HiOb Opublikowano 19 Września 2009 Zgłoś Opublikowano 19 Września 2009 Witam, Posiadam aktualnie 6 dyskow zewnetrznych na USB i uzywanie ich jest troche uciazliwe, pomyslalem, ze mozna by zbudowac jakiegos kompa np z 10 dyskami, tylko nie mam pojecia jak sie do tego zabrac i czy to wogole mozliwe. Komp bedzie uzywany jako odtwarzacz filmow hd oraz do torrentow, tak wiec jakas zwykla plyta glowna byle miala HDMI i wyjscie optyczne dla dzwieku, pewnie trzeba by jakies dodatkowe kontrolery do dyskow, czy to wogole mozliwe zeby do kompa tyle dyskow podlaczyc? Jaki system do tego by byl najlepszy? Bede wdzieczny za jakiekolwiek porady :) Pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość elograca Opublikowano 20 Września 2009 Zgłoś Opublikowano 20 Września 2009 ten komputer ma być podpięty do tv? jest możliwe podłączenie tylu dysków teraz na większości płyt jest 8sata i jedno wejście na taśmę co już daje możliwość podpięcia tylu dysków chociaż nie widzę takiej potrzeby 8 dysków na samo sata po 1 2 tb chyba ci starczy chyba ze chcesz wykorzystać te dyski co masz Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
HiOb Opublikowano 20 Września 2009 Zgłoś Opublikowano 20 Września 2009 Komputer bedzie podlaczyny pod TV i projektor, na dyskach usb mam teraz 5TB, i pewnie sie ich pozbede jak juz zbuduje takiego kompa. Chcialem podlaczyc 8 dyskow sata po 1TB kazdy. Czy do obslugi kompa z tyloma dyskami wystarczy jeden zasilacz? ten komputer ma być podpięty do tv? jest możliwe podłączenie tylu dysków teraz na większości płyt jest 8sata i jedno wejście na taśmę co już daje możliwość podpięcia tylu dysków chociaż nie widzę takiej potrzeby 8 dysków na samo sata po 1 2 tb chyba ci starczy chyba ze chcesz wykorzystać te dyski co masz Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pirez Opublikowano 20 Września 2009 Zgłoś Opublikowano 20 Września 2009 (edytowane) budżet ? kupujesz płyte z mosktiem południowym ICH10R z 6 złaczami sata ( moze mATX jeśli chcesz mniejsza obudowę) z kartą sieciowa co najmniej realtek 8111C - 320zł procek E5200 - wystarczy do programowego dekodowania matroski 1080p nawet - 220zł karta graficzna typu HD4350 - 110zł , ma hdmi , dźwiek i wpsracie dekodowania ram - 2GB to super luz - 80zł zasilacz - jesli cichy to np. OCz PCP 370W , spokojnie wystarczy - 190zł ( nie wiem czy starczy złącz sata) 6 dysków 1.5TB samsung F2 po 370zł sztuka ( mam tkaie i są ciche) dysk PATA jako systemowy, nagrywarka DVD lub BD pod PATA z dysków robisz raid 5 , i masz bezpieczeństwo plus 5*1.5TB ~7TB razem za wszyskto ( zakladam obudowa 200zł ) wyjdzie 3220zł musi byc ich10r bo tylko ono oferuje jakieś możliwosci migracji no i jest najwydajniejsze sa płyty główne z 8 złączamia sata ale rzadko dostepne i najcziesciej dużo dorższe , ale msi wydało coś za 320zł , możę warto ma 8 złacz, zawsze podłaczysz jeszcze dwa 1.5Tb dyski ( już poza raidem ) ale wówczas na 100%bęziesz potrzebował rozgałęziacze zasilania SATA, pewno kosztują grosze. dysk w czasie rozpędzania pobiera 30W i tyle trzeba liczyc na kazdy , w czasie pracy to są wartosci koło 9W Edytowane 20 Września 2009 przez pirez Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość elograca Opublikowano 20 Września 2009 Zgłoś Opublikowano 20 Września 2009 ~7tb to chyba dla niego troszkę za mało skoro teraz ma 5tb i wcale nie tak drogo można coś wyrwać z 8 sata. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
HiOb Opublikowano 20 Września 2009 Zgłoś Opublikowano 20 Września 2009 budżet ? kupujesz płyte z mosktiem południowym ICH10R z 6 złaczami sata ( moze mATX jeśli chcesz mniejsza obudowę) z kartą sieciowa co najmniej .... Dzieki pirez za wyczerpujaca i konkretna odpowiedz :) takie tylko jedno pytanie, czy dyski musza byc w raid? czy moze byc kazdy oddzielnie, nigdy raid nie uzywalem ale jakos sie boje ze jak jeden dysk padnie to z wszystkich dane beda nieuzyteczne, sorki jesli glupie pytanie ale ostatnio jak skladalem lub rozkladalem kompa to jeszcze sata nie bylo :D Pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fl0r3k Opublikowano 21 Września 2009 Zgłoś Opublikowano 21 Września 2009 Dzieki pirez za wyczerpujaca i konkretna odpowiedz :) takie