zawsze testuje zasilacze miernikiem i tak tez zrobilem tym razem.

Pod kazdy zasilacz podpialem maly wentylatorek odlaczony od radiatora starej plyty glownej jako obciazenie i przeszedlem do mierzenia napiec. Lecz w dwoch zasilaczach zauwazylem taki zam obiaw. Wentylator w zasilaczu i ten podpiety zamiast sie krecic to skakaly, tzn. zakrecily sie i zwalnialy, zakrecily sie i tak w kolko. Napiecia natomiast na lini 12V napicia skacza od 1,5 do 9,3 okolo i tak w kolko, a na lini 5V od 1,2 do okolo 4,3. Nie mam pojecia co moze byc przyczyna, pozniej probowalem rowniez bez malego wentylatorka ale to nic nie zmienialo, pomyslalem zeby zobaczyc z dwoma 120mm ale tez nic sie nie zmienilo. Co moze byc przyczyna takiego zachowania ? Przypominam ze oba zasilacze sa praktycznie nowe i byly w 99,9% dzialajace przed testem. 

Prosze o jakakolwiek pomoc lub pomysl, jakby cos to lutowania i wymiany komponentow sie nie boje. Z gory dziekuje !

podlaczeyles wentyl pod 12v a linia 5v nei zostala obciazona ...

podlacz oprocz tego wentyla ( zakladajac ze on nei robi zwarcia ) jakis stary dysk/naped CD i dopiero mierz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nic nie jest okopcone i nie ma zimnych lutow.

Wentylatorek na bank nie robil zwarcia poniewaz kilka dni przed testatmi dziala poprawnie na plycie glownej.

Aha i mam drugi taki sam Seasonic 350W i testowalem go bez obciazenia i bylo ok, ale bede jeszcze kombinowal rozne opcje. Wiem ze jest tu jeden majsterkowicz znajacy sie dobrze na zasilaczach i ogolnie na elektronice, ale nie pamietam kto to byl ;/

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@UP

Sprawdzilem oba zasilacze pod wiekszym obciazeniem ( dwie stacje dyskietek, stary dvd-rom i stary HDD ) i jest lepiej. Napiecia sa bardziej stale ale dalej za male... na lini 12 V mam 9 z groszami a na lini 5 V, mam okolo 3 z groszami.

Dziwne ;/

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@UP

Sprawdzilem oba zasilacze pod wiekszym obciazeniem ( dwie stacje dyskietek, stary dvd-rom i stary HDD ) i jest lepiej. Napiecia sa bardziej stale ale dalej za male... na lini 12 V mam 9 z groszami a na lini 5 V, mam okolo 3 z groszami.

Dziwne ;/

A ten miernik to bankowo sprawny jest i baterię ma dobrą?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Niestety jest sprawny... wlasnie go sprawdzilem.

Edit: Problem rozwiazany...

Okazalo sie ze po podlaczeniu zasilaczy do kompa daja idealne napiecia...

I wez teraz sprawdz zasilacz przed wsadzeniem ;D....

W kazdym badz razie dzieki za pomoc ;P

Edytowane przez mateusz_free

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi