ziom2123 Opublikowano 24 Września 2009 Zgłoś Opublikowano 24 Września 2009 Temp odczytywane Everestem, a także programosem od mobo. No i pojedyczego rdzenia, hmmm - to nie takie proste :D Czujniki nie działają w x4 :) Ale jak miałem x2 to temp rdzenia zawsze była niższa niż proca :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Chris1981 Opublikowano 24 Września 2009 Zgłoś Opublikowano 24 Września 2009 (edytowane) Ale Panowie stresujecie chłopaka. Żeby na prawdę zdławić tę kartę musiałby obniżyć taktowanie na 1,8Ghz... Większość gier jest GPU bound czyli zależna w największej części od grafiki. Fakt, podkręcenie CPU daje nam przyrost FPS ale nigdy więcej jak 15%. Inna sprawa to złe sparowanie procesora z kartą graficzną - miałem taki przypadek, spiąłem sobie Geforca 8800GTS z Athlonem 64 3500+ (8800 zastąpił 7900GT) i dławienie objawiało się nie tylko mniejszym FPS ale lagiem w momencie wciskania klawiszy np. w grze Ghost Recon któryś tam jak wdusiłem "W" to koleś dopiero po 0,5 sek zaczynał iść - masakra. Problem zniknął po zainstalowaniu Athlona X2 4600+. Kolega zaś nie ma aż tak dużej (rocznej) różniczy w technologicznym zaawansowaniu podzespołów więc wszytko jest ok. Jebnij tego Blacka na 3,4 przy 4 rdzeniach albo na 3,8 przy 2 i śpij spokojnie bo kartę wykorzystujesz na co najmniej 90%. Edytowane 24 Września 2009 przez Chris1981 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ziom2123 Opublikowano 24 Września 2009 Zgłoś Opublikowano 24 Września 2009 To zostawię przy 3,4 GHz na 4 rdzeniach :) Dzięki. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość enebene Opublikowano 24 Września 2009 Zgłoś Opublikowano 24 Września 2009 A defaultowych taktach, ale chyba zpominasz że Q9550 jest kilkaset MHz mniej taktowany, i niestety zmartwie Ciebie ale po OC pII x4 dostaje w dupe w nieomal każdej grze. Pewnie są jakies drobne wyjątki gdzie oba procki się zrównują ale nikt nie kupi proca tylko do jednej gry.267mhz ;) to nie takie kilkaset pozatym nie kazdy q9550 sie super kreci, a bywaja pII ktore sie fajnie kreca, moj np robi 3,8ghz, mimo ze zaplacilem za niego 320zl (bo z fabryki wyszedl jako 550BE) i zważ że tutaj autor też ma 550be odblokowanego, wiec q9550 w tym wypadku przegrywa min. dlatego ze za jego cene mozna kupic dwa pII (a inna sprawa czy sie odblokują;)) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mak888 Opublikowano 24 Września 2009 Zgłoś Opublikowano 24 Września 2009 (edytowane) Temp odczytywane Everestem, a także programosem od mobo. No i pojedyczego rdzenia, hmmm - to nie takie proste :D Czujniki nie działają w x4 :) Ale jak miałem x2 to temp rdzenia zawsze była niższa niż proca :) Hmmm..., wydaje mi się że temperatura rdzenia powinna być wyższa niż temp. proca. Co zresztą chyba jest logiczne. Ale Panowie stresujecie chłopaka. Żeby na prawdę zdławić tę kartę musiałby obniżyć taktowanie na 1,8Ghz... Większość gier jest GPU bound czyli zależna w największej części od grafiki. Fakt, podkręcenie CPU daje nam przyrost FPS ale nigdy więcej jak 15%. Tak to jak wytłumaczysz fakt że : Q9550 na def - 33 FPS + 15% = 38 FPS Q9550 na 4.0 - 45 FPS a to chyba 40% więc troche nie sprawdza się to co kolega napisał . Według mnie w tym przypadku OC dało aż 40% więcej FPS , a wiadomo czasami będzie to trochę więcej niż 40% czasami mniej. 