tylko jedno pytanie, czy dyski musza byc w raid? czy moze byc kazdy oddzielnie, nigdy raid nie uzywalem ale jakos sie boje ze jak jeden dysk padnie to z wszystkich dane beda nieuzyteczne, sorki jesli glupie pytanie ale ostatnio jak skladalem lub rozkladalem kompa to jeszcze sata nie bylo :D Pozdrawiam Jak padnie dysk to go wymienisz i macierz się odbuduje. Gorzej będzie jak padnie płyta główna, bo wtedy wg mojej wiedzy (niepełnej) wszystko idzie papa (proszę poprawcie mnie jak się myle). Taki mały offtop: Też zastanawiam się nad magazynem danych (nie tak wielkim) i moją największą bolączką jest co się dzieje w momencie, gdy padnie płyta główna (aż tak często na szczęście nie padają)? Z tego co wygrzebałem tutaj na forum wynika, że dla RAID1 nawet jak padnie płyta to dane są do odzyskania na dwóch dyskach (chyba, że i któryś z dysków padnie). Teoretycznie na dobrych kontrolerach RAID1 da się odzyskać bez problemu (wiem, że się da), RAID5 jak się domyślam również (nie sprawdzałem), a na płytach głównych? A cała moja powyższa wypowiedź idzie w kierunku, czy na bezpieczny magazyn danych kupować płytę ze zintegrowanym RAIDem i w momencie jak się coś przykopci to dane odzyskam, czy kupować dedykowane kontrolery RAID (interesuje mnie tylko RAID1). Może ktoś wie i przy okazji tematu coś podpowie. Może to się również koledze założycielowi przyda. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pirez Opublikowano 23 Września 2009 Zgłoś Opublikowano 23 Września 2009 Jak padnie dysk to go wymienisz i macierz się odbuduje. Gorzej będzie jak padnie płyta główna, bo wtedy wg mojej wiedzy (niepełnej) wszystko idzie papa (proszę poprawcie mnie jak się myle). Taki mały offtop: Też zastanawiam się nad magazynem danych (nie tak wielkim) i moją największą bolączką jest co się dzieje w momencie, gdy padnie płyta główna (aż tak często na szczęście nie padają)? Z tego co wygrzebałem tutaj na forum wynika, że dla RAID1 nawet jak padnie płyta to dane są do odzyskania na dwóch dyskach (chyba, że i któryś z dysków padnie). Teoretycznie na dobrych kontrolerach RAID1 da się odzyskać bez problemu (wiem, że się da), RAID5 jak się domyślam również (nie sprawdzałem), a na płytach głównych? A cała moja powyższa wypowiedź idzie w kierunku, czy na bezpieczny magazyn danych kupować płytę ze zintegrowanym RAIDem i w momencie jak się coś przykopci to dane odzyskam, czy kupować dedykowane kontrolery RAID (interesuje mnie tylko RAID1). Może ktoś wie i przy okazji tematu coś podpowie. Może to się również koledze założycielowi przyda. 1. nawet jak kupisz płyte z 8 sata , to i tak w raid podlaczysz tylko 6, bo pozostałe 2 to odzielny kontroler. równie dobrze można za 50 zł kupić kontroler sata ( nie raid ) na pci-e , z dwoma a moze nawet 4 portami. 2. Jak pada płyta to podłączasz dyski do jakiejkolwiek płyty w trybie IDE i za pomocą np. DMDE tworzysz macierz i mozesz sobie pliki zgrać , albo kupujesz nową płytę z takim samym kontrolerem. 3. Jak padnie 1 dysk w raid5 tot prosta sprawa wymieniasz ,a system w tle będzie miacierz odbudowywał , przy czym jak komputer wyłączysz to po ponownym uruchomieniu odbudowuje od momentu w którym skonczył a nie od nowa. 4. raid 1 i raid5 to wszystko jest do odzyskania, na pewno w przypadku raid 5 jest bezpieczniej niz trzymac dane an kazdym dysku pojedynczo ( bo zawze moze paśc ten ważny) . 5. Najfajniej jest kupić najtańsza płytę byle miaął pci-e i do tego kontroler raid , ale taki z raid5 i na co najmnije 6 dysków- czyli notabene to sie po prostu nie opłaca 6. raid1 - oferuje tylko pozornie "wysoki poziom bezpieczeństwa" , o wiele lepiej jest kupić kieszeń USB czy inną zabawke i na stałe ustawić synchronizacje danych z dyskiem na którym dane ma zabezpieczać. Dzięki temu eliminujesz utratę danych na skutek błędu kontrolera. RAID1 jest fajny do serwera, który nie może się wyłączyć, bo jest z jakiegoś powodu strategiczny, a możliwosci płynnego przełączania na inny serwer są ograniczone lub po prostu za drogie 7.@elograca: na pewno dyski 1.5TB d samsung a to lepszy pomysł od 1TB dysków, korzystniejsze cenowo za 1GB a przy tym wymagają mniej złaćz sata, prawda ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...