Skocz do zawartości
yoshik

Ps3 & Linux

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

od pewnego czasu noszę się z zamiarem zrobienie z PS3 małego centrum multimedialnego, OS Sony odpada ze względu na dość dużą ilość filmów/muzyki w niezbyt popularnych formatach i tutaj wchodzi linux.

Tylko ciekawi mnie czy jest jakieś distro które wygląda jak Windows Media Center? W domyśle chodzi mi o możliwość korzystania z tego sprzętu przez osoby mniej zorientowane, czyli co by wystarczyło włączyć i oglądać, lub ewentualnie czy istnieją jakieś nakładki na linuxa o takim działaniu?

pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

z softu masz XMBC, Moovida, My Media System, MythTV, Entertainer, Freevo... i jak poszukasz znajdziesz też parę dystrybucji - Mythbuntu, Mythdora, GeeXBox

A jak z obsługą sprzętu z PS3? Czy każde distro jest wstanie bez problemu działać czy np tylko distro od yellow dog?

Jeszcze małe pytanie jak wygląda sprawa z sftem, da się ustawić na domyślne włączanie tuż po starcie systemu?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tu masz instrukcje https://help.ubuntu.com/community/PlayStation_3 opisującą instalacje Ubuntu na PS3. IMO to dobry wybór na system do odtwarzania mediów, ale inne dystrybucje pewno też pójdą. Google wiele tajemnic odkryje przed pragnącymi wiedzy :) Bardzo jestem ciekawy efektu, daj znać jak coś uda Ci się zainstalować.

pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi