n30 Opublikowano 20 Września 2009 Zgłoś Opublikowano 20 Września 2009 W programie HWMonitor zauważyłem pewną ciekawa rzecz, a mianowicie odczyt ilości W i A pobieranych przez procesor. Ciekaw jestem na ile to jest dokładne i czy w ogóle są to prawdziwe odczyty. Dane program pobiera z Analog Devices ADP3228 który chyba zarządza napięciem podawany na procesor. Na screenie minimalne wartości dotyczą ilde, a maksymalne Orthosa. Procek chodzi na 4300MHz, przy 1.208V. Sprawdzałem także przy taktowaniu 1200MHz i napięciu 0.85v - 1W w idle i 4 pod Orthosem. Wiarygodne są te odczyty? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
obiboqs Opublikowano 20 Września 2009 Zgłoś Opublikowano 20 Września 2009 (edytowane) Cóż.. Amperomierza przypuszczam że ci tam nie zamontowali. Wszystko przypuszczam bazuje na obliczeniach - a mianowicie: Watt to jest Volt razy Amper. Wartość napięcia jest stała, stąd już jedno mamy. Skąd natomiast się bierze moc? Moc (w tym wypadku zapewne cieplną) można wykalkulować ze zmiany temperatury (zmiana energii w czasie jest równa mocy). Czyli mamy obliczoną druga wartość, teraz więc bez problemu możemy obliczyć i trzecią - natężenie. Wartości są podejrzewam bardziej poglądowe niż wiarygodne (skoro bazują na odczytach temperatury to zakładam, że gdybyś tak procesor potraktował znienacka ciekłym azotem to mogłaby ci się tam pokazać wartość ujemna; może jest to jakiś bardziej zaawansowany algorytm bazujący nie na temperaturach a na ilości operacji które wykonuje procesor - i co za tym idzie jakie ile informacji przechodzi przez tranzystory w jakim czasie, czyli jakie jest natężenie, trudno powiedzieć), nie mniej jednak cośtam wspólnego z prawdą pewnie mają. Ile - nie wiem (weź amperomierz i sprawdź na ścieżkach to będziesz wiedział, nie mniej jednak podejrzewam że pytasz z ciekawości tak więc..) Edytowane 20 Września 2009 przez obiboqs Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
n30 Opublikowano 21 Września 2009 Zgłoś Opublikowano 21 Września 2009 Na ścieżkach raczej ciężko sprawdzić ile W bierze procesor. Twoja teoria o temperaturze może być prawdziwa, bo na początku puszczania orthosa pokazywało 44W, a na koniec 47W. Temperatura zwęszyła się w tym czasie z 60 stopni do 70. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...