PoGo Opublikowano 8 Maja 2003 Zgłoś Opublikowano 8 Maja 2003 Oplaca sie inwestowac w ramubsy? Czy lepiej kupic plyte na ddr i zalozyc 400 ? Nie wiem jak duzy jest skok w wydajnosci. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AMD Rulezz Opublikowano 8 Maja 2003 Zgłoś Opublikowano 8 Maja 2003 bardziej opłaca się ddr400 bo są duuużp tańsze ale rambusy są szybsze. jednak różnica w wydajności nie jest, moim zdaniem, warta dopłacania sporej kwoty. aczkolwiek niektórzy w rambusach widzą przyszłość p4 bo ten procek ma niezły apetyt na pamięć. na wydajność nie ma apetytu :) w końcu to nie amd :) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PoGo Opublikowano 8 Maja 2003 Zgłoś Opublikowano 8 Maja 2003 na razie P4 3.06 nie ma sobie rowny, taki barton 3000+ chyba mu nie pofika (tak mi sie tylko wydaje bo testow nie widzialem:P), dodatkowym plusem jest HT. A barton 3000+ i P4 3,06 maja prawieze taka sama cene. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PoGo Opublikowano 8 Maja 2003 Zgłoś Opublikowano 8 Maja 2003 A co do rimm , no musze sie zgodzic cena jest bardzo wysoka ale mialem nadzieje tez na bardzo wysoka wydajnosc. hmm ale skoro to nie az taki skok to 1000zl za 512 ram to zbyt wygurowana cena. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AMD Rulezz Opublikowano 8 Maja 2003 Zgłoś Opublikowano 8 Maja 2003 tysiak za ram? trzeba być debilem :!: albo wydalać kasę, po kilo dziennie :!: ten intel to wie jak koszty podnosić. a Barton 3000+ jest szybszy od P4 3.06 GHz. ja widziałem test :) sisoft sandra 2003 arythmetic test: Dhrystone ALU (MiPS): P4 3.06 GHz bez HT : 7860 P4 3.06 GHz z HT : 7940 A XP 2800+(2.26 GHz) : 8530 A XP 3000+(2.4 GHz) : 9030 sisoft sandra 2003 arythmetic test: Whetstone FPU/SSE2(MFLOPS): tu wygrywa P4 a HT daje mu znaczną przewagę. więc, zależnie od testu i zastosowania procesora, wygrywa P$ lub A XP. czyli P4 nie jest wcale szybszy, zwycięża tylko w niektórych testach. REMIS. a koszt procesorów to jedno, koszt wydajnej płyty pod ten procesor to drugie. najlepsza płyta pod A XP (ABIT NF7) kosztuje ok 500zł, dla P4 już znacznie więcej. a za rok intel będzie miał nową podstawkę pod procesor (jak co roku) a amd nadal będzie można zmodernizować bez wymiany płyty. tyle na temat "wyższości P4 nad Athlonem XP). a rimm-ów się nie opłaca. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
michalak Opublikowano 8 Maja 2003 Zgłoś Opublikowano 8 Maja 2003 Ja mam 256 Rimm PC-800 ale w nowym kompie na i875 będe miał 2 x GeIL 256 Pc-400 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AVENGER Opublikowano 8 Maja 2003 Zgłoś Opublikowano 8 Maja 2003 AMD Rulezz, a zapominajac o syntetykach sandry, Intel 3.06HT Rulez. Zreszta wyrywanie wynikow z jednego test nie majac calosci jest bez sensu. Jakby przesledzic wyniki wszystkich testow, nawet zapominajac o syntetyku sandry(+dla AMD) i testach pamieci (+dla Intela). P4 wychodzi szybciej. Zapraszam do jednego z wielu testow: http://www6.tomshardware.com/cpu/20030217/index.html BTW. Ciekawie wyglada porownanie 2000+ i 2A, podliczajac wszystko przewaga tego drugiego jest dosc znaczna. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AVENGER Opublikowano 8 Maja 2003 Zgłoś Opublikowano 8 Maja 2003 I moze niemowmy znow o cenach :) :wink: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Atomówki Opublikowano 8 Maja 2003 Zgłoś Opublikowano 8 Maja 2003 Co do wyników testów na Toms Hardware, to muszę powiedzieć że w momencie pojawienia się Bartona przeglądnąłem wiele stron z testami tego procesora i zdecydowanie najgorzej wypadł właśnie na tej stronie. Nie chcę mówić o jakiejś teorii spiskowej, ale fakt pozostaje faktem. