KMarkiewicz Opublikowano 19 Września 2009 Zgłoś Opublikowano 19 Września 2009 (edytowane) Witam szanownych Forumowiczów! Poszukuję laptop w cenie ok. 2200zł. Laptop szyty pode mnie powinien dysponować dużą mocą obliczeniową. Karta graficzna nie ma dla mnie takiego znaczenia, ale dobrze by było gdyby compiz fuzion się uruchomił ;) Ten komputer i tak nie zobaczy gry lepszej niż CS1.6 :P Lapek ze względu na przeznaczenie i tak będzie pracował pod dystrybucją linuksa z architekturą x64. Dużo pamięci operacyjnej mile widziana ;) LAPTOP MUSI BYĆ KOMPATYBILNY Z DEBIANEM! znalazłem HPeka: http://www.morele.net/laptop-hewlett-packa...nx567ea-230233/ [ dwurdzeniowy Turion 2,2GHz, 2GB RAMu, grafika ATI 3200HD ] Mam nadzieję, że nie płacę za te dwie literki "HP"... Co Wy na to?? pzdr, KM Edytowane 20 Września 2009 przez KMarkiewicz Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
macru Opublikowano 19 Września 2009 Zgłoś Opublikowano 19 Września 2009 Skoro pod linuksa to po co płacić za system? Notki od hp bardzo się grzeją, tym bardziej na AMD, w dodatku sporo z nich nie grzeszy jakością odpowiednią dla ich poziomu cenowego. Może udałoby się wyhaczyć jakiegoś Lenovo sl500 podstawowego. Mega wygodna klawiatura co w programowaniu powinno być bardzo przydatne. Niestety nie jestem w stanie powiedzieć nic o kompatybilności z pingwinem. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Michrz Opublikowano 19 Września 2009 Zgłoś Opublikowano 19 Września 2009 Tamten hp to nie bardzo. IMO warto kupić coś takiego : http://www.allegro.pl/item745873995_dell_s..._250gb_led.html -> tu cena jest wyższa. Jeśli możesz dopłacić, to warto, a jeśli nie to może coś takiego : http://www.allegro.pl/item744746630_lenovo..._sklep_wwa.html Jakie masz wrażenia z pracy z kartami ATI pod Linuxem? Zakładam, że ewentualna konfiguracja nie będzie kłopotem (programujesz i w ogóle). W sklepie zawsze można się dopytać czy przypadkiem nie mają czegoś bez windy. Swoją drogą : jeśli nie zaakceptujesz licencji OEM Windowsa to z tego co pamiętam jest ścieżka dzięki której można odzyskać pieniądze. Niemniej jest żmudna itp, ale poszukaj opisu to znajdziesz (niestety nie mam pod ręką) pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Chemik16 Opublikowano 19 Września 2009 Zgłoś Opublikowano 19 Września 2009 nie ma sensu pakować sie w dedykowane karty graficzne ;) CSa pociągnie każda integra Jako również programista moge polecić Lenovo G550G (lub bez G - zależy czy HDMI/expresscard ci potrzebne) - jako że jestem jego posiadaczem bardzo wygodna klawiatura, matryca niestety lusterko .. ale idzie przywyknac dobry też będzie Asus K50IJ obydwie oparte na układach intela - nie bedzie więc problemów ze sterami z mocniejszych maszyn to Asus K70IO - 17" 1600x900 i mocarna jak na ten przedział cenowy karta grafiki GF za SL500 przemawia tylko matowa matryca - poza tym to już troche przestarzały model niepozbawiony wad ... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KMarkiewicz Opublikowano 20 Września 2009 Zgłoś Opublikowano 20 Września 2009 (edytowane) Michrz, co do grafiki pod patronatem ATI i nVidii - nie ma najmniejszego problemu ;) Perspektywa odzyskania pieniędzy za produkt M$u jest kusząca, ale to, co się naczytałem o tej procedurze... Już wolę mieć vistę - niedługo wyjdzie siódemka i wtedy będzie za darmo ;)... Może się przyda... Chemik16, najlepiej aby był dedyk, bo ma wsparcie linuksów, a to jest u mnie priorytet. Układy intela nie są dopracowane w pingwinku - niestety :( Choć Asus K50IJ kusi prockiem... Notebook Asus K70IO, który poleciłeś, ma mocną graficzną ( i ta CUDA ;) - trzeba nauczyć się ją wykorzystać w swoich projektach ;D ) i duży monitorek... Tylko co sądzisz o tym procesorze? Nie znam się na mobilnych prockach, a w moim blaszaku bije serce AMDka Phenom II... Chciałbym podziękować za zainteresowanie się moją sprawą :) Edytowane 20 Września 2009 przez KMarkiewicz Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Chemik16 Opublikowano 20 Września 2009 Zgłoś Opublikowano 20 Września 2009 (edytowane) http://www.notebookcheck.pl/Mobilne-proces...gow.4344.0.html tu masz ranking ogólnie t4200 to standard - t6500 troche mocniejszy z instr. SSE4 i wirtualizacją - ale i znacznie droższy ogólnie nie wiem na jakiego k50IJ patrzyłeś pisząc Asus K50IJ kusi prockiem... - one mają procki od celeronów t3000 przez DC T4200 po C2D T6500 :) a może i gdzieć cos mocniejszego weń wcisneli .. Piszesz aplikacje graficzne ? wykorzystujące akcelelacje sprzętową (OpenGL np - bo DirectX chyba nadal nie ma pod linuxem .. ) jezeli nie to wystarczy jakiś gf 103/105 - też ma te swoje CUDA a mniej prądożerne Już wolę mieć vistę - niedługo wyjdzie siódemka i wtedy będzie za darmo icon_wink2.gif... Może się przyda... Tak - darmo .. tylko szykuj się na wydatek 100zł+ za przesyłkę tego darmowego oprogramowania xD i tylko w przypadku VHP i oczywiście o ile twój lapek bedzie sie łapał na tą "promocje" ;) poza tym w mojej skromnej opinii windows 7 wypada słabiej od visty .. może po kilku service packach i pożadnie napisanych sterach ... ale i tak ma tragiczny interface ;] Edytowane 20 Września 2009 przez Chemik16 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KMarkiewicz Opublikowano 20 Września 2009 Zgłoś Opublikowano 20 Września 2009 ogólnie nie wiem na jakiego k50IJ patrzyłeś pisząc Asus K50IJ kusi prockiem... Heh przeglądałem parę laptopów na raz i jeden miał 2,2GHz z 2mb cache... Jak widzisz, nie orientuję się w mobilnych rozwiązaniach... Znalazłem tego asusa, którego polecałeś: http://allegro.pl/item735904153_asus_k70io...led_gratis.html i chyba zdecyduję się na niego. Nie myślałem, że będę miał taką kartę graficzną, to i vista do grania/odreagowania stresu się przyda ;D Co Ty na ten notebook z allegro?? Wielkie Dzięki za pomoc :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kfgz Opublikowano 20 Września 2009 Zgłoś Opublikowano 20 Września 2009 http://www.agito.pl/notebooki/asus-k50ij-s...251.354135.html Podejrzewam, że w tej cenie trudno będzie znaleźć coś lepszego. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Huberek Opublikowano 20 Września 2009 Zgłoś Opublikowano 20 Września 2009 (edytowane) Taki K70IO też ciekawy - w tej samej cenie co tamten wyżej, a ma mocniejszego troszkę procka a mniejszy dysk - http://x-kom.pl/index.php?show_prod=47231 W każdym razie K70IO mogę jak najbardziej polecić. Ma wszystkie zalety jak seria K50, a dodatkowo niezła karta graficzna, HDMI i większa matryca. Edytowane 20 Września 2009 przez qrvich Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Michrz Opublikowano 20 Września 2009 Zgłoś Opublikowano 20 Września 2009 Te Asusy sa całkiem niezłe. Tak naprawdę to jest tylko pytanie czy chcesz mieć matrycę 17", która jest fajna bo większa i rozdzielczości też solidniejsze, a z drugiej strony do noszenia to już nie bardzo. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Chemik16 Opublikowano 20 Września 2009 Zgłoś Opublikowano 20 Września 2009 (edytowane) Heh przeglądałem parę laptopów na raz i jeden miał 2,2GHz z 2mb cache... Jak widzisz, nie orientuję się w mobilnych rozwiązaniach... przejrzyj ten ranking co ci podałem - masz tam zestawienie procków mobilnych i desktopowych tak naprawdę seria T to Pentium DualCore i Core2Duo (i celerony T3000) znane z PC ;) tylko o niższych taktowaniach i napięciach zasialania - czasem obciętej pamięci cache 17" niewygodna się robi gdy z niej korzystamy na stojąco trzymając w rękach - ciężko solidnie objąć ;) już 15,6" jest niewygodne z racji długosci .. ale jak będzie tylko przenoszony w torbach/plecakach i rozkładany gdzieś na biurku to nie ma problemu ;) porównaj sobie ich wymiary z tych 2 ofert brałbym tą z większym dyskiem - do T4300 nie ma najmniejszego sensu dopłacać ;) gdyby to był T6500 to możnaby sie zastanowić z racji wspomnianych wcześniej instrukcji a i w sprawie tej matrycy - z tego co czytałem gdzieś w zagranicznym serwisie - jest to dość specyficzna matryca produkowana pierwotnie do zastosowań w zwykłych monitorach LCD - jest więc dosyc zachłanna jeżeli chodzi o prąd ;) Edytowane 20 Września 2009 przez Chemik16 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Huberek Opublikowano 20 Września 2009 Zgłoś Opublikowano 20 Września 2009 Niektóre modele K50IJ trzymają powyżej 3h na baterii, więc aż tak źle nie może być z tą matrycą ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Chemik16 Opublikowano 20 Września 2009 Zgłoś Opublikowano 20 Września 2009 Niektóre modele K50IJ trzymają powyżej 3h na baterii, więc aż tak źle nie może być z tą matrycą ;) pisze o K70IO - k50IJ to zdecydowanie inna liga ;) k50 mają dedykowane matryce energooszczędne dla laptopów ;) jak k50IJ to już lepiej G550 - wytrzyma 4h+ normalnej pracy Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KMarkiewicz Opublikowano 20 Września 2009 Zgłoś Opublikowano 20 Września 2009 (edytowane) Taki K70IO też ciekawy - w tej samej cenie co tamten wyżej, a ma mocniejszego troszkę procka a mniejszy dysk - http://x-kom.pl/index.php?show_prod=47231 W każdym razie K70IO mogę jak najbardziej polecić. Ma wszystkie zalety jak seria K50, a dodatkowo niezła karta graficzna, HDMI i większa matryca. Wybieram ten model, co qrvich mi poleca ;) Jutro go kupuję. Mam tylko nadzieję, że wytrzyma na baterii ze 2 godziny... Jak pracować na stojąco, to chyba tylko netbook:D Mój notebook i tak będzie pracował na biurku, ew. na kolanach ;) Dziękuję wszystkim za pomoc :) Edytowane 20 Września 2009 przez KMarkiewicz Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Huberek Opublikowano 20 Września 2009 Zgłoś Opublikowano 20 Września 2009 pisze o K70IO - k50IJ to zdecydowanie inna liga ;) k50 mają dedykowane matryce energooszczędne dla laptopów ;) jak k50IJ to już lepiej G550 - wytrzyma 4h+ normalnej pracy G550? Podziękuję za serwis Ideapada :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Chemik16 Opublikowano 20 Września 2009 Zgłoś Opublikowano 20 Września 2009 (edytowane) Mam tylko nadzieję, że wytrzyma na baterii ze 2 godziny... w porywach na oszczędnych ustawieniach powinien tyle wytrzymać ... qrvich: serwis jak serwis - zalezy na kogo trafisz i z czym ;) oraz czego im będzie brakowało Edytowane 20 Września 2009 przez Chemik16 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...