267mhz ;) to nie takie kilkaset pozatym nie kazdy q9550 sie super kreci, a bywaja pII ktore sie fajnie kreca, moj np robi 3,8ghz, mimo ze zaplacilem za niego 320zl (bo z fabryki wyszedl jako 550BE) i zważ że tutaj autor też ma 550be odblokowanego, wiec q9550 w tym wypadku przegrywa min. dlatego ze za jego cene mozna kupic dwa pII (a inna sprawa czy sie odblokują;)) no dokładnie "kilkaset" . A Q9550 na 2.8GHz w większości gier jest szybszy od pII x4 955 na 3.2GHz . A idąc dalej po OC Q9550 już bardzo sporo wyprzedza phenoma , a paru grach jest prawie że remis ( głównie w grach pisanych pod AMD ), ale to i tak ledwo 20% gier. W reszcie niestety króluje Intel. A Q9550 bardzo dobrze się podkrecają i każda sztuka lata w okolicach 4.0GHz , czego nie można niestety powiedzieć o pII. A tańsze pII posiadają też mniej cache który wpływa na wydajność , dlatego odblokowane x2 na x4 nie równa sie wydajnościowo x4. Edytowane 24 Września 2009 przez mak888 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ziom2123 Opublikowano 24 Września 2009 Zgłoś Opublikowano 24 Września 2009 Hmmm..., wydaje mi się że temperatura rdzenia powinna być wyższa niż temp. proca. Co zresztą chyba jest logiczne. Tak to jak wytłumaczysz fakt że : Q9550 na def - 33 FPS + 15% = 38 FPS Q9550 na 4.0 - 45 FPS a to chyba 40% więc troche nie sprawdza się to co kolega napisał . Według mnie w tym przypadku OC dało aż 40% więcej FPS , a wiadomo czasami będzie to trochę więcej niż 40% czasami mniej. no dokładnie "kilkaset" . A Q9550 na 2.8GHz w większości gier jest szybszy od pII x4 955 na 3.2GHz . A idąc dalej po OC Q9550 już bardzo sporo wyprzedza phenoma , a paru grach jest prawie że remis ( głównie w grach pisanych pod AMD ), ale to i tak ledwo 20% gier. W reszcie niestety króluje Intel. A Q9550 bardzo dobrze się podkrecają i każda sztuka lata w okolicach 4.0GHz , czego nie można niestety powiedzieć o pII. A tańsze pII posiadają też mniej cache który wpływa na wydajność , dlatego odblokowane x2 na x4 nie równa sie wydajnościowo x4. Co do temp: to takowe miałem :) Około 10 stopni niższe temp rdzeni niż calego proca..A co do odblkowania przecież dodatkowy cache też się odblokowywuje :P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość enebene Opublikowano 24 Września 2009 Zgłoś Opublikowano 24 Września 2009 (edytowane) nie kazde q9550 robi 4ghz, bo mialem do czynienia ze sztuka ktora nie mogla zrobic 3,6ghz a mialem z taką wspaniałą e0 która na di zrobila 4200 do 3dmarka - dwa proce na dwa srednio przecietne, ale nie bede sie przegadywal bo jakos mi nie zalezy, a potencjalny kupujący umi czytać min. testy "w grach pisanych pod amd" - tez mi dobre, o amd juz wszyscy zapomnieli ;) Edytowane 24 Września 2009 przez enebene Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Chris1981 Opublikowano 25 Września 2009 Zgłoś Opublikowano 25 Września 2009 Tak to jak wytłumaczysz fakt że : Q9550 na def - 33 FPS + 15% = 38 FPS Q9550 na 4.0 - 45 FPS a to chyba 40% więc troche nie sprawdza się to co kolega napisał . Według mnie w tym przypadku OC dało aż 40% więcej FPS , a wiadomo czasami będzie to trochę więcej niż 40% czasami mniej. Po pierwsze - My tu rozmawiamy o platformie AMD. Po dugie - Ten wynik o którym piszesz to jest minimalne, średnie czy maxymalne FPS, w jakiej lokacji, przy jakiej rozdzielczości, przy jakim poziomie detalizacji... Takie dewagacje, że mu tyle a tyle skoczyło FPS, to se każdy może z pyty wytrzepać. Dla przykładu: Zenek z "3DGuru" pisze: "Miałem w Crysisie 20 FPS a teraz jak podkręciłem mam 40 więc przyrost o 100%" Tylko nie napisał, że te 20 to było minimum a te 40 to maximum przez 1 sek, jak w dodatku popatrzył w ziemię". Nam chodzi o realne średnie wyniki a nie szczyty które trwają po 1 sek. Podkrecenie nigdy nie da ŚREDNIEGO wzrostu o 40%... Wzrosty minimalne i maxymalne są nieistotne ponieważ są składową wzrostu średniego... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mak888 Opublikowano 25 Września 2009 Zgłoś Opublikowano 25 Września 2009 Po pierwsze - My tu rozmawiamy o platformie AMD. Po dugie - Ten wynik o którym piszesz to jest minimalne, średnie czy maxymalne FPS, w jakiej lokacji, przy jakiej rozdzielczości, przy jakim poziomie detalizacji... Takie dewagacje, że mu tyle a tyle skoczyło FPS, to se każdy może z pyty wytrzepać. Dla przykładu: Zenek z "3DGuru" pisze: "Miałem w Crysisie 20 FPS a teraz jak podkręciłem mam 40 więc przyrost o 100%" Tylko nie napisał, że te 20 to było minimum a te 40 to maximum przez 1 sek, jak w dodatku popatrzył w ziemię". Nam chodzi o realne średnie wyniki a nie szczyty które trwają po 1 sek. Podkrecenie nigdy nie da ŚREDNIEGO wzrostu o 40%... Wzrosty minimalne i maxymalne są nieistotne ponieważ są składową wzrostu średniego... Odsyłam to testu procesorów na egilda.com GRY FPS na def >> http://www.egielda.com.pl/?str=art&id=5400-18 GRY FPS po OC >> http://www.egielda.com.pl/?str=art&id=5400-30 Prawie w każdej grze , z małymi wyjątakimi OC daje dużo wiekszy wzrost FPS niż 15% . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ziom2123 Opublikowano 25 Września 2009 Zgłoś Opublikowano 25 Września 2009 Czyli przy najbliższej modernizacji radzicie zostawić GPU a mobo + procek wymienić tak? Oczywiście, zakładając, że nie zdecyduję się na wymianę całej platformy. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mak888 Opublikowano 25 Września 2009 Zgłoś Opublikowano 25 Września 2009 Czyli przy najbliższej modernizacji radzicie zostawić GPU a mobo + procek wymienić tak? Oczywiście, zakładając, że nie zdecyduję się na wymianę całej platformy. Generalnie ja bym tak zrobił własnie. Grafika jest takim elementem co nie powoduje kłopotów z wymianą i dość często wychodzą nowe serie. A procek i mobo już mogą posłużyc na lata. No chociazby mobo. Np. mój ASUS P5K-E już przezył C2D e4500 , C2Q q6600 i teraz C2Q q9550. Jak będziesz kiedyś zminiał mobo + cpu to zastanów się na Intelem rodziny Core i5 . Jest to nowa platforma więc przez kilka lata będzie rozwijana. A pamięci DDR3 już masz. Zainwestuje np. w dobrą płyte pod i5 , z gorszym cpu, a za jakiś czas wsadzisz sobie coś lepszego . Grafa na rok/dwa jescze styknie z core i5 po OC z pewnością dostała by jeszcze kopa :). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość enebene Opublikowano 25 Września 2009 Zgłoś Opublikowano 25 Września 2009 (edytowane) jak masz za duzo pieniedzy to rob jak kolega mowi dla mnie bynajmniej jest nonsemsem zmieniac teraz pII x4 na i5 póki co bo: 1.am3 rozwija sie rowniez, niedlugo 6rdzeniowce wiec "za jakis czas" mozesz sobie takiego wsadzic ;) 2.nie ma gry do której twoj phenom@3,4ghz nie starczy 3.podsumowujac to sie imo nie oplaca, ale zrobisz jak uwazasz :D Edytowane 25 Września 2009 przez enebene Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mak888 Opublikowano 25 Września 2009 Zgłoś Opublikowano 25 Września 2009 jak masz za duzo pieniedzy to rob jak kolega mowi dla mnie bynajmniej jest nonsemsem zmieniac teraz pII x4 na i5 póki co bo: 1.am3 rozwija sie rowniez, niedlugo 6rdzeniowce wiec "za jakis czas" mozesz sobie takiego wsadzic ;) 2.nie ma gry do której twoj phenom@3,4ghz nie starczy 3.podsumowujac to sie imo nie oplaca, ale zrobisz jak uwazasz :D Po 1. Nikt nie mówił o zmienianiu teraz !! Po 2. Intel równierz będzie miał 6core , a biorąc pod uwagę HT to nawet 12core , a przyszłe gry powinny juz bardziej wspierać wielowątkowść Po 3. Takie gry jak ArmA II , UT3 , GTA4 , wykorzystują 4 rdzenia. http://www.pcgameshardware.com/aid,687620/...-CPUs/Practice/ A ten test obrazuje wszystko na ten temat :). Różnica między pII x4 @3.5GHz VS core i7 @3.5 GHz prawie 50% przewagi . A core i5 na 4.0 GHz = core i7 na 4.0GHz . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...