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AMD Rulezz Opublikowano 9 Maja 2003 Zgłoś Opublikowano 9 Maja 2003 a nie skapnął się nikt, że ten barton zasuwał na fsb 333 :?: na fsb 400 byłoby coś zupełnie innego. każdy wie, że zmiana fsb nawet durona ze 100 na 133 (przy tej samej czstotliwości procesora) daje zysk 5-10%. w bartonie zmiana z 333 na 400 (+20%) dałaby bartonowi prowadzenie. przecież są już procki 3000+ na fsb 400, chyba :) atomówki --> widzę, że mamy podobne sprzęciki. za tydzień też będę miał D 1200 a grafa podobna w wydajności mx440, nie wiem dokładnie która gorsza. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tukamon Opublikowano 9 Maja 2003 Zgłoś Opublikowano 9 Maja 2003 ja zamiast tego p4 3.06 wzialbym 2xathola mp albo xp@mp i dobra plyte na dwa proce i p4 nie powinien skoczyc ;) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AMD Rulezz Opublikowano 9 Maja 2003 Zgłoś Opublikowano 9 Maja 2003 co do 2 athlonów to 2xAthlon MP wyprzedza tego Pentka4. ale z o/c się nie pobawisz i A MP to nie XP, inne zastosowania. w grach może być gorszy. AVENGER : nie można pomijać cen ponieważ mówimy co się bardziej opłąca. to nie jest forum multimilionerów i liczy się cena, przynajmniej dla 99.9% ludzi na tym forum. a rimm-y są może i lepsze ale wolałbym dual ddr 400. taniej i lepiej. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tukamon Opublikowano 9 Maja 2003 Zgłoś Opublikowano 9 Maja 2003 byl opis przerabiania xp na mp, jezeli nadal dziala to za ok 600-700 zl mozna miez 2xathlon 1700+@2600+ gdybym mial wybierac to juz nawet wolalbym 2xoryginalne mp i tak taniej by wyszlo niz 1 p4 :) co do wydajnosci to nie wiem, ale w koncu w kazdej gazecie pokazuja, ze co 2 proce to nie 1 z ht ;) :D Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AVENGER Opublikowano 9 Maja 2003 Zgłoś Opublikowano 9 Maja 2003 AMD Rulezz (?), ceny mozna pominac, gdy porownujemy flagowe procki obu firm, nie wprowadzaj falszywego wrazenia ze flag ship AMD jest X razy tanszy od swojego Intelowego odpowiednika. Oba procki sa w podobnej cenie, np na komputroniku dzis oba po 1999. Bosze AMD, unikaj wypowidzi w stylu gdyby krowy mialy skrzydla to by lataly. AMD zawsze bedzie mial nizszy takt zarowno FSB jak i core. KONIEC KROPKA. Zaakceptuj to! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AMD Rulezz Opublikowano 9 Maja 2003 Zgłoś Opublikowano 9 Maja 2003 Pokaż mi gdzie napisałem że najszybsze odpowiadające sobie modele AMD i intela mają różne ceny :?: ceny są podobne (albo takie same) ale wolniejsze modele są tańsze u AMD, różnica jest duuuża. a różnica doryczy płyt głównych (nForce i GraniteBay), a rozwiązanie z rambusami u intela nie przyjęło się. może eraz będzie znowu aktualne ale może 1% komputerów z P4 chodzi na rambusach :?: a co do przeróbek XP --> MP to nie słyszałem o tym, fajnie nawet. jak z radeonami 9500 --> 9700 i geforce'ami --> quadro :) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tukamon Opublikowano 9 Maja 2003 Zgłoś Opublikowano 9 Maja 2003 chodzilo o sciecie lub polaczenie odpowiedniego mostka Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...